Mik az órai vázlatkészítés alapszabályai?
Milyen vázlatra gondolsz?
Ha magadnak jegyzetelsz, miért írsz kerek mondatokat? és miért számít a stilisztika?
Arra gondoltam, mi a jegyzetelés célja, h magadnak jegyzetelsz-e...
Akkor teljesen felesleges a teljes mondatos, az a lényeg, hogy te értsd. Nem szoktam szavakat rövidíteni, csak pl. ilyeneket, h hogy, v vagy...
A tagolás fontosabb, alcímeket írsz, ill. pontokba szeded, listába rendezed, amit lehet.
A színezgetést se kell túlzásba vinni.
A technikára neked kell rájönni, nem vagyunk egyformák, mindenkinek más jön be. Én hol csak címszavakat írok, hol egész mondatokat rövidített szavakkal. Attól függ a tanár mennyire szemléletes körmondatokat, példákat sző hozzá, mennyire tudom megjegyezni szimplán címszavak alapján a dolgokat. Ha nem tudom, akkor saját szavakkal fűzök mellé megjegyzéseket és kész is.
A külön füzethez csak egy valamiért hülyeség hozzászokni szerintem. Ha tovább szeretnél később tanulni, ott is szuper sebességgel mondja a tanár a magáét, de amikor este 6-kor haza esel, vagy netán a koliba, akkor a halálnak lesz kedve elővenni és gyöngy betűkkel lekaparni azt, amit órán csak oda firkantottál. Lehet gimiben jó módszer, mert délutánonként ráérsz, de annyira rászokni erre szerintem nem jó. Áltathatja magát az ember egyetemistaként is, hogy persze ezt itt is meg lehet csinálni, de hidd el az első három nap után hagyni fogod a fenébe és ha nem lesz kiforrott technikád jegyzetelésre, akkor az első pár hét nagyon nehéz lesz, ahogy az első zh-kra való felkészülés is.
Hogy milyen szavakat rövidítesz azt is neked kell megtapasztalni. Én is inkább a vagyot, az illetvét szoktam rövidíteni, ha valami egymásból következik, akkor címszavak és nyilazás. Ha valami sokszor elhangzott már előadáson, akkor azt is elkezdem rövidíteni (csapadék - csap., éghajlat - égh., stb.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!