Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek ez nem felháborító?

Szerintetek ez nem felháborító?

Figyelt kérdés

[link]

Ezt úgy mire fel kapják a romák? Nem vagyok rasszista, de szerintem ez diszkriminatív. Nekik is ugyanúgy megvannak azok a lehetőségeik, mint egy akármilyen embernek, nem is értem miért kell külön nekik egy ilyen. Vagy legalább lenne olyan, hogy úgy egyébként szociálisan hátrányos diákoknak, mert nekem van olyan ismerősöm, aki igen csak rászorulna egy ilyenre, de nem jelentkezhet, mert nem cigány. Én ezt úgy ahogy van diszkriminatívnak tartom és szörnyen fel vagyok háborodva. Mások miért nem kapnak ilyen lehetőséget? Miért mindig csak a cigányok? Bocsánat, ha vulgáris vagyok, de ez most nagyon kiakasztott...

2012. jún. 2. 17:11
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
43%

Ha nem látod a különbséget, ami miatt bizonyos fiatalok eleve hátránnyal indulnak, és amiért szükséges számukra egy bizonyos pluszt nyújtani (természetesen azok számára, akik megfelelő képességekkel rendelkeznek, és valóban tanulni is akarnak), ahhoz, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak, akkor sajnos én ezt nem tudom neked megmagyarázni.

De azért azt kérlek gondold végig, hogy neked természetes-e, hogy van otthon számítógéped interneteléréssel, hogy olyan iskolába jársz, ahol kérhetsz és kaphatsz megfelelő felvilágosítást továbbtanulással kapcsolatban, hogy a szüleid úgy állnak hozzá a továbbtanulásodhoz, hogy az egy pozitív, támogatni való dolog, és nem időpocsékolásként tekintenek rá, hogy szintén a szüleid segítséget nyújtanak neked az ügyeid elintézésében, vagy ha már nem, akkor legalább is megtanítottak rá (akár csak példamutatással), hogy hogyan tedd ezt, és még sorolhatnám.

Ha egy cigány fiatal tehetséges, jó képességekkel rendelkezik, viszont nincs meg a megfelelő támogató környezet (család), akkor ezt valahogyan pótolni kell, hogy ő is hasonló esélyekkel induljon, mint az, aki nem szenved hiányt a család támogatásában.

Számomra pedig egyértelmű, hogy ilyen programokra szükség van, elég csak a statisztikákat megnézni. A cigány lakosság többségének a 8 általános a legmagasabb iskolai végzettsége, elenyészően kevesen szereznek ennél magasabbat. A nem cigány lakosságnál viszont szinte teljesen egyenlően oszlik el, hogy hányan jutnak el csak a 8 általánosig, hányan az érettségiig, hányan a szakmáig és hányan az egyetemi/főiskolai végzettségig.

Ezért lehet jó eséllyel pályázni különböző támogatásokra az ilyen programok létrehozásához, mivel szükségesek, nem csak a végzettséget mérő statisztikák, de a foglalkoztatási statisztikák javításához is, tekintve, hogy a diplomások között van a legtöbb foglalkoztatott, míg a csak 8 általánost elvégzettek között a legkevesebb. Azt gondolom nem kell megmagyaráznom, miért jó, ha minél több foglalkoztatott van az országban.

Egyébként, ha én előállok egy olyan programmal, ami fiatal, kisgyerekes szülőknek segít diplomát vagy szakmát szerezni (tekintettel a szintén nem túl magas női foglalkoztatottságra, pláne a gyereket nevelők körében), akkor az vajon kinek fogja szúrni a szemét? Az is diszkriminatív lesz, mert neked nincs gyereked? És amikor valaki nyugdíjasoknak szervez számítógépes tanfolyamot fillérekért, az is diszkriminatív a fiatalokkal szemben?

