Van 100 db villanyégőnk. Tudjuk, hogy 10%-uk selejtes. Véletlenszerűen kiemelünk belőlük 15 db-ot úgy, hogy nem tesszük őket vissza?
Figyelt kérdés
Mekkora a valószínűsége, hogy pontosan 3 db selejtes
lesz a mintában?
Köszönöm!
2011. máj. 22. 19:40
1/3 anonim válasza:
100 égő, 10 selejtes... a valószínűséget úgy számítjuk, hogy kedvező eset/összes eset
itt a kedvező eset (10) . (90)
(3) (12)
azért, mert a 10 rosszból húzunk 3-at, azután pedig már csak a 90 jó közül húzzuk ki a maradék 12-t (nem tudtam máshogy leírni, ez a tíz alatt a hármat akarja jelenteni, számológépen a nCr gomb ;)
az összes eset pedig (100)
(15)
mert az összesből húzunk 15-öt
tehát a megoldás: (10) . (90)
(3) (12)
------------- = 0,13
(100)
(15)
Remélem sikerült érthetően leírni :)
2/3 anonim válasza:
Az első író vagyok, és most látom csak, hogy miután elküldtem, elcsúszott az egész... a zárójelek egymás alá akartak menni, de azért remélem megtalálod őket :S 10 alatt a 3, 90 alatt a 12 és 100 alatt a 15 ;)
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2011. máj. 23. 05:18
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!