Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Töri írásbeli érettségire,...

Töri írásbeli érettségire, hogy tudok felkészülni? ( 4 év alatt szinte semmit nem tanultam)

Figyelt kérdés
Elég rossz a tanárunk,megengedi,hogy a Tz-ket/dogákat a könyvből írjuk ki.Így az egész osztály nem tanult a 4 év alatt semmit töriből,mivel mindig ki lehetett nyitni a könyvet/füzetet, viszont most azon gondolkodtunk,hogy jövőre hogyan tesszük le töriből az érettségit, mert semmit nem tudunk..
2012. máj. 9. 17:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%
Mi is pont így jártunk,nekem 90%-os lett :D
2012. máj. 9. 17:48
 2/11 A kérdező kommentje:

az jó :)

tavaly írtunk szintvizsgát és ott az írásbelim átszámítva 3-as lett,meg is lepődtem, de azért egy érettségi gondolom más ,kicsit nehezebb..mondjuk azt hallottam meg olvastam,hogy az atlaszba sok segítség van, ez igaz??

amúgy 5 éves nyelvi előkészítős suliba járok..

2012. máj. 9. 18:00
 3/11 anonim ***** válasza:
47%

persze atlaszból meg lehet írni

szóbelin meg 60 pontot lehet szerezni :)

2012. máj. 9. 18:16
 4/11 anonim ***** válasza:
71%

Arról nem tudok nyilatkozni, hogy tanulás nélkük hogy lehet megírni, mert jövőre fogok érettségizni én is. :)

Mi a Száray-féle töri könyvből tanulunk, én ezt nagyon szeretem. Tök jól részekre van bontba 1-1 anyag, érthetően, jól fogalmazzág meg. Nekem a legtöbb lecke átlátható, érthető. Meg megvettük a feladatgyűjteményeket (zöld színű könyv), ez pl. kifejezetten érettségihez van. Nagyon jó forrásanyagok vannak benne és nagyon jók a feladatok is.

Én azt gondolom, hogy ha ti nem vettétek meg ezt a feladatgyűjteményt érdemes beruházni rá, én nagyon jó hasznát veszem tanuláskor.

Valamint olyan időszakban, amikor több időd van, elkezdhetnél ismételni a 9.-es tananyagtól kezdve. Én nyáron nagyon ráhasalok mindenre, magyar, matek, töri, német, gazdaságtan.

Én nagyon vizuális típus vagyok, ezért úgy tervezem, hogy minden tantárgyhoz befogok egy füzetet és a 9.-es tananyagtól kezdve elkezdem átismételni.

Töriből egyszerű, lényegretörő vázlatokat fogok írni, ami a kulcsfontosságú dolgokat tartalmazza + ahol érdemes, ott rajzolok. Most pl. a szabadságharcot tanuljuk és készíteni kellett térképet. Az atlaszból rajzoltam át a térképet, de azzal, hogy bejelöltem a városokat, beszámoztam és kiírtam oldalra a város nevét, a csata időpontját, a két fővezért és aláhúztam azt, aki nyert, ezzel kb. meg is tanultam.

Én azt gondolom, hogy nyáron, még ha el is tudok menni dolgozni, akkor is lesz napi 1-2 órám, hogy az érettségire készüljek.

Remélem tudtam segíteni Neked!

17/L

2012. máj. 9. 19:07
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

Ne parázz emiatt, nem olyan nagy eresztés. :)

EGYÁLTALÁN NEM KELL ÁTNYÁLAZNI A SZÁRAYKAT, inkább vedd meg érettségi előtt 1 hónappal a B. Mátyus-Bori Töri érettségi témavázlatos könyvet, ezerszer többet érsz vele és még időt is spórolsz.

Nem hosszú, kb. 217 oldal az egész és benne van minden vázlatosan a követelményrendszerből.

Én sajnos a 24. óra 59. percében kaptam észbe, a ballagásig sajnos lófütyit sem tanultam rá (és háttértudásom se nagyon volt, igaz, nekem nem is számít a töri a felvételihez.)

Csak most vasárnap kezdtem el olvasni és ma hajnali 1-kor végeztem ki, de már ez az egyszeri átolvasás is baromi sokat ért!

Nagyon meglepődtem ezen, de sztem meglesz a 80%-om annak ellenére is, hogy nem volt normális atlaszom. (egy sz@ar 94-es kiadásúm, amiben SEMMI használható nem volt... az egyetlen pákozdi csatát tudtam belőle kiokoskodni, mást nem, esszéknél se vettem hasznát) Idén a források sem jelentettek támaszt, de a Bori-Mátyus olyan jól összeszedi a dolgokat, hogy 3 óra alatt le tudtam kaparni egész korrektül az esszéket. Szal egész érettségi alatt csak a Témavázlatokra támaszkodtam.

Ha 100% körülit akarsz írni, akkor kezdd el olvasgatni 2-3 héttel az írásbeli előtt.

A sulis tankönyveidet csak akkor olvasd ki, ha valóban, őszintén érdekel a töri, de ha csak az érettségi miatt foglalkoznál vele, akkor Témavázlatok :)

U.i.: bocs a teleshop-reklám stílusért, de engem nagyon megnyert magának ez a kis remekmű :D

2012. máj. 9. 20:21
 6/11 A kérdező kommentje:

köszi a válaszokat!