2012. jún. 2. 18:17
 22/38 anonim ***** válasza:
58%
Az utolsó válaszoló minden egyes szavával egyetértek, illetve engem inkább az háborít fel, hogy neked ez ennyire szúrja a szemed. Szerintem az mindenkinek pozitívum lenne, ha több roma értelmiségi lenne.
2012. jún. 2. 18:49
 23/38 anonim ***** válasza:
33%
gyerekem "bármikor" lehet, de cigánynak születni kell! Az egyik felől én döntök, a másikról meg nem. Egy szülőknek szóló tanfolyamra bekerüljek megvan, ill. meglesz az esélyem, a másikra meg semmi! Arról nem is beszélve, hogy szegény Magyarországon járunk még mindig, a szegény magyarokat támogassuk már, ne a be/ránk települt cigányokat!!!
2012. jún. 2. 18:51
 24/38 A kérdező kommentje:
21-es válaszoló! Teljesen igazad van szükség van ilyen programokra. Nekem volt olyan osztálytársam, akinek volt összesen 1 pár zoknija, 1 váltó ruhája és kész. Ételt nem mindig tudott magával hozni suliba, vagy ha mégis tudott, akkor az nem volt több egy vajas zsemlénél. Nem volt semmi pénze külön tanárokat fizetni, emlékszem angolból pl még én korrepetáltam, hogy sikerüljön neki az emelt érettségi, mert nyelvvizsgára nem volt pénze, az emeltért meg ugye elvileg kapott volna. Aztán sajnos nem kapott mert csak 58 %-os lett neki :( Otthon a szülei állandóan veszekednek, vitatkoznak, a srácot 2 évig kezelték a pszichiátrián, annyira össze volt omolva lelkileg emiatt. Ha valaki, akkor ő igazán megérdemelné ezt a programot. Egy gond van: nem roma. Na most akkor mi van? A programmal önmagával nincs semmi baj, de mi az, hogy csak romák? Miért? Miért nem lehet az, hogy bárki, akinek a szociális helyzete nem olyan, mint mondjuk nekem? Nem csak a cigányoknak lehet sz@r ezt fogja már fel itt mindenki. A mai napig jóban vagyok ezzel a sráccal, aki ilyen helyzetben volt, de sajnos nyelvvizsgája még mindig nincs, mert nincs pénze letenni. Ebben a programban meg ingyen oktatják, 2 évig biztosítják azt, hogy csak nyelvet, bioszt és kémiát (vagy fizikát) tanulhassanak a rászorultak. Ilyen lehetőség neki pl hol lesz? Ja gimiben fel lehetett venni 2 db fakultációt (aki mondjuk orvosira készül az eleve megszívta, mert biosszal és kémiával kilőtte az össze lehetőségét és ha mondjuk nem jó nyelvből akkor sem tud többlet órát felvenni), heti 2 órában tanítják. Az ehhez képest lósz@r se. Vagy mondok mást: a mi gimnáziumunkban létezik egy olyan, hogy Arany János Program. Aki esetleg nem ismeri annak elmondanám, hogy a program lényege a hátrányos helyzetű diákok megsegítése azzal, hogy 5 éven át megtanítják a helyes tanulásra, nyelveket tanulhatnak és felkészítik őket az egyetemre. Alanyi jogon jár nekik a kollégiumi elhelyezés ingyen, az ingyen jogosítvány, illetőleg minden évben külföldre mentek osztálykirándulni, szintén nem a saját pénzükből. Onnan tulajdonképpen számukra egyenes út ment az egyetemre. A programmal 50 %-ban egyetértek, mert nem cigányoknak készült a program, hanem hátrányos helyzetűeknek. Igen volt köztük cigány is, de voltak testi vagy értelmi fogyatékosok vagy esetleg csak az anyagi háttér volt rossz. A másik 50%-ban csak azért nem értek egyet, mert pl a jogsiért nekem is dolgozni kellett elmennem, illetőleg még sosem jártam Angliában velük ellentétben mégis itt vagyok. De ezt leszámítva a program jó. Nem cigányoknak van, hanem hátrányos helyzetűeknek. Tehát, akinek annyira hú de rossz az élete ilyen szempontból az célozzon meg egy ilyen programot. Több ilyen is van az országban és bárki jelentkezhet rá. Miért nem lehet ugyanezt ennél a programnál megtenni? Ha látsz egy munkát azzal, hogy bárkinek aki nem cigány, akkor gondolom fel vagy háborodva, hogy mi ez a diszkrimináció. És itt ugyanez a helyzet. Mert nem hiszem, hogy csak cigányok vannak erre rászorulva. Ugyanúgy az én volt osztálytársam is megérdemli, hogy ott legyen (hacsak nem jobban) és gyanítom nem ő az egyetlen magyar ember az országban, aki rossz háttérrel rendelkezik, de az ország mégis sz@rik rá. Ideje lenne az egyszerű embernek is segítséget nyújtani és nem csak a cigányoknak. Mert én elhiszem, hogy otthon nem mindenkit támogatnak a továbbtanulásnál (ami amúgy ha így lenne, akkor a kedves szülők el sem engednék a gyereket egy ilyen programra de mind1), viszont más is megérdemli, hogy ilyen programon részt vehessen.
2012. jún. 2. 19:26
 25/38 anonim ***** válasza:
10%

Ja, kedves kérdező: Frusztrált vagy, mert neked nem sikerült oda bejutni, ahová szerettél volna, így most másokat fikázol. Persze ez nálunk nemzeti sport.

