Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » 250 óra hiányzás, suliváltás,...

250 óra hiányzás, suliváltás, osztályozó, SÜRGÖS?

Figyelt kérdés
Tehát hétfőn összegyűlt a 250.órám azzal,hogy a tesitanár beírt igazolatlan órát felszereléshiányra:) Most ehhez nem fűznék semmit... Éppen költözök és sulit váltanék amúgy is ,már csak egy évem van hátra. Anya bement az igazgatóhoz,aki azt mondta,hogy majd a tantestület határozza meg hogy osztályozóznom kell-e augusztusban vagy sem. Mindenből megvan ugyanannyi jegyem mint bárki másnak,tehát osztályozható vagyok,csak a hiányzás érte el a 250-es limitet. Valaki nem tudja hogy mennyi esély van rá hogy elengednek,lévén hogy úgyis itthagyom az iskolát? Ha pedig nem,akkor MINDEN tárgyból kell osztályozót tennem,vagy csak a "nem-mel szavazó" tanár adott tantárgyából (ha lesz olyan..) ?
2011. jún. 8. 18:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Elvielg ha megvannak a jegyeid, akkor nem szoktak foglalkozni a hiányzásokkal. Nekünk ofőnk mondta. de hogy nálatok hogy van, azt nem tudom
2011. jún. 8. 19:03
 2/13 A kérdező kommentje:
Igen,hallottam hogy iskolától függ,az a baj,hogy nálunk nagyon konzervatívak meg "jogszabály az jogszabály" és egyéb hasonló szövegek:/
2011. jún. 8. 19:08
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Csak abból a tárgyból, amiből nem tudtak lezárni. Minden más kérdésedre az iskolában kapsz választ, mivel iskolafüggő.
2011. jún. 8. 19:29
 4/13 anonim ***** válasza:
10%

Birom, hogy irkálnak itt összevissza, anélkül, hogy bármit is tudnának.

Jogszabály: 250 óra a limit. Ekkor már minden tárgyból osztályozót kell tenni (ez elég kemény) mert a 250 óra azt jelenti, hogy a tanév 1/3-án nem voltál jelen. Még akkor sem vagy osztályozható, ha megvannak a jegyeid. Azok a jegyek törlődnek, igy akár ötös is lehetsz abból, amiből ketteseid voltak (persze ez fordítva is igaz). A tanárok nem szeretik, mert külön bizottság kell és minden szaktanárnak meg kell jelenni. Tapasztaltam már olyat, hogy a tanár megajánlott egy jegyet az éves jegyek alapján, de ez ritka (a diri nem mindig engedi). A bizonyítványba a vizsgákon elért osztályzatok kerülnek.

2011. jún. 8. 23:55
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Csendes79, idézd már be pontosan azt a jogszabályt, amire hivatkozol, címmel, paragrafussal.
2011. jún. 9. 07:29
 6/13 anonim ***** válasza:
38%

11/1994. MKM-rendeletet:

20. § (6) bek.

„(6) Ha a tanulónak egy tanítási évben az igazolt és igazolatlan mulasztása együttesen

a) a közoktatási törvény 8. §-a (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott iskolai nevelés-oktatás általános műveltséget megalapozó szakaszában a kettőszázötven tanítási órát,

b) a közoktatási törvény 8. §-a (1) bekezdésének d) pontjában meghatározott iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában az elméleti tanítási órák húsz százalékát,

c) alapfokú művészetoktatási intézményben a tanítási órák egyharmadát,

d) egy adott tantárgyból a tanítási órák harminc százalékát meghaladja

és emiatt a tanuló teljesítménye tanítási év közben nem volt érdemjeggyel értékelhető, a tanítási év végén nem osztályozható, kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozóvizsgát tegyen.”

Egy dologban tévedtem: a szerzett jegyek beszámíthatók az osztályozóvizsga jegyébe, ha a nevelőtestület úgy dönt.

De a lényeg: nincs ilyen meg olyan gyakorlat, törvény van...

2011. jún. 10. 00:47
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nos, én vagyok az, akiről te azt mondtad, hogy összevissza irkál, és azért kérdeztelek, mert én is pontosan ugyanerre a jogszabályra emlékeztem, csak úgy látszik, más szöveget olvasunk benne. Legyen szabad megállapítanom, hogy te irkálsz összevissza, pedig még a jogszabályt is ismered. :-))

A rendelet ezt mondja: [Ha a hiányzás a 250 órát meghaladja,] _és emiatt a tanuló teljesítménye tanítási év közben nem volt érdemjeggyel értékelhető_,

Kár, hogy itt nem lehet vastagítani vagy színezni, pedig nagyon magyarul van ott. És nem egy dologban tévedtél, hanem most már összesen háromban, ami a szabály értelmezését illeti.

