Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemisták! Más is érez így?

Egyetemisták! Más is érez így?

Figyelt kérdés

Úgy érzem, az egyetemi szak sok esetben semmivel se ér többet az OKJ-nál. Első egy év alapozás, utolsó egy év szakirány, ami nem is biztos, hogy egy normális, érdekes, piacképes szakirány, pl. nálunk egy db. gagyi van csak. Marad másfél év magára a szakmára.

Az alatt mit lehet tanulni?

Már eddig is éreztem, hogy egy technikusin fogok három és fél évig tanulni... Se tervezés, se saját ötletek, nem fogok semmit létrehozni, se kutatni.

Csak mások keze alá dolgozni.

Egyik nap láttam a szakma OKJ-s változatát, és valóban, UGYANARRA KÉPESEK, MINT MI, akik egyetemen tanuljuk mindezt!

Nem akarom lenézni azt, aki OKJ-n van.

Csak annyi, hogy azt hittem, a ranglétrán magasabbra kerülök, és "alkothatok", ha egyetemi végzettségem lesz.

Más is érez így az adott szakjával kapcsolatban?

2013. jan. 16. 21:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Ez szak és egyetem függő.. Én egyáltalán nem érzek így, most programtervezőnek tanulok, korábban tanultam okj-n webprogramozónak, ég és föld a kettő, utóbbi csak kamu tanfolyam volt, csak úgy, mint sok OKJ.
2013. jan. 16. 21:50
 2/12 anonim válasza:

Én is így vagyok.Mérnök informatikán vagyok, de azok a haverjaim akik MIMA-ra(műszaki informatika mérnök-asszisztensnek) mentek szinte ugyanezt tanulják mint én most.Plusz feltételezem ott nem kérik ennyire számon mint itt.

Ez abból gondolom, hogy ott senki nem áll így mint én itt mivel eleve 3 tárgyból nem volt meg a ZH-m ami a vizsgázáshoz kell szóval 30-ből már csak 20 kreditem lehet meg és elég erősen gondolkodok jelenleg a halasztáson, mert így szerintem év végén átraknák fizetősre.

2013. jan. 16. 21:52
 3/12 anonim ***** válasza:

Sokszor nem az a lényeg hogy hol végeztél, meg hogy min. Milyen szintet voltál képes megugrani. Egy diplomának nincs akkora értéke mint az OKJ-s papírnak, hiába azt tanulod.

Mérnöki pályát csak diplomával tölthetsz be, hiába tanultad volna azt OKJ-n, mert tudják hogy ha rád bíznak valamit, és te elvégeztél egy mérnökit, akkor meg fogod tudni oldani, míg ezt egy könnyebb OKJ esetében nem feltételeznék. Ezért is keres többet egy diplomás, és kevesebb a munkanélküli közöttük mint pl. az OKJ-s papírral rendelkezők között.

2013. jan. 16. 22:02
 4/12 A kérdező kommentje:

Környezetmérnök szakon vagyok. Most nem az az érdekes, hogy ebben az életben nem fogok elhelyezkedni. :D

Hanem ha tudnék is...

Szálra ugyanazt tudják az OKJ-t végzettek is.

Attól, hogy ők nem tanulnak két félév fizikát, biológiát, mechanikát, pár félév kémiát stb... Szakmailag tudják ugyanazt, és mi se kapunk (khm.. kapunk=papíron kapunk) jobb munkát.

Szerintem ez valahogy nem jó.

2013. jan. 16. 22:30
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Én környezetgazdálkodási mérnökin vagyok, és ezzel sokkal jobban el lehet helyezkedni mint az OKJ-s megfelelőjével (bioenergetikai mérnökasszisztens).

Hidd el, téged hamarabb felvesznek mint az OKJ-t végzetteket, a diplomád miatt.

Egyébként itthon ez a szak valóban necces, én is néztem, de hát...

2013. jan. 16. 22:46
 6/12 A kérdező kommentje:
Te jobb helyzetben leszel?
2013. jan. 17. 12:22
 7/12 anonim ***** válasza:

"Csak annyi, hogy azt hittem, a ranglétrán magasabbra kerülök, és "alkothatok", ha egyetemi végzettségem lesz."

Nem, most még nem lesz egyetemi végzettséged, csak ha a mestert is elvégzed. Azzal viszont tényleg több esélyed lesz.

2013. jan. 17. 12:26
 8/12 A kérdező kommentje:

Jó, akkor főiskolai :P

De ennek a szaknak a mesterének nincs értelme

2013. jan. 17. 12:35
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a probléma ott kezdődik, hogy mindenhol a papírt kérik és ez nagy hiba. Ismerek embereket, akik mérnöki diplomával a kezükben az első munkahelyen nem voltak tisztában, konkrétan nem ismertek fel alapvető épületgépészeti berendezéseket és azért ilyen esetben felvetődik a kérdés, hogy akkor mi a lóf4szt csináltak 3 éven keresztül. És sajnos ez a példa nem egyedi, sok ember a főiskoláról, egyetemről úgy jön ki, hogy az első munkahelyén jóformán meg kell tanulnia mindent, mert képtelen önállóan elvégezni bármit is annak ellenére, hogy azt tanulta. Ezzel ellenben ismerek olyan embert, aki habár nem fiatal korosztály, ipari végzettsége van, érettségi nélkül, ennek ellenére olyan jellegu muszaki tudása van, hogy tapasztalt mérnököket is leköröz vele, szimplán azért, mert érdekelte a szakterület és elkezdett vele foglalkozni önállóan.

Szóval véleményem szerint nagyon el van b4szva az oktatás sok helyen. Eleve úgy kellene munkára felvenni embereket, hogy adnak neki feladatokat, amivel foglalkozni fog, megtudja csinálni akkor rendben, ha nem akkor pedig viszlát. Aztán kit érdekel, hogy hol meg mit végzett.

2013. jan. 17. 17:28
 10/12 anonim válasza:

Az egyetem nem csak a tananyagot tanítja meg, hanem a gondolkodásmódot is, amihez kell az a pár plusz félév.

Korábbi hozzászólónkhoz: igen, te pont azért fogsz csak 20 kreditet teljesíteni, mert inkább a MIMA-ra kellett volna menned a mérnöki helyett.

2013. jan. 18. 03:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!