Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A Gyógyszerész-tudományi Kar...

A Gyógyszerész-tudományi Kar elvégzése után ugyanolyan doktori címet kapok, mintha Általános Orvostudományi Kart végeztem volna?

Figyelt kérdés
2011. szept. 9. 17:31
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
0%

"A nagydoktori címeket (Dr.), amit Phd-val szereznek, szinte az összes szakon megszerezhető, de ez jóval nehezebb, és több időbe telik."

Azért ez így elég erős volt :D Tudnék szakokat mondani, amiknek az alap, mester és doktori képzése együtt nincs olyan nehéz, mint egy orvosi első három éve a hatból, de nem akarok senkit lenézni vagy hasonló, ezért inkább itt be is fejezem ezt a mondatot.

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy az "és több időbe telik" részt hogy matekoztad össze. Segítek:

BA/BSc: 3 év

MA/MSc: 2 év

orvosi egyetem: 6 év

jogi egyetem: 5 év

fogorvosi/gyógyszerészeti/állatorvosi/államtudományi egyetem: 5 év

PhD: 3 év

Ha a 2 éves MSc képzést hozzá vesszük, akkor is 5 év jön ki, ami kevesebb idő, mint az orvosi. Ha viszont a BSc+MSc+PhD-t vesszük, akkor egy random szak esetében ez 3+2+3, tehát 8 év, de akkor már az orvosihoz is illene hozzátenni a PhD 3 évét, ami viszont akkor már 9 év. És abba bele se menjünk, hogy orvosin milyen könnyű évet csúszni sok más szakkal ellentétben. Ezt lenézésnek veszik sokan, de azt már kevesen látják, hogy milyen, mikor az első három évben szinte MINDEN TÁRGY csúszó. Ha csak EGY nem sikerül, csúsztál egy teljes évet. És akkor az orvosisoktól sajnálják az augusztusi vizsgát.... De ez már más téma.

A 9-es minden egyes szavával egyetértek.

Több helyen olvasom ezt a "foglalkozásdoktor" szöveget. Akkor valamit tisztázzunk. A jogásszal ellentétben az orvos minden országban kap Dr-t a neve elé, az orvostudományok doktora lesz. Nézzetek nyugodtan utána. Ha John Smith elvégzi az USA-ban vagy az UK-ban az orvosit, akkor Dr. John Smith MD lesz a neve, ha a PhD-t is, akkor Dr. John Smith MD, PhD.

Mellesleg, aki Magyarországon elvégzi a jogit, az is használhatja külföldön a Dr-t így: Dr. Gipsz Jakab JD, ha pedig PhD-zik is: Dr. Gipsz Jakab JD, PhD

2018. aug. 4. 08:35
 12/12 anonim ***** válasza:
Már 2016 óta nem 3 éves a PhD képzés. De ha őszinték akarunk lenni, azért régen is az volt a ritkább, aki megírta 3 év alatt. Nagyon nehéz 3 évbe belenyomni mindent, amit meg kell csinálnod, de 4 vagy 5 évbe sem könnyű. Ráadásul a cél az, hogy valid, használható munkák szülessenek, úgyhogy nem lehet összecsapni. Ez nem egy szemináriumi dolgozat. Ne nézzétek már le!
2021. nov. 18. 18:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!