Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az új felsőoktatási törvény...

Az új felsőoktatási törvény (röghöz kötés része) azokra is vonatkozik akik már régebb óta hallgatók?

Figyelt kérdés
Harmad éves vagyok. Még van 2 félévem. Ősztől ránk is fog vonatkozni a törvény (csak ez a része érdekel) vagy csak azokra akik 2012 ősztől kezdik meg a tanulmányaikat?

2012. júl. 15. 14:21
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Rád nem vonatkozik, mivel nem ilyen feltételek mellet kezdted meg a felsőoktatási tanulmányaidat. Csak azokra az államilag támogatott tanulókra érvényes a röghöz kötés, akik 2012-től kezdik a főiskolát/egyetemet.
2012. júl. 15. 14:25
 2/19 anonim ***** válasza:
69%
Úgy tudtam, hogy eltörölték a törvényt, mivel alkotmányellenes.
2012. júl. 15. 14:25
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: Már megoldották, ne örülj.. [link]
2012. júl. 15. 14:34
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok.

Rákerestem, és szomorúan olvasom, hogy az Alkotmány Bíróság döntése ellenére mégis bevezeti a kormány a törvényt. De jó lesz.

2012. júl. 15. 14:35
 5/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat!

Sajnos igen, most már rendeletben foglalták, hogy a szabályok maradnak. Csak nem értem, hogy akkor miért beszélünk unión belüli szabad munkavállalásról...Ezek a törvények meg fogják akadályozni, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezzenek...:( Borzalmas.

2012. júl. 15. 14:37
 6/19 anonim ***** válasza:
74%
Nem akadályozza meg - ha kifizeted a tandíjadat, szabadon mehetsz, ahová akarsz. Egyedül az államilag támogatott helyeken tanulókra vonatkozik. Ha költségtérítésesen végzed el (vagy utólag kifizeted) akkor nincs ilyen gond.
2012. júl. 15. 14:39
 7/19 anonim ***** válasza:
52%
Utolsónak teljesen igaza van. Amúgy is milyen kifejezés az, hogy röghöz kötés? MI RÖG egyéltalán? Szerintem jogos az az elvárás, hogyha ingyen tanul valaki, akkor a rá költött pénz egy részét legalább "dolgozza le" itthon, vagy fizesse ki. Utánna mehet tapasztalatot szerezni meg több pénzt keresni.
2012. júl. 15. 14:44
 8/19 anonim ***** válasza:
51%
Néhányan azért elég furcsán értelmezik ezt az egészet. Ez egyáltalán nem hátráltatja azt, hogy külföldi tapasztalatot szerezz, ez semmiben nem akadályozza azt, hogy pár évre kimenj külföldre dolgozni (nálam ezt jelenti a tapasztalatszerzés, nem tudom másnál mit). Maximum azt hátráltatja, hogy az egyetem után külföldre költözz és életed végéig ott dolgozz. De ha erről lesz szó, akkor lehetőséged van kifizetni a tandíjat, ami egy nyugati szintű fizetés mellett nem lesz nagy probléma (ráadásul mindezt 20 év múlva kell megtenned).
2012. júl. 15. 14:44
 9/19 anonim ***** válasza:
72%

Látom, itt senki sem olvasott bele a törvénybe! Benn van, hogy 20 éven belül kell 2x annyi időd itthon dolgozni, mint amennyit itthon tanultál. Ergo egy orvosnak/építésznek/fogorvosnak 20 éven belül (!) 12 évet, mert 6 évig tanult. Tehát 8 éve maradt a külföldi tapasztalatszerzésre. Kinti fizetésből simán összespórol 12-13 milliót, hogyha mégis a kint maradás mellett dönt. A többi szaknál meg még enné is kevesebbet (8-11 évet) kell itthon dolgozni.

Látjátok? A törvény nem korlátoz senkit, csupán lehetőséget kínál a tandíj utólagos kifizetésére. Én is visszafizetem :)

2012. júl. 15. 14:47
 10/19 anonim ***** válasza:
64%
Most ha alapképzésre jársz ott nem vonatkozik rád, de ha jelentkezel majd mesterre akkor már igen.
2012. júl. 15. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!