Szerintetek ez nem felháborító?
Ezt úgy mire fel kapják a romák? Nem vagyok rasszista, de szerintem ez diszkriminatív. Nekik is ugyanúgy megvannak azok a lehetőségeik, mint egy akármilyen embernek, nem is értem miért kell külön nekik egy ilyen. Vagy legalább lenne olyan, hogy úgy egyébként szociálisan hátrányos diákoknak, mert nekem van olyan ismerősöm, aki igen csak rászorulna egy ilyenre, de nem jelentkezhet, mert nem cigány. Én ezt úgy ahogy van diszkriminatívnak tartom és szörnyen fel vagyok háborodva. Mások miért nem kapnak ilyen lehetőséget? Miért mindig csak a cigányok? Bocsánat, ha vulgáris vagyok, de ez most nagyon kiakasztott...
Ha nem látod a különbséget, ami miatt bizonyos fiatalok eleve hátránnyal indulnak, és amiért szükséges számukra egy bizonyos pluszt nyújtani (természetesen azok számára, akik megfelelő képességekkel rendelkeznek, és valóban tanulni is akarnak), ahhoz, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak, akkor sajnos én ezt nem tudom neked megmagyarázni.
De azért azt kérlek gondold végig, hogy neked természetes-e, hogy van otthon számítógéped interneteléréssel, hogy olyan iskolába jársz, ahol kérhetsz és kaphatsz megfelelő felvilágosítást továbbtanulással kapcsolatban, hogy a szüleid úgy állnak hozzá a továbbtanulásodhoz, hogy az egy pozitív, támogatni való dolog, és nem időpocsékolásként tekintenek rá, hogy szintén a szüleid segítséget nyújtanak neked az ügyeid elintézésében, vagy ha már nem, akkor legalább is megtanítottak rá (akár csak példamutatással), hogy hogyan tedd ezt, és még sorolhatnám.
Ha egy cigány fiatal tehetséges, jó képességekkel rendelkezik, viszont nincs meg a megfelelő támogató környezet (család), akkor ezt valahogyan pótolni kell, hogy ő is hasonló esélyekkel induljon, mint az, aki nem szenved hiányt a család támogatásában.
Számomra pedig egyértelmű, hogy ilyen programokra szükség van, elég csak a statisztikákat megnézni. A cigány lakosság többségének a 8 általános a legmagasabb iskolai végzettsége, elenyészően kevesen szereznek ennél magasabbat. A nem cigány lakosságnál viszont szinte teljesen egyenlően oszlik el, hogy hányan jutnak el csak a 8 általánosig, hányan az érettségiig, hányan a szakmáig és hányan az egyetemi/főiskolai végzettségig.
Ezért lehet jó eséllyel pályázni különböző támogatásokra az ilyen programok létrehozásához, mivel szükségesek, nem csak a végzettséget mérő statisztikák, de a foglalkoztatási statisztikák javításához is, tekintve, hogy a diplomások között van a legtöbb foglalkoztatott, míg a csak 8 általánost elvégzettek között a legkevesebb. Azt gondolom nem kell megmagyaráznom, miért jó, ha minél több foglalkoztatott van az országban.
Egyébként, ha én előállok egy olyan programmal, ami fiatal, kisgyerekes szülőknek segít diplomát vagy szakmát szerezni (tekintettel a szintén nem túl magas női foglalkoztatottságra, pláne a gyereket nevelők körében), akkor az vajon kinek fogja szúrni a szemét? Az is diszkriminatív lesz, mert neked nincs gyereked? És amikor valaki nyugdíjasoknak szervez számítógépes tanfolyamot fillérekért, az is diszkriminatív a fiatalokkal szemben?
Ja, kedves kérdező: Frusztrált vagy, mert neked nem sikerült oda bejutni, ahová szerettél volna, így most másokat fikázol. Persze ez nálunk nemzeti sport.
Magyarország, szeretlek!
Na de látod, te magad említetted az Arany János programot.
Egy civil szervezetnek, vagy akárminek nem lehet előírni, hogy pontosan kiket támogasson, egyszerűen létrejönnek valamilyen cél mentén. Van, amelyik jobban leszűkíti a célcsoportot, van, amelyik kevésbé. Vannak olyan programok, amik például csak fogyatékkal élőket támogatnak, olyat mégsem hallottam soha, hogy nekik miért jár, mert részükről annyira szembetűnő a hátrány, hogy jóérzésű ember nem reklamálna miatta.
Egyébként meg - szerencsére - több lehetősége is van a jóképességű, de rossz szociális helyzetű gyerekeknek, a baj inkább az, hogy sokan nem értesülnek róluk, amíg valamilyen módon nem kerülnek kapcsolatba bizonyos ellátórendszerekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!