Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kollégium, albérlet vagy...

Kollégium, albérlet vagy saját lakás? Hosszabb távon melyik lenne a legjobb?

Figyelt kérdés
6 éves egyetem, nem túl társaságkedvelő ember.

2013. aug. 3. 20:26
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

Albérlet, 6 évre saját lakás nem éri meg, kollégium meg egy nem túl társaságkedvelő embernek nem a legjobb.

Keress egy lakótársat és albérlet a legjobb megoldás.

2013. aug. 3. 20:33
 2/19 anonim ***** válasza:
ha 6 év,akkor albérlet :)
2013. aug. 3. 20:46
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha a saját lakást megengedheted magadnak, akkor azt javaslom. Plusz ingatlan mindig jól jön, főleg ha a későbbiekben kicsit megszorulnátok anyagilag, akkor simán ki lehet adni. Amúgy meg a kollégium nekem személy szerint sokkal jobban bejött, mint az albérlet, pedig én se vagyok nagy társasági ember. Nem árt megtanulni alkalmazkodni kicsit másokhoz, és lehet, hogy most nem vagy társaságkedvelő, de a későbbiekben ez formálódhat pozitív irányba, ha jó tapasztalatokat szerzel a kollégiumban.
2013. aug. 3. 20:52
 4/19 anonim ***** válasza:
Albérlet. Aztán lakás. Egy jó lakás ma is befektetés, pláne ha egyetemi városba jársz.
2013. aug. 3. 22:20
 5/19 anonim ***** válasza:

Ha van rá pénz, akkor nyilván lakás. Egy ingatlan azért sosem jön rosszul, ha mást nem, legalább ki tudod adni.

Sőt, amíg oda jársz, magad mellé is vehetsz vkit, és akkor abból is van bevétel.

2013. aug. 3. 23:23
 6/19 anonim ***** válasza:

Vicces hogy valaki azt írta hogy albérlet érni meg jobban, mintha elfelejtkezett volna arról hogy a bérbeadó üzleti haszon szerzése céljából adja ki a lakását. És a lakás mint ingatlan vagyon mégis az övé marad. Ehhez nem kell nagy matek tudás, hogy kiszámolja valaki hogy hosszú távon az a drágább, ha másnak a zsebét gazdagítom.

Természetesen saját lakás a legjobb megoldás.(ha megengedheted magadnak )Nem kell bérleti díjat fizetni, csak a közüzemi számlákat. A lakás egy befektetés, lehet hogy abban a városban maradsz ahol egyetemista vagy. Ha meg nem, el lehet adni és az árából máshol venni lakást, ahol majd élni szeretnél.

2013. aug. 3. 23:25
 7/19 anonim ***** válasza:

Kedves 6-os, persze hosszú távon jobban megéri a saját lakás, de ez a 6 év még nem annyira hosszú táv, így amit te írsz az a vicces, hiszen számolj kicsit utána, ahogyan mondtad, de várj, még segítek is:

Számoljunk, havi 80-85ezret albérletre (bérlés, rezsi, közösköltség). Ennyiből már lehet egy 40-50 nm-es lakást szerezni.

Egy év 12 hónap, azaz 6 év az 72. 72-szer 80-85ezer az cirka 6 millió forint. Ha szerzel bérlésnél egy lakótársat magad mellé akkor 3 millió.

Ha te 3 vagy 6 millióból veszel egy 40-50 nm-es lakást ami olyan állapotban is van, hogy nem kell még 2-t rákölteni, akkor kezet csókolok neked és elismerem, hogy igazad van, egy saját lakás jobban megéri, addig viszont te lásd be, hogy 6 év nem olyan hosszútáv, hogy megérje egy saját lakás, ha csak nincs egy 10-20 milliója erre a kérdezőnek.

2013. aug. 4. 09:07
 8/19 anonim ***** válasza:
39%
#7 Bocsi, de nagyon rosszul látod a dolgot. Amit albérletre költesz, az rövid távú megoldás, viszont hosszú távon pénzkidobás, hiszen voltaképp azon kívül, hogy nem esik az eső a fejedre, semmilyen kézzelfogható hasznod nem származott belőle. Ezért nem lehet összehasonlítani egy saját lakással, aminek a megvételével gyakorlatilag átkonvertálod a pénzedet egy értékállóbb dologgá. Azt később ki- és el lehet adni, és nem rontja az értékét az infláció. A budapesti árakkal nem vagyok tisztában, de vidéki városokban simán lehet jó helyen lévő, jó állapotú téglalakást szerezni 6-8 millióért. És ha később úgy dönt, hogy nem kell neki ez a lakás, és kiadni sem akarja, akkor ha jó állapotban tartja, akár 7-9 millióért is tovább adhatja kis szerencsével. Ha meg nincs szerencséje, ugyan lehet, hogy csak 5 millióért fogják megvenni, de még mindig jobb összesítve 1 millió mínusszal kijönni, mintha albérletre vert volna el 3-6 milliót.
2013. aug. 4. 09:55
 9/19 anonim ***** válasza:

Az nyilvánvaló hogy erről csak akkor lehet beszélni ha megvan a lakásvásárláshoz a tőke. Ha nincs akkor nincs miről beszélni. A kérdés feltevésben meg benne van, hogy van rá tőke, csak a gazdaságosabb megoldást keresi a kérdező.

Én segítek neked a számolásban.

10 millióért vesz egy lakást, ahogy mondtad 40-50 nm. (gondolom a szülei veszik egyébként, de ez családi megállapodás kérdése, mint minden fiatalnál)

Maga mellé vesz valaki, reális számokkal számoltál havi 40 ezer Ft-ért.Ebből 6 év alatt lesz 3 millió bevétele.

Azaz fedezte a lakás rezsijét, talán egy pici marad belőle, (max havi 10 ezer)

Végelszámolásnál van 720.000 Ft bevétele és egy 10 milliós lakása, és egy fillért sem költött egyetem alatt lakhatásra, sőt még rezsire sem. Ha egyetem után nincs szükség az ingatlanra akkor az eladható.

Ezzel szembe ha a kérdező bérel és ő az aki a havi 40.000 Ft-t fizeti bérleti díjra valakinek akkor elöltött 3 milliót a 6 év alatt, tehát a 10 millióból marad 7 millió Ft.

Akárhogy is nézem a két variációban 3.720.000 Ft különbség mutatkozik a lakásvásárlás javára 6 év alatt.

#7-es Te a végelszámolásnál nem adtad hozzá hogy a lakás mint befektetés megmarad, nem csak a bérlés és bérbeadás összegével kell számolni ebben az esetben, hisz attól hogy eltelik a 6 év vége az egyetemnek, még nem szublimál ez az a lakás.

2013. aug. 4. 10:43
 10/19 anonim ***** válasza:
Igazad van, ha megvan rá a tőke, hogy vegyen lakást akkor az a jobb megoldás.
2013. aug. 4. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!