Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a duplázásról?

Mit gondoltok a duplázásról?

Figyelt kérdés
Ugyebár egyetemre,főiskolára való jelentkezéskor lehet két érettségi eredményét duplázni, ami azt jelenti, hogy nem számít se a 11. és 12. év végi eredmények se a többi érettségi eredmény csak annak a két tantárgynak az érettségi eredménye duplázva. Arra gondoltam, hogy én így csinálnám, orvosira jelentkeznék, és a többiből tanulás nélkül vagy egy kevés tanulással meg a 3-as 4-es. Szóval ezeket hanyagolnám. És a duplázásra hajtanék biológiából és kémiából. Mi a véleményetek? Jövedelmező lehet ez a stratégia? Valamint az nem lehetséges, hogy 2015-2016-ra amikor is felvételizni fogok, már nem lesz lehetőség duplázni?
2013. júl. 14. 15:40
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Ahogy olvastam itt a kommenteket, rájöttem, hogy mindegy, hogy melyik módszert választom egyik választás sem lehet tökéletes. Mert ha az összes tantárgyra készülök, akkor időt veszek el a biosztól és a kémiától, és lehet, hogy ezek sikerülnek rosszul. Ha viszont fordítva csinálom akkor a többi érettségi lehet rossz.
2013. júl. 14. 21:28
 12/20 A kérdező kommentje:
Igazából fosok a többi tantárgyra. Rágyúrok a bioszra meg a kémiára aztán lesz ami lesz. Ha meg szarul sikerülne akkor lehet újraérettségizni nem?
2013. júl. 14. 21:31
 13/20 anonim ***** válasza:
Egy élmény lesz a betegednek lenni..valami olyasmira szakosodj, ahol nem kell beszélni.
2013. júl. 14. 21:35
 14/20 anonim ***** válasza:

Csak ha újraérettségizel, akkor se lesz könnyebb elég pontot összeszedni, sőt. Még most ott van a lehetőség, hogy feljavítsd a pontjaidat a többi tárggyal, utána viszont már csak a biosz-kémiát javítgathatod (amennyiben csak ezekből érettségizel újra, persze megvan a lehetőség a többire is, csak az plusz pénz+energia, meg gondolom akkor majd nem csak a felkészülésre kell majd koncentrálnod, ha nem csak elvesztegetni akarsz egy évet).

Másrészt hidd el, orvosin ennél jóval több mindenre kell majd koncentrálni, jobb, ha hozzászoksz.

2013. júl. 14. 22:14
 15/20 A kérdező kommentje:
:D :D
2013. júl. 14. 22:14
 16/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, azért a válaszolók szerintem viszonylag egységesen úgy érveltek, hogy az év végi jegyekkel számolva biztonságosabb, duplázással meg könnyebb elérni jó pontokat. Nyilván azok ajánlják a duplázást, akiknek bejött, de ha kicsit rosszabb napjuk lett volna, akkor fognák a fejüket. Szerintem levonhatóak ebből következtetések.

Amúgy meg azért középiskoláról ne beszéljünk már úgy, hogy be kell osztani az idődet tanulásra. Egyetemen minden vizsgaidőszakban sokszorosát kell az érettségihez képest megtanulni, mégis valahogy megoldják az emberek. Ha te azt mondod, hogy a bioszt és a kémiát megnyomod, a többit meg nem, akkor ez csak azt jelenti, hogy a többit tudatosan, lustaságból hanyagolod, mert időd az lenne rá. Te döntesz, hogy fontos-e számodra annyira a továbbtanulás, hogy inkább most kicsit jobban ráfeszülsz, vagy inkább megkockáztatod, hogy rosszabbak legyenek az eredményeid.

