Mit csinál egy környezetmérnök?
A környezetmérnökök munkája a környezetvédelem tág területén számos feladattal járhat. A végzettek természettudományos, ökológiai, műszaki, közgazdasági és menedzsmentismeretekkel felvértezve kezdhetik meg környezeti veszélyek megelőzésére, felismerésére és a kárelhárításra kiterjedő tevékenységüket. A környezetmérnöki képzés az aktív és prevencióra épülő környezetvédelem megvalósítását célozza meg, műszaki szakembereket bocsátva az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltató tevékenység vagy akár a települési önkormányzatok részére. A végzettekkel szemben elvárás, hogy munkájuk végzése során ismerjék a környezeti problémákat és kezelésük módszereit, legyenek képesek a környezeti szennyezőforrások feltárására, elemzésére, az ártalmatlanítási módok szakszerű megtervezésére, valamint a környezetkímélő műszaki eljárások és technológiák kiválasztására, alkalmazására, figyelembe véve a hatályos műszaki és jogi szabályozásokat. A környezetmérnökök munkájára a természeti erőforrások értelemszerű és józan felhasználásának felelőseiként számos területen mutatkozik igény, hisz a környezetet ma már globálisan veszélyeztető emberi tevékenység (ipar, mezőgazdaság, közlekedés, urbanizáció) nem kívánt káros hatásainak elkerülése korunk egyik legnagyobb kihívása. A végzettek előtt álló általános feladat olyan műszaki megoldások keresése, amely mindig szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat.
Elhelyezkedésük után a környezetmérnökök munkája olyan feladatokra irányulhat, mint a környezeti elemek és rendszerek mennyiségi és minőségi jellemzőinek vizsgálata, mérési tervek összeállítása, azok kivitelezése és az adatok értékelése, környezetvédelmi kárelhárítási módszerek alkalmazása, kárelhárítás előkészítése és a kárelhárításban való részvétel. Foglalkozhatnak a vízgazdálkodási feladatok megoldásával, víz- és szennyvíztisztítási technológiák üzemeltetésével, szilárd és folyékony kommunális hulladékok kezelési technológiáinak üzemeltetésével, hulladékgazdálkodási tervek elkészítésével. Környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket felhasználhatják például környezetvédelmi eljárások, berendezések, készülékek értékelésében, kiválasztásában, tesztelésében. A végzettek emellett alkalmasak környezetvédelmi megbízotti, referensi feladatok ellátására, környezetvédelmi szakértői, tanácsadói, döntés-előkészítési munkára, hatásvizsgálatok végzésére, munkavédelmi feladatok megoldására. Az állami, önkormányzati szférában elhelyezkedve a közigazgatásban, önkormányzatokban alkalmasak környezetvédelmi hatósági, ellenőri, szakértői munkakörök betöltésére, települési környezetvédelmi program készítésére, a környezeti eljárások irányítására. A képzés oktatási, környezetpolitikai, konfliktuskezelési, menedzseri tevékenységre is felkészíti a végzetteket. A környezetmérnökök emellett alkalmasak környezetvédelmi létesítményekben (például víz- és szennyvíztisztító telepek, veszélyes, kommunális hulladéktárolók, hulladékégető-művek) mérnöki, üzemviteli feladatok ellátására.
:D ez jó, kb két hónapja nem voltam fent gyakorikerdeseken:D erre ma pont szükségem volt a válaszodra:D na mindegy..
őőő hát én középsuliban ilyen alapozó oktatáson vettem részt. Ott azt mondták, hogy ilyen szakemberekre mindig szükség lesz, és fú de nagyon jól fogsz keresni, hogy meglász majd meg minden...Erre most egyetemen, olyan marhaságokat kell tanulni, aminek köze nincs a környezetvédelemhez...Meg nem kecsegtetnek semmi jóval, mindenki azt mondja nem lesz munkahely, a tavalyi végzősök közül ketten tudtak elhelyezkedni a környezetmérnöki szakmában. :/ ez durva:S ja meg midnenki lenéz minket, hogy büfé szak meg ilyenek...ennyi, azért ne add fel!!ha környezetbarát vagy és elhivatottságot érzel a környezet védelme, helyreállítása, és elemzése iránt, akkor hajrá!!!itt a helyed-
jah és azért kérdeztem meg hogy mit csinál...mert sokan kérdezik, és nem tudom összefoglalva, egy mondattal elmondani, de látom te is ilyen hosszan kifejtve tudod:DD
annyit szoktam csak mondani, hogy majdd én foltozom be az ózonlyukat:P:D és feltalálok végre valami olyat amivel a felborult tankerek szivárgó olaját el tudom távolítani az óceánokról:D
Na jol van:D hajrá!!!
Mamtekra készülj!meg kémia..meg biosz2 meg info(400-300an buknak:) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!