Magyar érettségi? Mit tegyek ha egyszerűen nem tudok fogalmazást írni?
ha nem vagy kreatív, de jól tudsz tanulni /magolni, akkor az összehasonlító verselemzést tudnám javasolni. ahhoz kell a legtöbb lexikális tudás: költők életrajza, a mindenféle verselemzéskor használt tudás, és a tagolást kell még tudni kb. plusz valami vélemény azért össze tudnál szedni, azt gondolom.
én is most fogok érettségizni. én valószínűleg az érvelést választom majd, mert nagyon sokat, és sokmindent olvastam, viszont utálok magolni. van véleményem kb. mindenről, és szeretem, tudom is kifejteni.
szóval idén "együtt" izgulunk, sok sikert kívánok! :D
H.
Elgondolkodtál már azon, hogy mi lesz akkor, amikor egyetemen 50 oldalas szakdolgozatot kell írnod?
Nincs olyan, hogy nem tudok.
Olyan van, hogy nem akarok, ezért elhitetem magammal hogy nem tudok.
Állj hozzá úgy, hogy menni fog, tegyél meg érte mindent, és láss csodát :)
igen, eddig nem akartam csinálni. könnyebb volt kinyitni a könyvet és kimásolni a verselemzést....
nade az a helyzet ,hogy érvelni ezekszerint nem érvelhetek,mivel nem olvasok sokat...
verselemzés??? ebben az egy héten inkább mást szeretnék tanulni ,mint költők életét, munkásságát...
marad a novellaelemzés,nade hogyan??
Pedig jobban jársz, ha inkább bemagolod a költőket.
A novellaelemzésnek pont az a nehézsége, hogy csak akkor tudod megcsinálni, ha megtanultad, ÉS MEG IS ÉRTETTED az anyagot.
Én szóbelin elemeztem egy 20. századi novellát, csak lestem, amikor elolvastam. De harmadszori olvasásra beugrott, hogy jaaa a kék ruha az Szűz Mária, tehát bibliai utalások vannak benne, tehát a bibliai ismereteim kell előkaparni. Ha ez nem ugrik be, akkor gyakorlatilag semmit nem tudtam volna elmondani. Így viszont minden hirtelen értelmet nyert, annyit beszéltem, alig bírtak lelőni :D
Most ha te nem tudsz a dolgok mögé látni, akkor mégis hogy akarsz novellát elemezni? Inkább válassz egy verset, ott ha másról nem, a sorszerkezetről, rímekről tudsz írni.
Nálunk négy éve abból áll a TZ, hogy két óra alatt kell fogalmazást írni, kapunk két vagy 3 címet az adott anyagrészből. Elsőben 1 oldalt, majd kettőt, majd hármat, utolsó évben 3 és felet.
Sose sikerült végigírni annyit, amennyit kellett volna! Üzenetet is kaptam mindig, hogy nincs befejezés, nem kerek egész a fogalmazásom - mert nem volt időm!!
Érvelni nem tudok, ahhoz nagy lexikális tudás kell, hogy összekaparjak 3 művet bármiről. Ugye tudni és érteni kell, hogy a megfelelő műveket hozzam elő.
A novellaelemzés nem megy, legutóbb alsóban foglalkoztam ilyennel, ahol olyan tanáraim voltak, akiknél gondolkozni is kellett.
Azóta olyan tanárom van, aki lediktál egy szöveget vagy saját kútfőjéből vagy egy könyvből, vagy felolvassa a könyvet és aláhúzatja a lényeget. Házit kb. kétszer adott négy év alatt, órán se nagyon kérdezett, hogy gondolkozzunk el a versen vagy novellán, keressünk pl. alakzatokat, és mondjuk el, vajon mit akar vele kifejezni.
Engem nem nagyon érdekel az irodalom, legalábbis ilyenformán nem, ahogy az iskolában vesszük. El lehet képzelni, hogy magoltam a leírt - bonyolultan megfogalmazott - vers-és novellaelemzéseket négy éven keresztül. Bemagoltam, két-három hétre rá elfelejtettem.
Két hete döbbentem rá arra, amit eddig is sejtettem, csak nem ennyire hangsúlyosan: nem tudok verset elemezni!!! Írtunk próbaérettségit, 2 óra volt most a szövegalkotásra. Két oldalt sikerült írnom, és a második vers elejéig jutottam (összehasonlító elemzés). Ráadásul amit írtam, annak köze se volt ahhoz, amit kellett volna írni.
Azért az összehasonlítót fogom írni, mert ahhoz van a legtöbb "anyag". De hogy hogyan fogok átmenni, azt nem tudom... A helyesírásom jó, de ha sietnem kell, akkor sok hibát vétek, pl: "sokfélesség, úg, Prágai; sok szó egybeírása véletlenül. Tehát ha össze is kaparok huszonpár pontot a szövegértéssel, le is vonódik 18...
Segítséééég!!
Szia!
Nem tudom mennyire lesz hasznos tanács, de összehasonlító elemzést soha ne úgy írj, hogy elkezded és leírod miről szól az egyik, elemzed aztán a másikat. Az a lényege hogy párhuzamosan haladsz. Nem kell hozzá nagy háttérismeret a szerzőkről, nem az érdekli a tanárokat, hanem maga a vers. Elég ha átnézed, hogy mettől meddig voltak a korszakok, és el tudod helyezni, hogy romantika és tudsz pár jellemzőt arról a korról.
Az a lényeg, hogy tanuld meg a szempontokat miről lehet írni: cím, vershelyzet, lírai én, szerkezet, költői képek, alakzatok, a vers hangulata, mondanivaló.. mindegyik egy bekezdés van amiről többet is lehet írni és meg lesz a 3 oldal :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!