Joghallgatók! Nálatok mekkorára rúgnak a havi költségek kb?
Én négy éve végeztem jogon. Albérletben laktam mindvégig, kocsim nem volt egyetem alatt. Albérlet (rezsivel) + BKV bérlet + könyvek kb havi 60 ezerbe kerültek, ruhák, kaja, egyéb kiadások pedig még havi 40. Szóval kb 100e/hó volt minden kiadásom. Hozzá kell tennem, hogy egy idő után rájöttem, hogy könyveket nem nagyon érdemes venni, inkább jegyzetekből tanultam, aminek a nyomtatési és fűzési költségét kellett kifizetnem, vagy pedig lefénymásoltam valakinek a könyvét (ahol nagyon kellett), így sokkal olcsóbb volt, mintha minden könyvet megvettem volna (legalább 30-40 ezer forinttal kevesebb félévente).
Havonta 40 ezer forint ösztöndíjat kaptam az egyetemről, mellette végig dolgoztam, 40 ezer ft volt a fizum, a szüleim havi 20 e ft-al támogattak. A tandíj kb 150-200e ft lett volna félévente (az öt év alatt ennyit áltozott az összeg), azonban én államilag témogatott helyen voltam, szóval nem volt tandíj.
Én otthon lakom, államira járok, egy szemeszterben egy 10est ha költök tankönyvekre, jegyzetekre, baráti alapon sokmindent meg lehet oldani csoporttársakkal.
A BKV bérlet 4 ropi körül van, tanulmányi ösztöndíjam havi 15 (nem viszem túlzásba a tanulást), szoctámom havi 20 körül van, így bőven kijövök.
Én tavaly végeztem, én is otthon laktam közben, autóm nem volt. A BKV és VOLÁN bérlet diákként olyan 10.000,- körül volt, általában ez kijött az ösztöndíjból, de más nem. (Nálunk nagyon alacsony ösztöndíjak voltak, ráadásul nem is voltam kitűnő tanuló.)
A könyveket én általában megvettem, mert el is tettem őket (most is használom a munkám során), így ezek a kiadások ált. a félév eleje felé jelentkeztek inkább, és mindig változóak voltak, első évben nagyon sok, aztán egyre kevesebb.
Egyébként olyan havi 30-35 ezerből kijöttem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!