Mi az amivel konnyen letudhatnam az eletrajzokat magyar erettsegin? Koranak legnagyobb koltoje/iroja volt? Nem tudok annyi eletrajzot megjegyezni.
Én nem tanultam meg komplett életrajzokat. Az összes tételünkbe benne van, van olyan, akinek majd 2 oldalon keresztül taglalják az életét. Persze fontos az is, mert az adott író költészetével kapcsolatban sok mindent megmagyarázhat az élete is, de lehetetlenség ezt így megtanulni. Én minden költőnél egy negyed oldalnyit tanultam az életrajzból meg. Csak a legfontosabbakat, amik alapvetően meghatározták az életét. Mikor, hol született, esetleg kik a szülei. Hol végezte tanulmányait. Ki volt rá nagy hatással, volt-e nagy szerelem az életében? Mikor, hol halt meg.
Egyébként, ha néhány fontos dolgot elmondasz az íróról, költőről, az már elég. Nekünk legalábbis azt mondta a tanárunk, hogy nem az életrajz számít, hanem a mű értelmezése, elemzése.
Egyébként vannak még olyan apró dolgok, amivel lehet kicsit csalni, hogy az ugyanabban a korban élő íróknál, költőknél ugyanazt a bevezetést tudod elmondani, így inkább a korra helyezed a hangsúlyt és az életrajzról kevesebbet beszélsz. Én pl. a Nyugattal vagyok így. A Nyugatról Adynál, Kosztolányinál, Babitsnál, Móricznál és József Attilánál is. Így ezeknél a költőknél az életrajzra nem helyeztem akkora hangsúlyt, mert ha elmondom a Nyugatot is, az bőven jó. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!