Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A matematika olyan tantárgy,...

A matematika olyan tantárgy, hogyha sokat gyakorlod, akkor jó leszel belőle, de ha nincs "reál beállításod" akkor sosem lehetsz jó matekos?

Figyelt kérdés
2009. aug. 14. 20:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Így van. Gimis koromban elkeseredetten nyomattam a matekot, mégis többször kerültem bukásveszélybe. Egyszerűen nem ment. Ez van.
2009. aug. 14. 20:36
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

sztem nem kell a matekohozkülönösebb tehetség, szorgalommal ellensúlyozható és megfelelőfigyeléssel.

Én középiskolában nem szerettem a matekot, 3-as voltam belőle kb. A műszaki egyetemen pedig mikor figyeltem, és készültem rá, lazán 5ös. Najo nem lazán, mert laza 5ös a bme-n nincs, de sikerült, pedig ez magasabb szintű matek volt mint középsuliban.

2009. aug. 14. 20:41
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Olvastam egy tanulmányt, arról szólt, hogy semmi köze nincs a "beállítottságnak" ahhoz, hogy ki milyen teljesítményt tud nyújtani, és ez így van. Megfelelő kitzartással és gyakorlással egész jó matekos lehetsz, és ez a többi tantárgyra is igaz.

L16

2009. aug. 14. 21:03
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak a matekra,hanem a többi tantárgyra is igaz,ha jó a tanár,akkor jók a diákjai is.Ha megértik a magyarázatot,akkor könnyebben megtanulják az anyagot.
2009. aug. 14. 21:08
 5/14 anonim ***** válasza:
73%

Hát figyi. Nekünk a matektanárunk ritka rossz volt gimiben állítólag. Én sz@rtam bele végig. Egész életemben. Érettségire se készültem semmiből, a "majd valahogy lesz" taktika alapján voltam. 92% lett a matek érettségim.

Ha nincs érzéked hozzá, szorgalmasnak kell lenned. Nagyon. Én nemrég beszélgettem egy volt oszttársammal, és mondta, hogy nagyon utált, amiért ő meggebedett a kettes matekjáért, nekem meg zsigerből ment az ötös.

2009. aug. 14. 21:32
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Én már régen tanultam matekot, van annak 30 éve is. De olyan mélyen belémivódott a gyötrelem, meg az a kis sikerélmény, hogy teljesen fel tudom idézni, mintha tegnap lett volna. Nekem nem az a tapasztalatom, hogy itt a szorgalom különösebben segítene. Én egyszerűen nem tudtam megoldani semmiféle példát. Se szövegeset, se geometriát, az integrál számításról már nem is beszélve. Sosem jöttem rá a megoldás módjára magamtól, és én elég szorgalmas voltam, de azoknak a feladatoknak a többségét sem értettem, amiket elmagyaráztak, úgy hogy nem is tudtam reprodukálni még a hasonlókat se, vagy ha néha mégis, akkor elrontottam a kivitelezést, rosszul rajzoltam, számoltam. És a gimnázium 3. évének 2, félévében megtörtént a csoda! Jött a trigonometria. Az nagyon ment. Csak ránéztem a feladatra, és egyből löktem a megoldást elegánsan, szépen. Nem kellett különösebben tanítani, rávezetni. Nem volt olyan a példatárban, amit én ne tudtam volna egyből megoldani. Aztán egyszer csak végeszakadt a trigonometriának és az én szárnyalásomnak is. Visszasüllyedtem oda, ahonnan elindultam, nem ment többé semmi. A szorgalmam abban nyilvánult meg, hogy igyekeztem áhitatos arccal nézni a tanárnőt, meg bólogatni, hogy ezzel elnyerjem a szimpátiáját, és ne adjon rossz jegyet. Már-már megalázó volt a kínlódásom. Mindez nekem azt mutatja, hogy hiába gyakorlás, a szorgalom, ha nincs semennyi képesség/tehetség, akkor nem jutunk messzire.
2009. aug. 14. 21:52
 7/14 anonim ***** válasza:
szerintem, aki minden óra után otthon mondjuk 2szer megoldja az órai plédákat, először a füzete segítségével szépen sorban az összeset, utána magűától az összeset, plusz még mellé azokon a napokon amikor nicns matek órája rászán fél-1 órát, az akármilyen nehéz iskolában is, akármennyire is tehetségtelen, de ha a tanár nem direkt szivatós feladatokat ad, akor meg tudja oldani (szivatós feladat = olyan bizonyítást bebizonyítani, amit nem tanultak)
2009. aug. 14. 22:56
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem meg valakinek van úgymond tehetsége hozzá, valakinek pedig nincs. Valaki gyakorolja nagyon sokat, mégiscsak maximum egy közepes osztályzatot ér el, más pedig az órán 1-szer hallja mit hogyan kell, és simán kitűnő dolgozatot ad be. Ez olyan mint a nyelvérzék, valakinek van, valakinek nincs.
2009. aug. 14. 23:02
 9/14 anonim ***** válasza:
40%
ezzel az érzék szöveggel szerintem azok nyugtatgatják magukat akik lusták tanulni. lehet nehéz elfogadni és soan megbántódnak, de szerintem valahol ez az igazság! A tanulás nem az hogy 10 percet próbálkozol, nem jutsz semmire, azátn abbahagyod, hanem hogy addig szenvedsz amíg meg nem csinálod. Ha sikerül akkor, máskor is sikerülni fog..
2009. aug. 15. 00:08
 10/14 anonim ***** válasza:

Szerintem valahogy úgy lehet, hogy ha az órai anyagot becsülettel gyakorolod, ismétled otthon, akkor egy stabil négyest, ötöst simán szerezhetsz a bizonyítványba. Igaz, esetleg nem jössz rá magadtól újfajta megoldásokra, hanem többé-kevésbé követed a lépéseket, levezetéseket, amiket órán tanultatok. Megtanulod őket, meg hozzá még a szabályokat is... akkor már olyan nagy baj nem lehet.

Ha van egy kis matematikai érzék benned, akkor nem feltétlenül kell ragaszkodnod az órán tanult levezetésekhez, mert - ahogy egy korábbi válaszoló is írja - ránézel a feladatra, és már látod is, hogy merre lehetne elindulni hogy megtaláld a megoldást. Sőt, esetleg több úton is el tudsz jutni a helyes megoldáshoz, nem kell a tanár által elmagyarázott utat követned.

Az iskolában a matematika is csak egy tantárgy a sok közül... mindent meg lehet tanulni annyira, hogy az ember ne bukjon meg belőle.

Annak idején nekem a matematikával nem volt gondom, szárnyaltam, értettem, versenyekre jártam, imádtam... de a kémiával vért izzadtam, hogy elfogadható teljesítményt hozzak össze belőle. Valamiért egyáltalán nem kötött le, utáltam az egészet. Az volt a szerencsém, hogy a dolgozatokban mindig volt számolásos feladat is, az meg ugye ment a matek miatt :)

2009. aug. 15. 08:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!