Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elvitethet a gyámhivatal ha...

Elvitethet a gyámhivatal ha nem járok iskolába?

Figyelt kérdés
Bövebben az lenne a kérdésem hogy év eleje óta nem járok középiskolába... És ma behívtak édesanyámmal az önkormányzathoz és mondták hogy ha nem megyek iskolába akkor elvisznek. Viszont amikor beértünk az önkormányzethoz és kérdeztük hogy el e vihetnek,akkor a hölgy azt mondta hogy erre a szük egy évre már nem visznek el,mivel 5hónap múlva 17éves leszek. Viszont a beszélgetés közben már nem ezt mondta hanem azt hogy elvisznek ha nem megyek,és még hallottam hogy sugdolóznak is hogy mivel ilyesszük be hogy menjen. Azt mondták holnapig gondolkozzak hogy mi a döntésem és délután menjek vissza... Szerintetek ugratnak hogy menjek suliba?? És már ez év szeptemberétől 16év az iskolakötelesség felső korhatára. Szerintetek ez az 5hónap miatt ami még van a suliból,elvihetnek? Ha valakinek van valami tapasztalata vagy valaki tud valamit akkor megköszönném a válaszokat!
2012. jan. 16. 20:58
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%

nem visznek el.a legtöbb amit tehetnek hogy védelembe vesznek.ez azt jelenti hogy hetente meglátogat a családsegítő szolgálat.

ennyi.lógtam én is eleget hogy tudjam.

2012. jan. 17. 09:49
 22/27 A kérdező kommentje:

Ma 8:30-nak

Igen,én is a magántanulósággal akartam kezdeni hogy itthon tanulhassak de,aztmondták hogy ahhoz ok kell és meg sem adták... És a védelem alá helyezést is emlegették... De beszélnek mindenfélét és minden alkalommal mást. Szerintem azért hogy menjek... Köszönöm az utolsó két válaszadónak a válaszait!! :) És mindenki másnak is...

2012. jan. 17. 10:18
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam végig, hogy a többiek miket válaszoltak, de mivel ilyen területen dolgoztam így válaszolni fogok neked részletesen, és akkor ez alapján kezdj el majd gondolkozni...

Na most ugye, ha egy gyerek nem jár iskolába 10 igazolatlan óra után a szabályszerint a jegyző figyelmeztet téged és a szüleidet. Ezt követően, ha kigyűlik az 50 igazolatlan órád, akkor megtörténik a védelembe vétel - gyámhivatali tárgyalás által.

Nem tudom, ez meg volt már??

A védelembe vétel egy szorosabb kontrollt jelent, ami azt diktálja, hogy együtt kell működnöd a családgondozóddal (a köznyelv őket is gyámügyesnek nevezi, de ez valójában gyermekjólétis személy). A védelembe vétel minden alkalommal egy figyelmeztetés, hogyha nem javítasz azon, amin kéne akkor indul az ÁTMENETI NEVELÉSBE vételi javaslat, tehát igen, ez az, amiért elvihetnek gyerekotthonba, vagy nevelőzülőhöz...

Na most a védelembe vételnek van egy kifutási ideje ez általában 2 év! Ha két éven át nem oldódik meg egy védelembe vett gyerek helyzete akor veszik átmeneti nevelésbe! Van olyan amikor valakit két éven belül átmeneti nevelésbe vesznek, de olyankor azonnali veszélyhezet van, amit el kell hárítani...

Nem tudom a te esetedben mi van? Csak iskolába nem jársz, vagy van e más próbléma is?

Ez azért lényeges, mert ha csak a lógás az egyetlen próbléma, akkor ugye ez nem azonnali veszélyhelyzet. Ez esetben ha két éven keresztül lógsz és nem oldódik meg a védelembe vétel, elvinnének intézetbe, viszont ahogy számolom, addigra te már nagykorú lennél (ugye akkor meg már nem emelhetnek ki a családodból)...erre mondhatták neked, hogy erre a szűk egy évre nem visznek el!

Na most hogy van e más próbléma e a lógásodon kívül azt nem te itéled meg, illetve nem csak te. Amikor nem jár valaki iskolába és elkezd vele a gyerekjólét foglalkozni kérnek az illetőről pedagógiai véleményt, + ugye a szülővel is elbeszélgetnek, kimennek hozzátok környezettanulmányt készíteni. Ha a szüleid, az iskola, vagy a gyermekjólétisek tapasztalnak veled kapcsolatban a lógáson kívül valami súlyosabb próblémát (amit ők azonnali veszélyhelyzetne ítélnek), akkor igen EL IS VIHETNEK intézetbe.

Tehát annak a személynek is igaza volt, aki azt mondta elvihetnek, nem csak rád akartak ijeszteni...

Írtad az iskolakötelesség felső határát, na most, ez a rendelkezés rád NEM ÉRVÉNYES. 16 év tankötelesség csak azokra érvényes akik 2012-ben kezdik majd meg a kilencedik osztályt. Akik nem 2012-ben kezdték, annak ugyanúgy 18 a tankötelesség határideje, tehát neked is, ezt sajnos rosszul tudod....

Tehát még egyszer, hogy össze foglaljam: el is vihetnek meg nem is, ez rengeteg mindenen múlik, innen én a legjobb szándékommal se tudom megítélni mi lesz veled...

Egyébként, mi lenne ha magántanuló lennél? Akkor nem kéne bejárni, de eleget teszel a tankötelességednek, az igazolatlanok se gyűlnének tovább. A gyermekjólétisek segítenek elintézni a magántanulóságot is (amennyiben megfelelsz a feltételeknek)

Hozzáteszem nem is értem, miért kell nekem ezeket elmagyárzni, hogy lehet az, hogyha már bekerültél valahogy a rendszerbe akkor nem világosítottak fel se téged se a szüleidet??

Mindenképp járj iskolába persze, ha valami ok miatt nagyon nem tudsz bejári, akkor megfontolandó lenne a magántanlóság, vagy az iskolaváltás...

Ha valami még nem világos írj!

2012. jan. 17. 10:22
 24/27 anonim ***** válasza:
egyébként amikor betöltöttem a 18-at(abban az évben még tanköteles voltam az év végéig) egyből elmentem levelezős gimibe.mert kell. vagyis februárban hiába töltöttembe a 18-at tanköteles voltam abban az évben
2012. jan. 17. 10:29
 25/27 anonim ***** válasza:
igen, a 18 csak azokra érvényes, akik nyáron töltik be. Akik a tanév alatt, azonak a tanévvégéig be kell járni! Bocs, hogy ennyire nem volt részletes!
2012. jan. 17. 10:33
 26/27 anonim válasza:
ha én most 15 vok és a 2015ötös szabály szerint 116 éves koromtol elmehetek dolgozni akkor most 15 évesen ha nem játok be elvihetnek intézetbe vagy nevelö szülökhöz ??? valaki segicsen
2015. okt. 2. 20:56
 27/27 Umaku válasza:
Igen elvihetnek ha SEGICSEN-et írsz. (Drágám az segítsen)
2017. márc. 30. 15:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!