Miért ítélnek el és néznek le azért mert nem mentem főiskolára?
Figyelt kérdés
Mindenkitől ezt hallom, barátoktól, családtagoktól, rokonoktól, idegenektől. Miért baj az, hogy én inkább dolgozni akarok és nem elpocsékolni 5 évet az életemből jóformán fölöslegesen. Ugyanis úgy gondolom, hogy egyáltalán nem főiskola függő, hogy valaki értelmes és inteligens ember legyen, anélkül is, hogy nekem "csak" érettségim van ugyanúgy képes vagyok értelmes beszélgetésekre, mint akiknek diplomájuk van. Azt is tudjuk, hogy attól lehet valaki értelmileg 0 ha van diplomája. A harmadik dolog, hogy én hiába gürcölök a főiskolán, diplomázok le, úgyis annak lesz jobb munkahelye akinek az apucijának meg anyucijának jó kapcsolatai vannak...! Tiszta rosszul érzem magam, hogy lenéznek mert dolgozok és nem tanulok...2012. szept. 23. 20:20
1/18 anonim válasza:
Igazad van részben. De ha nem büfészakra mentél volna, akkor nem lett volna az az 5 év elpocsékolt idő. Van pár hiányszakma, amit megéri tanulni.
2/18 anonim válasza:
Annyiban van igazuk, hogy valamilyen képzettséget igazoló papír nélkül kb. nem lehet már olyan munkát találni, amiből nem csak eléldegélsz, hanem meg is tudsz belőle rendesen élni. A többi meg bunkóság, amit mondanak.
3/18 anonim válasza:
Te se nézd le a főiskolásokat, bekerülni nehéz de bent maradni azért baromira nem. Talán féltenek a szülők egy sima érettségi tényleg nem sokat ér, azzal kb. ugyan arra a munkára jelentkezhetsz mint a 8. általánossal. Végezhetnél valami OKJ tanfolyamot is, és akkor talán megnyugodnának, hogy van egy szakmád is.
4/18 anonim válasza:
Az első hozzászólónak nincs teljesen igaza.
A hiányszakmák nagyrésze tehetségkérdés, vagy lehet belőled, vagy nem. Ha már a középiskolás matek/fizika is nehezen ment, valószínűleg soha az életbe nem lehetne belőled mérnök, ha a biosz/kémia problémás, akkor orvos nem, és az emberek többségének a felsoroltak közül egyik se megy.
Tudom, gyenge vigasz, de én - pedig diplomás vagyok - az érettségivel se rendelkező, de valamihez jól értő szakmunkásokat többre becsülöm, mint a nagy halom "doktort". (Nem az orvosdoktorokra gondoltam.)
5/18 anonim válasza:
Teljesen igazad van.
az előzőnek írnám, hogy hiába menne valaki műszaki szakra, ami hiányszakma, mint tudjuk, ha síkhülye a reáltárgyakból.
6/18 anonim válasza:
szóval az elsőnek akartam írni, csak közben jött pár válasz.
7/18 anonim válasza:
jól tetted, h. inkább dolgozol. Egyébként, bármikor mehetsz egyetemre, nyitva a lehetőség.
8/18 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat. A másik dolog meg az, hogy még nem is tudom, hogy mit akarok csinálni majd a jövőben, azért meg nem fogok pl. orvosira menni, csak hogy tanuljak valamit. Inkább dolgkozok, spórolok, aztán majd rájövök, hogy mit akarok csinálni mehetek jövőre is, vagy azután.
2012. szept. 23. 21:02
9/18 anonim válasza:
Igazad van. Bár nekem van diplomám, nem értem, miért baj az, ha valakinek nincs. Attól nem lesz kevésbé értékes, ahogy én sem leszek értékesebb a diplomámtól. "Elit" egyetemre jártam, utáltam azt a fellengzős, lenézős miliőt, ami ott uralkodott.
10/18 anonim válasza:
Az a baj, hogy az érettségi az rosszabb, mintha lenne egy piacképes szakmád + nyolc általánosod. A szakmával legalább van valami ami bizonyítja, hogy értesz valamihez (asztalos, kőműves, burkoló), de az erettségi az gyakorlatilag egy nagy nulla... Még, ha beszélsz 2-3 nyelvet legalább középszinten (és erről papírod van), akkor elmehetsz esetleg titkárnőnek, vagy recepciózni, esetleg pincérnőnek, elitebb helyre, de ez is csak úgy játszik, ha dekoratív nő vagy, különben labdába se rúghatsz. Sajnos ez a kemény valóság. Ezért néznek le. Nem kéne lenézni , persze, amiért csak érettségid van, de nagyon nulla munkákat fogsz ezzel találni (már ha találsz), kb. mintha nyolc általánossal rendelkeznél, annyit ér. Vagy még annyit se, mert, ahol konyhalányt, meg árufeltöltőt stb-t keresnek, ott a nyolc álti az előfeltétel, te meg már túlképzett leszel. Egyébként én megértelek, hogy nem akarsz úgy 5 évet lehúzni valahol, hogy nincs konkrét célod az adott főiskolával. Jól teszed, sokan lébecolnak feleslegesen, aztán vagy elvégzik, vagy nem, de nem biztos, hogy lesz munkájuk, és jobb helyzetben lesznek, csak ha valami nagyon penge szakról van szó. Főiskolára szerintem az menjen, akinek konkrét célja van, és ehhez a főiskolán át vezet az út. Te legalább megtapasztalod, hogy milyen a való élet. Viszont ne ragadj le egy érettséginél, mert nem sok hasznod származna belőle. Találd ki mi érdekelne, és tanulj, nem feltétlen főiskolán, akár szakmát, de valami papírod legyen, mert az érettségi az egy nagy nulla...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!