a) A probléma akkor van, ha a hiányzás a 250 órát meghaladta, és emiatt nem kapott a gyerek elég jegyet. Két feltétel együttes bekövetkezését követeli meg a rendelet, logikai ÉS kapcsolattal. Ha meghaladta a 250 órát, de van elég jegye, akkor lezárható rendesen, nincs se osztályzóvizsga, se évismétlés. Ezt pedig nyilván a szaktanár dönti el, mert az ő dolga a jegyek értékelése, ő tudja, másokhoz képest hány jegy van (öt jegy énekből elég sok lehet, angolból, ha hetente írnak szódolgozatot, nyuszifül), és milyen jellegűek a jegyek, pl. van-e témazáró közte. Tehát a tanár dönt. Az lehet, hogy a konferencia vagy az igazgató ebben a döntésében befolyásolni próbálja.

b) Osztályzóvizsgát értelemszerűen csak adott konkrét tárgyból lehet tenni, egyből vagy többől. A jogszabály nem ismeri az általános össztantárgyi vizsga fogalmát. Az is tantárgyanként változik, hogy volt-e elég jegye. Tehát értelemszerűen tantárgyanként döntik el, hogy lezárható-e, és ha volt olyan tárgy, amiből nem, akkor abból vagy engedik osztályzóra, vagy jön az évismétlés. Ezt nyilván többnyire aszerint mérlegeli az osztályzókonferencia (melyre a tantestület e jogát át szokta ruházni), hogy betegség vagy lógás miatt volt sok hiányzás.

A jogszabályok szellemével, a gyermek mindenek felett álló érdekével nem is férne össze olyan jogalkotási megoldás, hogy ha 3-4 tárgyból nem volt elég jegye és nem zárható le, akkor 10-12 tárgyból kényszerítsék osztályzóvizsgára egy 2-3 napos vizsgaidőszakban, ami egy tanuló számára elképesztő és alig-alig teljesíthető tehertétel lenne. Szinte már a gyerekkínzás kategória, és épeszű pedagógus számára elképesztő megoldás. Ha valahol ilyet csinálnak, az a jogszabály totális félreértésén alapul. Kivéve, ha tényleg annyit hiányzott, hogy egyetlen tárgyból sincs elég jegye (mondjuk 8 hónap a kórházban), de valószínű, hogy ilyenkor inkább csendben rábeszélik az évismétlésre, mert a kimaradt tudás úgyis hiányozna neki a további éveiben.

c) Ha osztályzóvizsga van, abba jogilag nem számíthatók bele a megszerzett jegyek, ilyet ez a szöveg nem is állít. Vagy évközi érdemjegyek, vagy osztályzóvizsga alapján kap valaki osztályzatot. Az már kérdés, hogy olykor a diák iránti jóindulatból ezt a szabályt áthágják, pl. ha az első két témazárót ötösre megírta, én is azt mondanám, hogy azt már nem kérdezem a vizsgán, hanem beszámítom.

Tehát ugyanazt a rendeletet ismerjük, csak értelmezési problémák vannak.

Az igazgató pedig korrekt és jóindulatú választ adott (ő is helyesen értelmezte a rendeletet, ami el is várható tőle), mert fel sem vetette az évismétlés lehetőségét, tehát megelőlegezte, hogy legrosszabb esetben is engedélyezik a vizsgát.

2011. jún. 10. 07:35
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Az előző vagyok, még egy kis kiegészítés: a konferencia határozata valahogy úgy szól, hogy "magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tárgyból osztályzóvizsgát tehet". Olyan határozatot, hogy "osztályzóvizsgát tehet", tantárgy megjelölése nélkül, a konferencia vagy a testület nem hozhat, és nincs is ilyen záradék.
2011. jún. 10. 07:49
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Még olvasd hozzá a 21. §-t is:

(3) A tanuló osztályzatait évközi teljesítménye és érdemjegyei vagy az osztályozó vizsgán, a különbözeti vizsgán, a javítóvizsgán nyújtott teljesítménye alapján kell megállapítani.

OsztályzataIt (azaz tantárgyanként megy), és érdemjegyei VAGY vizsga alapján (jogszabály szerint nincs beszámítás).

Ugyanitt

(4) A félévi és a tanév végi osztályzat megállapításához a tanulónak osztályozó vizsgát kell tennie, ha

c) a 20. § (6) bekezdésében meghatározott időnél többet mulasztott, és a nevelőtestület döntése alapján osztályozó vizsgát tehet,

Tehát nem az osztályzatok, hanem az osztályzat, ez megint nyilván egy konkrét tárgyat jelent, hiszen több tantárgyra együttesen nem értelmezhető az osztályzat fogalma.

2011. jún. 10. 08:25
 10/13 A kérdező kommentje:

Hm :D Lezárnak végül:) Azt mondta osztályfőnököm,hogy utánanéztek és egyik helyen azt olvasták,hogy ha meghaladja,másik helyen hogyha eléri a 250-et. Mivel nekem pont annyi, a "meghaladást" vették jóindulattal figyelembe... Osztálytársamnak viszont 265 sikeredett be, neki mindenből kell osztályozóznia, pedig szintén megvannak a jegyei. Sajnos abban tévedtetek hogy csak bizonyos tantárgyakból kell.

De köszönöm mindenesetre a válaszokat:)

2011. jún. 13. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!