Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van felháborodás a...

Miért van felháborodás a keretszámok csökkentése miatt? Győzzetek meg, mért rossz ez!

Figyelt kérdés

Nem értem az egész hóbelebancot...mért baj az, ha olyan helyeket nem támogatnak, amiből többlet van, pl. jogászokból, stb.?

Érveket kérek!

2012. dec. 13. 19:34
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
88%
Lassan ott tartunk, hogy semmit nem támogatnak. Próbáld magad beleképzelni egy fiatal helyébe. Éveken át azt hallja, hogy főiskola, egyetem. Egyébként néhány évvel ezelőtt a Fidesz mintha még azt mondta volna, hogy 50%-nak felsőoktatásba kellene mennie. Népszavazást értek el, ahol a tandíjat elenezték. Most ez a fiatal, aki éveken át hajtott, egyik évről a másikra azzal találja szemben magát, hogy hiába tanult, mert csak a legtehetségesebbek jutnak be ingyenes képzésre. Meggyőztelek?
2012. dec. 13. 19:41
 2/25 A kérdező kommentje:

Ez egynek nem rossz. Többet szeretnék!

Például- diákhitel: ha lediplomázol, az állam ajánl munkahelyet, ahol ha elhelyezkedsz, akkor a hitelt a munkahelyed fogja fizetni, neked semmi gondod nem lesz vele.

2012. dec. 13. 19:44
 3/25 anonim válasza:
80%

azért van felháborodás, mert elég sok ember szeretne/szeretett volna egyetemre menni..köztük én is. 1 évem van még középsuliból, és nem fogok tudni menni, mert olyan őrületes árak vannak. sajnos olyan szakok érdekelnének, amik államilag nem támogatottak, tehát félévente 300-400 ezer forint. Suzüleim nem fognak csak ezért kölcsönt felvenni, én természetesen nem veszel fel diákhitelt. Ott fogok állni 20 évesen egy érettségivel és mehetek a tescoba eladónak? merthogy nem tudok továbbtanulni, mert nincs meg rá a lehetőség. Az államilag támogatott helyek száma olyan drasztikusan lecsökkent, hogy örülünk ha 1 karon 40-50 ember ingyen mehet. ez főleg a mérnökökre vonatozik. hát én nem leszek mérnök. Nagyon sok fiatal életét ezzel elcseszik. Reménytelen a helyzetünk. Ha esetleg találok olyan szakot, ami államilag támogatott, olyan ponthatárok vannak, hogy igen nehéz teljesíteni. Körülbelül kéne mindenből 90% feletti érettségi, nem árt ha abból 2 emelt szintű, és jó ha van 1 felsőfokú vagy 2középfokú nyelvvizsgád, mert akkor nem vesznek fel. Természetesen itt a jobb egyetemekre gondolok BME, ELTE Corvinus stb...én azért tanulok már 15 éve, hogy ha majd elvégzem az egyetemet (ha ez egyáltalán megtörténik), akkor sikeres legyek, nyugodtan alapíthassak családot, biztos anyagi háttérrel. na pultosként a tescoban erre nem lesz lehetőség. ha pedig kimegyünk külföldre akkor az államnak el kéne gondolkozni hogy a frissen végzett diplomások nagy része miért megy ki rögtön. mert ott megbecsülik a munkájukat, normális fizetést kapnak, és el tudják kezdeni az életüket. Szerintem én is külföldön fogok kikötni, és 1 pillanatig se fogok visszagondolni erre a retek országra. Magyarország az oktaási rendszeréről és a színvonláról volt híres. Most ami itt folyik az egész egyszerűen szégeyn. és oda fogunk jutni, hogy ajó képességű gyerekek, akik előbbre vihetnék az országot nem fognak egyetemre járni, mert nem lesz rá pénzük. a gazdag elkényeztetett szerencsétleneknek, meg be lesz fizetve a tandíj, és ennyi. ezek fogják irányítani az országot. Nyilván nem leszólom őket, biztos a gazdagok között is vannak okosak,de sokkal sokkal sokkal kevesebb olyan ember mehet majd tanulni ennek a rendszernek köszönhetően, aki nagyon sokra vihetné.

18/L

2012. dec. 13. 19:45
 4/25 A kérdező kommentje:

Na, ez már jobb.

Én is a te helyzetedben vagyok- utolsó évem a középsulin, jövőre szeretnék egyetemre menni, angoltanár szeretnék lenni. De mivel emelik a ponthatárt, így nem biztos, hogy felvesznek. Anyámék meg azzal cseszegetnek, hogy tanuljak jobban, de könyörgöm, nem értik meg, hogy németből mi a francért gürizzek, ha egyszer semmi köze nincs az anglisztikához?

Én ebben a módosításokban csak azzal értenék egyet, ha olyan szakmák támogatását csökkentenék, amiből rengeteg végzett van az országban.

2012. dec. 13. 19:49
 5/25 anonim ***** válasza:
79%

Az a baj, hogy nem csak azokon a szakokon csökkentették a helyeket, amelyekkel szinte lehetetlen elhelyezkedni, hanem mindegyiken. Mindig mondják, hogy orvosokból, mérnökökből hiány van. Akkor mire volt jó azt is csökkenteni? Nem inkább növelni kéne, vagy legalább meghagyni úgy, ahogy volt? De, csakhogy a kormánynak a pénz kell.

