Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha vmikor az Elte jogász...

Ha vmikor az Elte jogász szakára szeretnék menni, akkor miből érettségizzek, miből tegyek felsőfokú érettségit, meg nyelvvizsgát, stb? Mi szükséges hozzá?

Figyelt kérdés
2011. szept. 16. 19:00
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:

Igen, mert ezek törvényes simán, max. az Alaptörvényhez lehet alaptörvényt jelölni, több olyan nincsen. :)

És, tetszenek? :D

2012. febr. 6. 12:47
 32/45 A kérdező kommentje:
Nagyon,majd elmegyek az Önkormányzatba kérek ilyet.Amúgy te egyénileg vagy alkalmazottként dolgozol?
2012. febr. 6. 12:53
 33/45 A kérdező kommentje:
Amúgy egy ügyvédtől ha megkérdezik ki milyen büntetésre számíthat,azt honnan tudja?mikor tanítják?
2012. febr. 6. 12:59
 34/45 anonim ***** válasza:

Én még csak ügyvédjelölt vagyok, most volt egy éve, hogy elkezdtem dolgozni - minimum három évig jelöltködni kell a szakvizsga előtt. Magyarul egy ügyvéd mellett dolgozom, ügyvédiskolába járok, és készülök a szakvizsgákra.

Ha büntetőjogi büntetésekre gondolsz, akkor azokat egyrészt a Btk-ból tudja meg (Büntető törvénykönyv, belinkeltem neked. A különös résznél vannak leírva az egyes bűncselekmények és a büntetési tételeik), másrészt meg szükséges hozzá a Be. vagyis Büntető eljárásjogi törvény ismerete is, ha az a kérdés, hogy hogyan fogják azt a büntetést konkrétan megállapítani.

Persze "büntetés" a köznapi értelemben szabálysértések esetén is lehet, az már másik törvény.

Továbbá a köznyelv "büntetésnek" nevezi sokszor pl. a szerződésből vagy törvényből eredő késedelmi kamatot, kötbért, stb. is, pedig itt nyilván nem olyan jellegű szankcióról van szó... Ez már polgári jogi kérdés, tehát a Ptk. (Polgári törvénykönyv - szintén belinkeltem és a Pp - Polgári perrendtartás kérdése)

2012. febr. 6. 13:08
 35/45 A kérdező kommentje:
lenne egy másik kérdésem,de ez hosszabb bocsi.Az egyik ismerősömről lenne szó,29 éves férfi,és kb 3 vagy 4 évvel ezelőtt lefeküdt egy 14 de lehet 15 éves lánnyal,az akkori és mostani barátnője akitől van 2 gyereke azzal fenyegette sokáig feljelenti kiskorú megrontásáért.Ezért inkább saját maga adta fel magát,nem volt erőszak,ital,drog,szerelemből volt az eset.Kap ilyenkor vmit?Lehet ezek mellett van más ügy is,de arról nem beszélt nekem.És az a lány ha ír egy nyilatkozatot,hogy nem történt erőszak akkor az segíthet?Vagy ilyenkor ez hogy történik?Február közepe felé lesz a tárgyalás.
2012. febr. 6. 13:13
 36/45 anonim ***** válasza:

Akkor van baj, ha 14 éven aluli volt a lány akkor. (De akkor mindegy, hogy mit ír)

14 év felett nincs probléma.

Btk. 201. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2012. febr. 6. 13:17
 37/45 A kérdező kommentje:
de az a baj,már olyan rég volt nem emlékszik rá se a lány se a srác,a lány ráadásul december végén van a szülinapja,és novemberben volt,tehát lehet pont akkor töltötte be a 14et.
2012. febr. 6. 13:19
 38/45 anonim ***** válasza:

Hát az akkor szívás. Kivéve, ha már elévült a dolog.

De ez olyan dolog, hogy ha tényleg feljelentésre kerül a sor, akkor úgyis kell egy ügyvéd, aki majd segít, mert így messziről annyira nem lehet megmondani, hogy pontosan mi lesz...

2012. febr. 6. 13:23
 39/45 A kérdező kommentje:
azt mondta van ügyvédje,de amúgy mivel tudnák kideríteni,hogy mikor történt az eset?És most már igaz a volt barátnője aki zsarolta talán a lánnyal történő beszélgetésekkel tudná bizonyítani,de abból nem jön le hogy együtt voltak.Szóval sztem semmit nem tudnak tenni.
2012. febr. 6. 13:31
 40/45 A kérdező kommentje:
amúgy ha Londonba költözünk ki ott hogyan kezdhetném el szted a jogi egyetemet?Az itt letett érettségit elfogadják kint?Vagy mi a menete?
2012. febr. 6. 13:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!