Mi a módszered a szótanulásra?
Szókártyák. Egyik oldal magyar szó és példamondat, másik ua. a célnyelven. Előveszem a paklit, és amelyiket kapásból tudom, azt megjelölöm. Amelyikeket nem, azokat addig gyakorlom, amíg meg nem jegyzem, de ezek már nem kapnak jelet. Másnap újra előveszem az előző napi csomagot. Ha egy előző nap tudott nem jut az eszembe, kihúzom róla a jelet, ha még mindig megy, kap egy új x-et. Meg persze a többi is, ha elsőre emlékszem rá. Amit kell, azt újratanulom. Amelyik kártyán összejött a három x, azt félreteszem, és újat veszek elő helyette.
Ha valamelyik szót semmiképpen nem tudom megjegyezni, azzal írok néhány mondatot, és kiragasztom a konyhában, Wc-ben, stb. és ahányszor arra járok, hangosan felolvasom. Esetleg csak úgy, mosogatás, utazás közben megpróbálom felidézni mik voltak ezek a nehéz szavak, és hogy kell mondani őket. Ez előbb-utóbb használ.
Néha a régi, 3x-es csomagot is átnézem, és amit kell, azt visszarakom a tanulósak közé.
Ezen kívül olvasok, filmet, TV-t nézek a célnyelven, olyan könnyűt, amit nagyobb erőfeszítés nélkül megértek, hogy szórakoztató is legyen.
Vagy a szótárfüzetemből vagy nyomtatott lapról tanulok, kéthasábos, először elolvasom, aztán letakarom az idegent, és megyek sorban, először csak próbálom megjegyezni aztán később felmondom, amit nem tudtam, azt megjelölöm, és a következő körben már csak azt kérdezem ki magamtól. Nekem ez nagyon jól bevált, rengeteget meg tudok így tanulni, bár németből nehezebben, mert ott a névelőkre is figyelni kell, plusz az a 2. nyelvem.
Ezen kívül, van egy oldal, ez nagyon szuper csak beírod a szavakat és gyakorolhatod, tesztel meg minden. Párszor próbáltam csak sok szónál elég hosszú idő begépelni mindet.
hogy kell használni ezt az oldalt?
este van már nekem. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!