144 pontos rendszerben felvételiztem 2 éve. Hogy számíthatom át a mostani 480 pontosba?
csak kiváncsi vagyok,mennyi pontom lenne,így hiába nézegetem a ponthatárokat,nem tudom összevetni.
www.felvi.hu-n kiszámolhatom?
Egy kicsit bonyolult a számolás. Kétféle számítási rendszer van, a kettő közül azt kapod, amelyik neked jobb.
1. módszer: pontduplázás
Fogod azt a két tárgyat, amelyiket az adott szakra felvételitárgynak kijelölték (ha több megfelelő tárgyból érettségiztél, akkor az a kettő számít, amivel a legmagasabb pontod lesz). Összeadod a két tárgy százalékos eredményét, ez max. 200. Szorzod 2-vel, ez max. 400. Hozzáadod a plusszokat: emelt érettségi 40 pont, középfokú nyelvvizsga 35 pont, felsőfokú nyelvvizsga 50 pont, ha ezek közül több is van, akkor is csak max. 80 plusszpont. Így összesen max. 480 pont.
2. módszer: tanulmányi eredmény + érettségi pontok
A két szükséges (és legjobb) tárgyból összeadod a %-os eredményeidet, ez megint max. 200. A kötelező érettségi tárgyakból + 1 választott tárgyból (nem kötelező a felvételi tárgynak lennie, lehet pl. testnevelés is) veszed az utolsó tanult évbeli és az utolsó előtti tanult évbeli eredményt. Ez tantárgyanként más lehet: pl. kémiából általában 9. és 10., fizikából 10. és 11., történelemből 11. és 12. osztály. A jegyeidet összeadod, az összeg maximum 50. És megszorzod kettővel, az maximum 100. Ehhez hozzáadod a négy kötelező érettségi tárgy +1 választott (bármilyen, a legjobban sikerült, nem feltétlenül felvételi - amennyiben több mint 5 tárgyból érettségiztél) tárgy százalékos eredményeinek átlagát. Tehát ha pl. magyarból, matekból, töribőkl, angolból meg bioszból és kémiából is érettségiztél, akkor a biosz és a kémia közül a jobbat veszed ötödiknek (csak a % számít, emelt szint nem!), és kiszámolod a %-ok átlagát. Ez újabb max. 100 pont. Tehát: 200 pont a felvételi táérgyakból, 100 az évvégi eredményekből, megint 100 a %-ok átlagaiból, az 400. Utána hozzáadod a + pontokat ugyanúgy, mint az előbb.
Remélem, érthető.:o
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!