Magyarország, szeretlek!

2012. jún. 2. 20:15
 26/38 A kérdező kommentje:
Idén felvételizek, tehát a bejutást még nem tudom, így emiatt nem is lehetek frusztrált :)
2012. jún. 2. 20:23
 27/38 anonim ***** válasza:
82%
Uhh, hát ez tényleg durva. Én nem orvosira mentem, de nekem is kellett egy-két külön órát vennem azért, hogy felvegyenek. Nálunk sajnos volt egy-két tanár aki nem igazán vette komolyan a munkáját pl fizikából, emiatt kellett külön segítséget kérnem. Szerencsém volt, hogy a szüleim tudták fizetni. De mi van azokkal, akiknek ez a lehetőség nem adatik meg? Szerintem vannak páran a nem-romák között is, de azokkal meg senki nem foglalkozik. Magyarország nagyjából két dologról szól: a tehetségkutató showműsorokról és a romák pátyolgatásáról. Nem lehetne olyat alapítványt létrehozni, ahol azokat is támogatják, akiknek a származásától függetlenül szükségük van ilyenre? Ilyen miért nincsen? Egyébként kérdező jól mondtad: ha Te alapítanál egy programot nem-romáknak biztos lehetsz benne, hogy leszedik a fejed. De hát úgy látszik Magyarország jogi alapja az igazságtalanság a köbön.
2012. jún. 2. 20:30
 28/38 anonim ***** válasza:

Na de látod, te magad említetted az Arany János programot.

Egy civil szervezetnek, vagy akárminek nem lehet előírni, hogy pontosan kiket támogasson, egyszerűen létrejönnek valamilyen cél mentén. Van, amelyik jobban leszűkíti a célcsoportot, van, amelyik kevésbé. Vannak olyan programok, amik például csak fogyatékkal élőket támogatnak, olyat mégsem hallottam soha, hogy nekik miért jár, mert részükről annyira szembetűnő a hátrány, hogy jóérzésű ember nem reklamálna miatta.

Egyébként meg - szerencsére - több lehetősége is van a jóképességű, de rossz szociális helyzetű gyerekeknek, a baj inkább az, hogy sokan nem értesülnek róluk, amíg valamilyen módon nem kerülnek kapcsolatba bizonyos ellátórendszerekkel.

2012. jún. 2. 20:36
 29/38 anonim ***** válasza:
69%
Még valami: a romák rendszeresen itt sírnak, hogy egyenlőséget akarnak. Mégis napi szinten belebotlok ilyen jellegű alapítványokba, programokba, amelyek csak kifejezetten romáknak jár. Ha egyenlőséget akarnak akkor kész: vonjunk meg tőlük minden segítséget és akkor megtudják mi a valódi élet. Könnyű úgy elérni az álmainkat, ha mindent a seggünk alá tesznek. Csak hogy a legtöbb embernek küzdenie kell az álmaiért, dolgoznia kell érte. Az én szüleim sem voltak éppenséggel elragadtatva mikor megtudták, hogy hol akarok továbbtanulni, sőt kifejezetten ellenezték. De most ,hogy a 2. évemet fejezem be ösztöndíjjal már tudják, hogy nem volt helyes anno kötekedni, meg veszekedni emiatt. A segítségük nélkül is végig vittem a vágyaimat, nem kerestem külön segítséget, nem kerestem kiskapukat. Küzdöttem, dolgoztam, szüleimmel ellenszegültem. Maximálisan megérte. Mert van valami amiről elmondhatom, hogy egyedül én értem el mindenféle segítség nélkül. És erre büszke lehetek.
2012. jún. 2. 20:41
 30/38 anonim ***** válasza:
48%
en azt se ertem, h mit romazzatok oket, ez a szo ciganyul van! beszeljunk mar magyarul emberek!
2012. jún. 3. 17:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!