Mit gondoltok annak a 16 szaknak az államilag támogatott ponthatára fog lejjebb menni?
Tudjátok, van (ha jól emlékszek) egy 10%-os kvóta. Ha nem érik el annyian ezeket a kiszabott ponthatárokat, elvileg lehetőség van rá, hogy lejjebb vigyék. Mit gondoltok van erre esély? Kinek, hogyan sikerült az érettségi?
Személy szerint én a 443 pontommal nem sokkal maradok el a 465-ös kiszabottól. Elég idegesítő...
Nem sokkal maradsz el? 5-6 ponttal jobb érettségiket kellett volna írnod, ha a duplázós módszerrel számolunk. Ha a másikkal, akkor 11 ponttal. Az azért elég sok.
Szerintem is jobb, ha elfelejted azt a szakot.
A ponthatár úgy alakul ki, hogy előre el van döntve, hány hallgatót vehetnek fel egy adott szakra. A jelentkezőket pontszám alapján sorba teszik, és az ikszedik jelentkező pontszáma lesz a ponthatár.
Tehát nem viszik lejjebb később és az a 22 pont elmaradás nagyon is sok!
"A ponthatár úgy alakul ki, hogy előre el van döntve, hány hallgatót vehetnek fel egy adott szakra. A jelentkezőket pontszám alapján sorba teszik, és az ikszedik jelentkező pontszáma lesz a ponthatár. "
És mi van, ha egy 498 pontos jelentkező megjelölt több államit is, pl gazdálkodás, jog, meg még pár. Őt csak egy helyre vehetik fel, tehát a többi szakon hiába férne be pont alapján, ott másnak lesz hely, így alacsonyabb pontszámos is bekerülhet.
Persze nem 22 ponttal lentebbről.. de 1-2 ponttal alatta lévők szerintem még reménykedhetnek.
Amikor kihírdetik a ponthatárokat (vonalhúzás), már mindenki oda van besorolva, ahova felvételt nyert a megjelölt sorrend és pontszám alapján.
Ha valaki felvételt nyert az első megjelölt helyre, ő már nem szerepel a többi intézmény listáján, akkor sem ha amúgy befért volna.
Biztos hogy nem fognak csökkenni a ponthatárok ezeken a szakokon. Központilag vannak meghatározva. Hogyha kevesen érik el a minimum ponthatárt, megtöltik fizetősökkel ennyi.
És az a 22 pont az nem kevés, de gondolom beadtad fizetősre is, mert azért senki nem gondolhatja, hogy benne lesz a legjobb 10%-ban.
Tudom, hogy nem kevés az a 22 pont. De szerintem azért jó eredmény!
Viszont, ha van 10%-os kvóta (ezt említettem a kérdésben is)és ne adj isten leviszik a ponthatárokat, akkor benne vagyok.
természetesen megjelöltem önköltségesen is ugyanazt. "Nem gondolhattam", ahogy a kedves válaszoló mondja, hogy benne vagyok abban a legjobb 10%-ban.
Viszont mindenképp könnyebbség lenne a családomnak, ha bekerülnék államilag finanszírozott helyre.
Mellesleg:
“A most meghatározott pontszámok ideiglenesek, ha véglegessé válik, hogy mekkora arányban juthatnak be államilag finanszírozott helyekre hallgatók, még változhatnak.”
Hú basszus, 445 ponttal költségtérítésesre fogsz járni? Ahova az emberek 210 ponttal mennek? Ráadásul számít a pénz a szüleidnek.. hát nagyon rendes gyerek vagy, mondhatom :D
Ennyivel volt kb 30.000 másik állami helyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!