Hogyan lenne értelmes? (német)
Ich muss ihn in Abrede stellen v. ich muss ihn is Abrede stelle?
Szerintem a 2. verzió a jó,de valahogy az első értelmesebben hangzik.
Egy könyvből tanulok klassz kifejezéseket,és lenne még más kérdésem is vele kapcsolatban(magyarázat,jelmagyarázat nincsen benne,már az egész könyvet átlapoztam utána): Van egy ilyen a könyvben:
Abklavieren: sich (ré) etw. an den (fünf/zehn) Fingern abklavieren können
(a kisujjából kirázza)
Az első kérdésem az lenne,hogy mi az (ré)?Több kifejezésben is előfordul.Először arra gondoltam,hogy részes eset,viszont ez Akkusativ.Tudnátok vele példaként egy mondatot mondani?
A másik kérdéseim: Ezek így értelmesek?
Péter hat Ági abgeblitzen lassen.-Péter lebögeti Ágit v. Péter dobja Ágit(Itt a Perfektben vagyok bizonytalan,de lehet,hoyg máshol is rossz.)
Edina durchs ABC loben/preisen.-Edinát agyba-főbe dicsérik/edinát egekig magasztalják
Köszönöm a segítséget :)
14/L
Jó lenne, ha elmondanád, mit is szeretnél kifejezni, pl. az első mondantaiddal.
"Ich muss ihn is Abrede stelle." <- ez tuti nem jó, bár fogalmam sincs, mit akarsz mondnai.
A "sich(ré)" pedig a sich részese, de csak az a különbség, hogy mich->mir, dich->dir; a többi megmarad.
etwas in Abrede stellen = valamit vitatni, valamit kétségbe vonni
a RÉ az valóban részes esetet jelent, de ez a részes eset a visszaható névmásra (sich) vonatkozik. Ugyanis E/1 és E/2 személyben ezt is kétféleképp lehet ragozni: mich, dich vagy mir, dir
tehát a kifejezést (én nem ismerem ugyan, de ha valóban van ilyen kifejezés), akkor így használják.
ich kann MIR etwas an den fünf/zehn Fingern abklavieren.
Péter hat Ági abblitzen lassen. (tehát nem kell a -GE)
Nyelvtanilag így helyes.
A jelentésekkel kapcsolatban viszont nem akarok nyilatkozni, ha a könyv azt írja, akkor biztos jó. Az más kérdés, hogy vajon tényleg olyan gyakran használják-e a németek ezeket a kifejezéseket? De ezt csak egy német anyanyelvű tudná eldönteni, úgyhogy nem tudom.
Köszönöm :)
Én az elsőt használom,bár nekem egy régebbi kiadásom van.Az én könyvem feketés színű(´85-ös)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!