2013. júl. 14. 22:52
 17/20 anonim ***** válasza:
szerintem csináld úgy ahogy én csináltam :D tanulj arra amire kell, a többiből meg puskázz :D az időd se megy el rá, jó jegyed is van :D töri pl nekem full puska volt egész 11 - 12 , aztán 89% lett az érettségim, pedig nem tanultam az írásbelire semmit :D
2013. júl. 15. 01:20
 18/20 anonim ***** válasza:

A közép magyar-töri-matek érettségiket elég könnyű jóra megírni, szóval egy olyan 90%-os átlag tök reális (akár kevés/0 tanulással is, képességeidtől/tárgytól stb. függően), míg egy ugyanilyen biosz/kémia emeltet nehezebb összehozni (lehet, de mi van ha épp rossz feladatsort fogsz ki?). Az év végi jegyekre kell tanulni, de azért annyira a biosz-kémia se nehéz, hogy ne tudj mellette másra is készülni...

Próbáld meg azt, hogy mindenből lehető legtöbbet próbálod meg kihozni, aztán számolják úgy a pontod, ahogy több lesz. Az idei kémia pl. elég nehézre sikerült, sokkal jobban járt az, aki nem duplázásra készült, mert akkor még egy rosszabb kémiával is simán bent lehet.

Gondold végig, a 80%-os emelt érettségi pl. jónak számít, mondjuk ilyen lesz a kémiád és a bioszod. Ez duplázva 420 pont, míg ha van egy 85%-os érettségi átlagod és a 11-12.-es jegyeid közül van 2-2 négyes, 3-3 ötös, máris 337 pontod van. És a utóbbi pontokhoz azért nem kell olyan nagyon törnöd magad.

De tégy ahogy akarsz, mindenesetre arra készülj fel, hogy a tanáraid megpróbálnak majd lebeszélni róla és helyteleníteni fogják.

2013. júl. 15. 16:59
 19/20 anonim ***** válasza:

Ez annyira pocsék duma, hogy a "rossz napra" fogni mindent...

Ha látod az összefüggéseket, meg érted a logikát, akkor ha álmodból felvernek, akkor is tudni fogod, és nem kell ilyen meg olyan mentség.

2013. júl. 15. 18:59
 20/20 anonim ***** válasza:
Szerintem egy magas pontszámú helyre érdemes eldöntei a stratégiát, mindkettő stratégia mellett lehet érvelni, ahogy ezt meg is tették előttem, viszont az nem biztos, hogy optimális, hogy a két stratégia között vagy valahol félúton, mert akkor a végén egyikkel sem lesz annyira jó, amennyire kéne. Orvosira a tanulmányi pontok akkor jók, ha TÉNYLEG magasak,de akkor arra jelentős energiát is kell szánni, és akkor tényleg elég valamivel kevesebb a két felvételi tárgyból. Nekem is van olyan orvostanhallgató ismerősöm, aki 93%-os magyart, és 95%-os törit írt,és nyilván év végén is ötös volt ezekből is, ahogy persze matekból, és idegen nyelből, a biosz-kémia emeltje pedig nem lett olyan nagy szám, nyilván nagyon sz@r se lett, de nem lett szuper sem(70% biosz, és a végzés évében 54%-os kémia, amit kijavított 58-ra, hogy egy évet eltöltött a biosz szakon, és most így orvosis.)Ha viszont nem vagy rossz sem az öt év végi tárgyból,de annyira szuper sem, akkor lehet, hogy duplázni fogsz így is, de az nem lesz annyira szuper, mert a törire, és a magyarra szántad azt az engergiát is, amit ha bioszra, és kémiára szántál volna, akkor elég lett volna duplázással. Ha úgy mész neki, hogy a két stratégia között félúton vagy, és mégis duplázódással fog kijönni a pontod, akkor viszont a magyar, és a töri a felvételi szempontjából kuka, pedig sok energiát szántál arra is. Viszont azért azt is érdemes megfontolni, hogy a középiskolai jegyek, nem évülnek el, és ha ne adj'Isten nem vesznek fel most orvosira, és később, akár évek múlva akarsz valami más irányba menni, akkor a középiskolai jegyek később is segíthetnek. Meg aztán az általános műveltség sem árt, én nem értek egyet azzal, hogy egy orvosnak nem kell semmit tudni hozzászólni humán témákhoz, az említett orvostanhallgató ismerősöm, aki a 90% feletti humán érettségiket írta, hozzá is tud szólni értelmesen társadalmi kérdésekhez, és ez szerintem jó.
2015. máj. 15. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!