Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy lesz valakiből egyetemi...

Hogy lesz valakiből egyetemi tanár?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekel az orvoslás, igazából mindig orvos szerettem volna lenni. Viszont tavaly 3 ponttal csúsztam az egészet, emiatt ebben a szabad évemben elkezdtem egy 3. nyelvet tanulni hobbiból, illetőleg másfél éve tanítok angol nyelvet, mindenféle szinteken. Mindkettőt nagyon szeretem csinálni. Na és azon gondolkodtam, hogy nem lehetne e kombinálni a nyelveket és az orvoslást valahogy? Lehetnék e mondjuk szaknyelvi tanár, vagy mondjuk angol és/vagy német nyelven tanítanék az egyetemen vmilyen tárgyat? Ilyesmit lehet? Mert hogy vannak ilyen tanárok azt tudom, de az nem világos, hogy miként is jut el az ember odáig.
2013. febr. 19. 20:30
 1/3 anonim ***** válasza:
Valahogy így: már egyetem alatt is tanítasz (demonstráció), ezt akkor tudod ha 5ösre szigorlatoztál a tárgyból és az illetékes tanár felkér. Utána phd, ott kötelező tanítani. Utána megkeresed az adott intézet vezetőjét, aki eldönti hogy alkalmaz-e vagy sem.
2013. febr. 19. 20:43
 2/3 reptoid ***** válasza:

Az egyetemi tanár, az egy konkrét fogalom, a professzorokat hívják annak. De gondolom, te az összes egyetemen tanító személyre érted.

Először is kell egy felsőfokú végzettség (diploma), aminek a folytatása képpen maradsz az egyetemeden (vagy elmész egy másikhoz) és részt veszel posztgraduális képzésben. Ennek velejárója, hogy elkezdesz órákat tartani a kutatás mellett. Szépen lassan lehet lépegetni a ranglétrán.

Orvosin sok a végzett orvos is (az egyetemi tanárok között kiváltképp), de vannak biológusok, fizikások, egyéb ttk-sok is.

Az, hogy a magyar nyelven kívűl angolul is tudj órát tartani (külföldieknek), teljesen magától értetődő, elvárt dolog. Ehhez nem kell szaknyelvi tanárnak lenni.

Magyaroknak szoktak direkt nyelvi órát tartani, de amennyire ismerem őket, ők szimpla nyelvtanárok, max érdeklődnek az orvosi témák iránt. Biztosan van szaknyelvi vizsgájuk vagy ilyesmi, de semmi extra.

2013. febr. 19. 20:47
 3/3 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. És, ha én csak magát a szaknyelvet oktatnám? Gondolom ahhoz is mindenképpen kell orvosi, vagy elég bármilyen egészségügyi diploma is? (nem mintha az orvosin kívül mást is bejelölnék, csak azért rákérdezek). Kinéztem magamnak ezt az angol egészségügyi angol szakfordító-tolmács képzést. 2 éves, vmilyen egészségügyi diplomára épül. Lehet összefüggés a szaknyelvi tanár és e között?
2013. febr. 19. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!