Ha vmikor az Elte jogász szakára szeretnék menni, akkor miből érettségizzek, miből tegyek felsőfokú érettségit, meg nyelvvizsgát, stb? Mi szükséges hozzá?
Igen, mert ezek törvényes simán, max. az Alaptörvényhez lehet alaptörvényt jelölni, több olyan nincsen. :)
És, tetszenek? :D
Én még csak ügyvédjelölt vagyok, most volt egy éve, hogy elkezdtem dolgozni - minimum három évig jelöltködni kell a szakvizsga előtt. Magyarul egy ügyvéd mellett dolgozom, ügyvédiskolába járok, és készülök a szakvizsgákra.
Ha büntetőjogi büntetésekre gondolsz, akkor azokat egyrészt a Btk-ból tudja meg (Büntető törvénykönyv, belinkeltem neked. A különös résznél vannak leírva az egyes bűncselekmények és a büntetési tételeik), másrészt meg szükséges hozzá a Be. vagyis Büntető eljárásjogi törvény ismerete is, ha az a kérdés, hogy hogyan fogják azt a büntetést konkrétan megállapítani.
Persze "büntetés" a köznapi értelemben szabálysértések esetén is lehet, az már másik törvény.
Továbbá a köznyelv "büntetésnek" nevezi sokszor pl. a szerződésből vagy törvényből eredő késedelmi kamatot, kötbért, stb. is, pedig itt nyilván nem olyan jellegű szankcióról van szó... Ez már polgári jogi kérdés, tehát a Ptk. (Polgári törvénykönyv - szintén belinkeltem és a Pp - Polgári perrendtartás kérdése)
Akkor van baj, ha 14 éven aluli volt a lány akkor. (De akkor mindegy, hogy mit ír)
14 év felett nincs probléma.
Btk. 201. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Hát az akkor szívás. Kivéve, ha már elévült a dolog.
De ez olyan dolog, hogy ha tényleg feljelentésre kerül a sor, akkor úgyis kell egy ügyvéd, aki majd segít, mert így messziről annyira nem lehet megmondani, hogy pontosan mi lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!