Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Magyar érettségi - szövegalkot...

Magyar érettségi - szövegalkotás. Vázlat vagy rögtön írjam?

Figyelt kérdés

Úgy tervezem, hogy 2 óra alatt megírom a szöveget vázlatlapra, az utolsó órában pedig lemásolom. Mindig be-beszúrok valamit az írásomba, úgyhogy nem tudnám folyamatosan írni, nagyon ronda lenne, ha áthúzásokkal lenne tele, stb...

Jó ötlet ez szerintetek? Ki hogy fogja csinálni?

Még egy kérdés: ha esetleg kifutnék az időből, odaírhatom a végére, hogy az X. lapon folytatódik? Vagy csak az érettségi füzetbe lehet írni? Aki többet írna, mint 5 oldal, az mit csinál (úgy láttam 5 vonalazott lap van)?

2013. máj. 4. 20:50
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Én inkább vázlatot írnék a helyedben, persze ha eszedbe jut néhány szép mondat azt is írd a vázlathoz, ahol még csak nagyjából van ötleted, ahhoz egy címszót elég írnod, ne gondolkodj rajta, menj tovább. Az első óra végére legyél kész a vázlatoddal, olvasd el, hogy logikusan szerkesztett-e, aztán kezd átmásolni/bővíteni a dolgozatlapra. 20 perccel a vége előtt próbáld meg befejezni és olvasd újra az egészet, ha találsz szóismétlést, akkor azt húzd át 1 db vonallal, tedd zárójelbe és írd a végére. Ne felejtsd el, hogy a szöveget tagolni kell a tárgyaláson belül is. (a törinél is figyelj erre)
2013. máj. 5. 16:02
 12/15 anonim válasza:

Én mindig szempontokra bontott vázlatokat (kulcsszavakkal, egy-két szó, rövid mondatok, olyan kifejezések és szakszavak, amiket fel akarok használni) írok. Ezt úgy értem, hogy a vázlatom egy bizonyos receptre épül: a címmel kezdem, aztán a mű témájával, majd a gondolatmenetre és cselekményre térek ki. Ha vannak szereplők, őket is jellemzem, majd a mű szerkezetére, nyelvezetére és stilisztikai elemeire is kitérek, a végére esetleg röviden ismertetem véleményemet, konklúziót írok, esetleg a mű üzenetéről valamit. Mindezt olyan mértékben, ahogy a feladat megkívánja - pl ha a hangsúly a stilisztikai elemeken van, akkor arra szánom a legtöbbet. Ezután írok egy nagyon rövid vázlatot, amiben leírom, mi lesz a bevezetés, a tárgyalás és a befejezés.

Erre a "vázra" az érettségi feladatlapon írom meg a teljes esszét.

Ez persze csak az én módszerem, mindenkinek más válik be.

2013. máj. 5. 17:07
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Sok sikert mindenkinek holnap!
2013. máj. 5. 18:06
 14/15 A kérdező kommentje:
Nos, végül írtam piszkozatot, apránként másoltam be, úgyhogy szerencsére nem csúsztam ki az időből. :)
2013. máj. 6. 19:04
 15/15 anonim ***** válasza:

Én is csináltam piszkozati példányt -

De nem mindenkinek van hozzá türelme

2015. máj. 4. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!