De ha nagyon szeretnék, hogy kevesebben járjanak egyetemre, nem ártana a középiskolákban is megváltoztatni a rendszert, mert anyukám idejében úgy jöttek ki a fiatalok a középiskolából, hogy volt egy szakmájuk az érettségi mellett, mehettek dolgozni is rögtön, elkezdhették már 18 évesen megalapozni az életüket. Most pedig nem kezdik a szakmai tárgyak oktatását, csak 11.-ben, így aki szakmát is akar még két évet köteles OKJ-ra járni, ahelyett, hogy elkezdhetne dolgozni.

2012. dec. 13. 19:56
 6/25 anonim ***** válasza:
71%

Én először azt gondoltam, a mérnöki szakokat biztosan nem csökkentik, mert hiányszakma. Hát rosszul gondoltam. Most előre rettegek tőle, hogy mennyi lesz a keretszám. Tavaly 350 pont volt a határ, nekem kb. 440 pontom lesz, ha minden jól megy, de még így is félek. Nem beszélve arról, hogy bármi közbejöhet az érettségin. Adhatnak irodalomból valami nehéz elemzést és ott végem van (soha nem értettem hozzá).

Az eddigi keretszámoknál volt esélye annak is bekerülni a mérnöknek, aki csak a reál és természettudományos tárgyakból volt jó. Most gyakorlatilag zseninek kell lenni mindenből.

2012. dec. 13. 20:05
 7/25 rémuralom ***** válasza:
84%

Egy hasonló kérdésnél már leírtam a véleményemet valamelyik nap. Maga a tandíj, mint olyan, nincs ellenemre. Ahogy a fodrásznál sem állami támogatásból vágatjuk a hajunkat, úgy az oktatásért is logikus lenne, ha az fizetne, aki igénybe veszi.

Az ellenérveim zanzásítva:

1. Fidesz. Négy éve ők hangoskodtak a tandíj ellen, most meg tessék.

2. Nem szektorsemleges. Az vicc, hogy jogász- és közgazdászképzés egyáltalán nincs, a mérnöki keretszámot meg még növelték is.

3. Nem hagynak időt. Decemberben tudják meg a végzősök, mire hogyan jelentkezhetnek, és februárig lehet jelentkezni. Plusz, ahogy már megszokhattuk, semmiféle hatástanulmányok nem készültek, és senkivel sem egyeztettek döntéshozatal előtt.

4. Hazudnak reggel, éjjel meg este. Nemhogy nem merik tandíjnak nevezni, de még olyat is hazudnak, hogy eddig csak az tanulhatott tovább, akinek pénze volt, most meg ez már nem akadály.

2012. dec. 13. 20:18
 8/25 anonim ***** válasza:
86%

Utolsó egyetértek veled, azonban annyiban tévedsz, hogy a mérnökit egyáltalán nem növelték, sőt ezt is drasztikusan csökkentették.

Úgy volt jó, ahogy az előző kormány gondolta. 6000 Ftba ! senki nem halt volna bele, az 60ezer pénz/év. Most 600 ezer és 2,5 millió között mozog évente. Az előző kormány tervezete szerint a hátrányos helyzetűeknek nem kellett volna fizetni, most a szegények vegyék fel a hitelt, vagy menjenek munkásnak akkor is, ha egyébként valamiben tehetségesek.

Gyönyörű -.-"

2012. dec. 13. 20:29
 9/25 anonim ***** válasza:
89%

1. Túl gyors a csökkentés. Ha vki teszem azt 4 éve arra készül (mondjuk egy közgazdasági suliba jár), és az utolsó évben bejelentik neki, hogy "sorry, ezt buktad", akkor váltani sincs esélye.

2. Az hagyján, hogy a keretszámokat lecsökkentették, de pl. állami jogász képzés csak és kizárólag Budapesten van. Pl. ha van egy vidéki fiatal, aki okos, tehetséges, de nincs annyi pénze, hogy feljárjon Pestre (koli, utazás, BKV bérlet stb.), akkor beszopta.

3. Mivel az emberek nagy részének nincsen pénze arra, hogy a fizetős sulira kiperkálja a pénzt, így kevesebben fognak egyetemre menni. De bizony az egyetemek bevétele a diákokból van. Kevesebb diák, kevesebb pénz a sulinak. Ha kevesebb a pénz, akkor az ott tanulókra is kevesebb jut. Értsd: kevesebb ösztöndíj, kevesebb program, esetleg kevesebb tanár...Rosszabb esetben meg tönkre megy a suli. Akkor aztán lesz egy rakás munkanélküli.

4. Oké, hogy itt akarja tartani az állam a diákokat, de a röghözkötés enyhén túlzás. A hallgatói szerződésben kb. semmi értelmes nincs leírva (legalábbis ami felvin fel volt "mintának", abban sem az nem volt benne, hogy milyen kamattal kell visszafizetni, mikor kell elkezdeni a törlesztést, lehet-e részletben fizetni stb. Persze lehet, hogy az eredetiben voltak infók, azt nem olvastam).

Az állam azt sem garantálja, hogy az illetőnek lesz munkahelye, ha elvégzi a sulit.

5. A röghözkötés miatt alapból több diák kezdi külföldön a tanulmányait, szóval még jobban elöregedik a társadalom. Nem lesz, aki fizesse a nyugdíjad.

Hát úgy hirtelen ennyi.

2012. dec. 13. 20:32
 10/25 A kérdező kommentje:
Anyumék azzal érvelnek, hogy azért csökkentik, mert akit felvesznek, az legalább jól tudja végezni a dolgát, ne csak átessen épphogycsak, plusz ebben az országban nem akar senki sem dolgozni, senki nem akar szakmunkás lenni, pedig azt is megfizetik.
2012. dec. 13. 20:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!