Mi az a "Büfé Szak"?
Sokszor láttam már leírva. Természetesen tudom, hogy ez egy ironikus elnevezés, de valamilyen létező dolog kigúnyolása kell, hogy legyen!
Honnan ered az elnevezés?
- Egy közszereplő mondta?
vagy
- Egy játékfilmből átvett film szállóige, mint pl. az "Az oroszok már a spájzban vannak!"
Az olyan egyetemi/főiskolai szakokra mondják, amit ha elvégzel, utána nem tudsz elhelyezkedni vele. Vagy mert túl sokan végzik el vagy mert nem ér semmit amit tanítanak.
Az elvezés onnan ered, hogy ezzel a szakkal "kvázi büfésnek" mehetsz el, vagyis hiába van diplomád, a mekiben vagy egy büfében fogsz dolgozni.
Két jelentése van, a 2 sokszor keveredik, de néha elkülönül:
1. Nem lehet vele elhelyezkedni.
2. Nagyon könnyen elvégezhető.
Pl. a turizmus és vendéglátás mindkettő vagy a szociálpedagógia is, de pl. a környezetmérnök az nehéz, de nem lehet vele elhelyezkedni.
Szokták büfé-ruhatárosnak is nevezni, nyilván amiatt, mert ezek a perspektívák elhelyezkedésnél, de amúgy köznyelvben jött létre, nem ismert ember találta ki.
Köszönöm mindkét választ!
Ezek szerint nem is játékfimből átvett szállóige, illetve definició. Arra azért gondoltam, mert " ... úgy jár, mint a büfészakos Lali" vagy "büfés Lali szak" formában is találkoztam vele, aki ugye filmalkotás, "Üvegtigris" főhőse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!