Én tanfolyamra megyek majd, szóval nekem az épp elég,hogy át megyek mindenből..

van olyan érettségi feladatgyűjtemények,de nem tudok belőle semmit, a suliba is nagyon ritkán használjuk..

de gondolkodtam,hogy nyáron át nézek mindent töriből..

2012. máj. 9. 20:42
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én viszont szívesen nyilatkozok, hiszen pont a mai napon írtam a történelem érettségit, a tanulás azonban ebből a tárgyból sosem történt túl gyakran nálam, másra irányítottam a figyelmemet inkább.

Mi is Száray könyvéből tanultunk, és szerintem valami borzalmas :) A történelem sosem volt a kedvencem, egyszerűen képtelen vagyok látni, mi a jó benne, így a véleményem is messze áll a tárgyilagostól. Az anyg benne van a könyvben levkénként másfél oldalban, viszont a szöveg néha olyan csűrt-csavart, zavaros és idegen szavakban hemzsegő, hogy a megértéséra csak az képes, aki megtanulja, hozzászokik, mi pedig ezt nem tettük meg, legalábbis én nem, hiába próbálkoztam. Ezeknek a forásoknak az erőltetése modhatni úgy baromság, ahogy van. Persze, érdekes dolog a nyelv, de szerintem nem a legjobb, hogy a történelem arról szól, hogy én értsem meg a háromszáz évvel ezelőtt íródott körmondatok politikai témákról.

Vannak olyanok, akik szeretik átolvasni mind a négy könyvet, számos ilyen akadt az osztályomban is, viszont én úgy, hogy idén még csak nem is nagyon próbálkoztam törit tanulni, jobb próbaérettségit írtam legtöbbjüknél. Ebből látom, hogy így is megírható, az is egy valódi feladatsor volt. Azonban a mai érettségivel más azért különböző tapasztalatokat szereztem. Az első felére nem modnanám, hogy rossz volt, körülbelül olyan, amilyet vártam, volt benne egy-kettő, amire nem tudtam válaszolni (de más sem tudja Marius hadseregreformját például), de összességében teljesen elmegy. Az esszéknél viszont már tényleg látszik azok készítőinek a hülyesége. Rögtön, amivel kezdődött: "levantei kereskedelem". Az mi? Ráadásul idén még forrásokat sem nagyon adtak, volt, amelyikhez csak egy kép volt, aztán írjon, aki tud, na meg ott volt az utolsó, az etnikumos, hogy "használja a történelmi atlaszt", én használtam is volna, de egy darab olyan térkép nem volt benne.

Ilyenek előfordulnak, mint láthatod, de ha összességében az a célod, hogy átmenj rajta, azt elég egyszerű elérni. Nekem a magyar volt, ami számít, és azt jónak érzem, erre a történelmre pedig majd kapok egy négyest, ha minden az elképzeléseim szerint halad. Ha esetleg hármast kapok, hát a világ nem dől össze, inkább örülök neki, hogy túl vagyok rajta, ez volt az egyetlen tantárgy, amivel sosem voltam képes azonosulni.

#4-es válaszoló: Te milyen szakra készülsz, ha szabad megkérdeznem? Hogyha az elmúlt években is hasonló szorgalommal készültél, nem lesz igazán nehéz dolgod az érettségivel, én sem tudtam elképzelni, mennyire túl van lihegve, csak most látom, hogy itt tartok. Ahhoz kell tudás, hogy valaki jó eredményt kapjon, vagy azért, hogy megbukjon, a közteset el lehet érni. A felvételi tárgyakra persze koncentrálni kell, azokból az esetleg legnagyobb részében gyakorolni érdemes a megfelelő eredményét. Sok sikert kívánok a készüléshez és a felvételihez/éretségihez előre is :)

18/F

2012. máj. 10. 00:03
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

az első vagyok,én előtte pár nappal elolvastam 1x könyveimet és ennyi volt a tanulás.

szóbelire meg megtanultam a tételeket.

2012. máj. 10. 08:30
 9/11 anonim ***** válasza:

#4-es vagyok. :D

Nos, én reálosabb beállítottságú vagyok. Szeretem a matekot, közgazdaságot tanulok már most is, amit nagyon szeretek. A cél a főiskola/egyetem volt pénzügy-számvitel szakirányban, csakhogy az országban már egyetlen felsőoktatási intézményben sincs államilag támogatott képzés ebben a szakirányban. Úgyhogy töröm a fejem, mi legyen velem, mivel más nem annyira érdekel. Érzem, hogy ez az, ami nekem való, ez az, amit szívvel-lélekkel tudnék csinálni és igen, el tudnám képzelni, hogy sok-sok év múlva is ezzel foglalkozzak.

Szóval a töri nekem nem kell, inkább a matek, idegen nyelv, gazdaságtan. Viszont a törit szerettem, 9.-ben nem igazán szerettem, mert az őskor,ókor téma nem érdekel. Viszont a középkortól kezdve egyre érdekesebb számomra és egyre jobban szeretem. :D

17/L

2012. máj. 10. 16:45
 10/11 anonim ***** válasza:
Ja, és köszönöm a jókívánságot! Remélem tényleg sikeres leszek majd a felkészülésben és az érettségin is jövőre! :)
2012. máj. 10. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!