Mi az a "Büfé Szak"?

Figyelt kérdés

Sokszor láttam már leírva. Természetesen tudom, hogy ez egy ironikus elnevezés, de valamilyen létező dolog kigúnyolása kell, hogy legyen!

Honnan ered az elnevezés?

- Egy közszereplő mondta?

vagy

- Egy játékfilmből átvett film szállóige, mint pl. az "Az oroszok már a spájzban vannak!"

2012. dec. 15. 14:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az olyan egyetemi/főiskolai szakokra mondják, amit ha elvégzel, utána nem tudsz elhelyezkedni vele. Vagy mert túl sokan végzik el vagy mert nem ér semmit amit tanítanak.

Az elvezés onnan ered, hogy ezzel a szakkal "kvázi büfésnek" mehetsz el, vagyis hiába van diplomád, a mekiben vagy egy büfében fogsz dolgozni.

2012. dec. 15. 14:38
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Két jelentése van, a 2 sokszor keveredik, de néha elkülönül:

1. Nem lehet vele elhelyezkedni.

2. Nagyon könnyen elvégezhető.

Pl. a turizmus és vendéglátás mindkettő vagy a szociálpedagógia is, de pl. a környezetmérnök az nehéz, de nem lehet vele elhelyezkedni.

Szokták büfé-ruhatárosnak is nevezni, nyilván amiatt, mert ezek a perspektívák elhelyezkedésnél, de amúgy köznyelvben jött létre, nem ismert ember találta ki.

2012. dec. 15. 15:40
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkét választ!

Ezek szerint nem is játékfimből átvett szállóige, illetve definició. Arra azért gondoltam, mert " ... úgy jár, mint a büfészakos Lali" vagy "büfés Lali szak" formában is találkoztam vele, aki ugye filmalkotás, "Üvegtigris" főhőse.

2012. dec. 16. 08:24
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
A 2. hozzászólónak írnám: lehet, hogy könnyű szak a szociálpedagógia, viszont igenis el lehet vele helyezkedni: értelmi fogyatékos otthonban, mentálosként, idősek otthonában, gyermekvédelemben, pszichiátrián, hajléktalanellátásban. Azért ne nézzük már azokat a szoc.pedagógusokat akik a fentebb említett intézményekben lakó emberekkel foglalkoznak, sőt hogy fokozzam, az ilyen intézmények vezetését is vagy szoc. munka vagy szocped diplomával szokták betölteni persze szakvizsga megléte is szükséges hozzá.
2019. júl. 30. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!