Mi a véleményetek a diákhitelről? Mit szóltok ehhez a hírhez?
Szerintem elég hülye az aki diákhitelt vesz fel azért, hogy fizetősön tanuljon, de az még hülyébb aki bulizás miatt vette fel. Most sírhatnak hogy ha nem tudják visszafizetni.
Az,hogy baromi nagy hülyeséget csináltak,én nem sajnálom őket.
Én pl végig dolgoztam a tanulmányaim alatt,de létezik ösztöndíj is,diákmunka..persze csalogatóbb a potyapénz,cska aztán nézhet nagyokat az ember,hogy hiába fizet egyre csak nő a tartozása
Igazából ez szerintem azért gáz, mert a legtöbb ember állandóan visít, hogy minek kell a matek. Pedig ha figyeltek volna, és megtanultak volna kamatos kamatot számolni, akkor nem tartanának itt. Az a legdurvább, hogy közgáz szakokra jár pár nyilatkozó, és "nem is hitték, hogy ez lesz". Hát basszus...
Egyébként ennek ellenére a kijelentéseddel nem értek egyet. Nem mindenki azért veszi fel, mert a költségtérítésest fizeti belőle, vagy elbulizza.
Van olyan csoporttársam, aki államis, még fel kellett vennie, mer különben nem lenne annyi pénzük, hogy tanulni tudjon. És nem, nem tud dolgozni mellette, mert orvosi egyetemről van szó, és az embernek emellett egyszerűen nincs ideje rá.
Én baromira örülök, hogy nem szorulok rá. De nem mindenki tehet ám róla, hogy ehhez kell folyamodnia.
Én első 2 félévben vettem fel diákhitelt(2x 200 000 Ft), mivel anyum abban az évben munkanélküli lett, nagyon megcsappant a családi kassza és így mindent a diákhitelből fizettem ki: koli díj, utazás, fénymásolt könyvek stb.. Most fogok végezni júniusban, de már tavaly előtörlesztettem mindent, mert összegyűjtögettem nyári munkákból, ösztöndíjakból. Nem akartam, hogy a kamatok rárakódjanak amíg tanulok és hitellel kezdjem az életemet. De az 1. évben a diákhitel volt az egyetlen megoldás számomra és akkor nagyon jól is jött! Ésszel kell felvenni, ha muszáj és amint van egy kis plusz pénz azt félrerakni a törlesztésre.
24/L
Amikor én egyetemre jártam, akkor csak az államilag támogatott rendszer létezett. Kőkemény felvételi volt, büfé-ruhatárs szak sehol. Nagyon kevés embert vettek fel, őket viszont teljes körű képzésben lehetett részesíteni. A tanulmányi eredményünktől függően kaptunk ösztöndíjat is, nem volt sok, de kajára, bérletre és kollégiumra futotta belőle (és semmi másra).
Nos, én azóta is ezt látom az egyetlen elfogadható megoldásnak. Diplomát csak annak adni, aki be tud jutni az ingyenes képzésre. Nekik viszont ösztöndíjat kell nyújtani és akkor nem lesz szükség a diákhitelre. Ami egyébként remek lehetőség, csak éppen élni kellene tudni vele.
Utolsó, teljesen egyetértek veled. Előbb ki kéne alakítani, hogy aki államis, meglegyen minden lehetősége, én azért nem kaptam kollégiumot, mert nem volt ismerősöm, nem voltak olyan kapcsolataim. Nálunk csak azok kaptak, akik rendelkeztek valami jó haverral, aki bepakolta őket. Ösztöndíjam semmire sem elég, de tényleg, pedig nem vagyok egy rossz tanuló. Helyeselném én is a régi rendszer visszaállítását, akik 10-15 évvel ezelőtt szereztek diplomát, vagy előbb, azok valóban értékes diplomát kaptak, és mondhatni rájuk hogy megszenvedtek érte. A mai rendszer szerint meg sok okos ember fog elveszni a süllyesztőbe, mert a 420-450 pontjukkal nem fognak bekerülni államilag támogatottra, és sok buta ember lesz az egyetemeken, akik szülei fizetik szépen a tandíjat, vagy az okos úgy fog tanulni, hogy adósságba veri magát.
előző vtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!