Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Irodalom szóbeli érettségi?...

Irodalom szóbeli érettségi? Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

A tanárunk csak a tételek címét adta meg pl. Petőfi tájlíra meg mit tudom én, de azon belül nem mondta el, hogy melyik verset kell elemezni.

Szóbeli érettségin elmondják melyiket kell elemezni vagy én választom ki?

És ha én választok és pl. rosszat akkor a végén a tanár szólni fog, hogy nem ezt a verset kellett volna elemezni?

Vagy hogy van ez?

2012. jún. 18. 10:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Neked kell kiválasztani azokat a fontosabb verseket, amelyek beletartoznak az adott témakörbe, és persze elemezni.

Ne ott helyben találkozz először szöveggyűjteménnyel, tessék otthon kidolgozni! Ha nem vagy biztos az adott versben, inkább kérdezd meg tőle még most, ne a szóbelin derüljön ki, hogy nem ezt kellett volna.

Amúgy halkan megsúgom, hogy ha ezeket dolgozod ki, nagyon mellé nem lőhetsz:

Az Alföld

Kiskunság

A Puszta télen

2012. jún. 18. 10:52
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi csak ha ezek közül egyet tanultunk akkor miért kellene 2 ismeretlen?

Amúgy a Petőfis cucc csak példa volt sok ilyen tétel van még amihez nem tudom, neten meg sok változat van.

Pl, Az ember tragédiájához mi kell?

Van 15 szín azokat hogy vegyem bele a feleletbe?

Egyenként elmondani a színeket sok idő lenne, akkor hogy fűzzem bele?

Meg van pl. még Arany balladái,

Köcsley hazafias lírája

Babits háborúzása stb.

2012. jún. 18. 11:15
 3/7 anonim ***** válasza:

Azért kell több is, mert egy vers alapján nem lehet kitérni költészetének jellemzőire, de még csak nagy vonalakban sem elég. Ha meg nem tetszik a tanárnak, úgyis megállít, hogy ezt most nem kell, nem a felelet végén szól, hogy nem ezt kellett volna, viszlát!

Az ember tragédiája tételben nekünk a jellemekre volt kiélezve a dolog, egy-egy szereplő jellemvonásait, jellemfejlődését kellett végigtekintenünk a színekben. Szintén, ha ezeket a dolgokat letisztázod magadban, nem lehet probléma. Már csak azt nem értem, hogy ezeket a tételeket minden bizonnyal nem most kaptátok meg, miért nem kérdezted meg a tanártól? Ő tudja a legbiztosabb választ a kérdéseidre!

Arany balladái: Határozd meg a ballada műfaját, mik a jellemzői, Arany honnan merített példákat, milyen korszakai voltak, illetve ezeket a műveket elemezd: Walesi bárdok, Szondi két apródja, Tengeri hántás, Vörös Rébék(ennyi jut hirtelen eszembe), a lényeg, hogy minden korszakon rágd át magad 1-2 fontosabb példával!

Kölcsey hazafias lírája: Himnusz, Huszt, Zrínyi dala c. költeményeket mindenképp említsd meg, továbbá miért írt hazafias verseket(történelmi háttér, gondolj csak bele)...

Babits "háborúzása": Biztos nem ez a tétel címe, de azért megpróbálok segíteni. Szintén, miért volt fontos ez a téma a korszakban(világháborúk), mit jelenthetnek, mi volt ezekkel a célja. Művek: Húsvét előtt, Sziget és tenger, Ősz és tavasz között, ennyi jutnak eszembe.

Hajrá! :)

2012. jún. 18. 12:04
 4/7 anonim ***** válasza:

Az Ember tragédiájánál minden szín kell, 1-2 mondatban összefoglalva, de fontos, hogy megemlíts minden helyszínt és eszmét.

Arany balladáinak csoportosítása: téma szerint (népi, nagyvárosi, történelmi), keletkezés szerint (nagykőrösi, őszikék), szerkesztés szerint (körkörös, lineáris, párhuzamos). Én az Ágnes asszonyt elemzem (körkörös, népi téma, nagykőrösi), a Szondi két apródját (párhuzamos, történelmi, nagykőrösi), és a Walesi bárdokat (nagykőrösi, lineáris, történelmi).

2012. jún. 18. 12:47
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2012. jún. 18. 13:55
 6/7 anonim ***** válasza:
Babitsnál nagyon fontos még (az újabb v.h. fenyegetése kapcsán) a Jónás könyve is, erről mindenképp beszélj, ha tudsz!
2012. jún. 21. 21:27
 7/7 anonim ***** válasza:
a google amúgy kiapadhatatlan forrása a jó ötleteknek, üss be 1-1 szerzőt és témát, fix, h ki fog dobni pár vázlatot rájuk, amik mentén elindulhatsz :)
2012. jún. 21. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!