Microsoft Access-ben mikor melyik összesítést használjuk?
ezekre gondolok:
Group by
Sum
Avg
Min
Max
Count
StDev
Var
First
Last
Expression
Where
Link is jó lenne, mert nem találtam normális leírást sajnos. Előre is köszönöm!
pont ezeket tudom én is, meg a Countot (megszámolja).
Igazából a Where érdekelne a legjobban, mivel azt már többször is láttam, de fogalmam nincs mit jelent.
Csoportosítások, összesítések használata lekérdezésekben
Az Access-ben lehetőség van arra, hogy a tábla egyes mezőiben levő adatok alapján csoportokat képezzünk és valamilyen összesítést végezzünk rájuk.
Készítése
Hozzunk létre egy lekérdezést, majd válasszuk a Nézet (View) menü Összesítés (Totals) pontját! Ekkor a QBE rácsban megjelenik az Összesítés (Total) sor, melynek értékei a következők lehetnek:
GROUP BY: e mező értékei adják a csoportokat. Ha egy másik mezőnél is szerepel a GROUP BY, akkor ez az előző alcsoportjait fogja adni.
Valamilyen összesítő függvény: ezekkel végezhetünk statisztikai jellegű számításokat a létrehozott csoportokon.
WHERE: ha a mező feltételként szerepel. Csak a beírt feltételeket kielégítő rekordok fognak szerepelni az összesítésben.
EXPRESSION: ha olyan dolgot kívánunk kiszámítani, amelyre nincs összesítő függvény.
Összesítő függvények
SUM: az adott mezőben levő értékek összegét számítja ki.
AVG: az adott mezőben levő értékek átlagát számítja ki.
MIN: az adott mezőben levő értékek közül a legkisebbet adja eredményül.
MAX: az adott mezőben levő értékek közül a legnagyobbat adja eredményül.
COUNT: az adott mezőben levő értékek számát határozza meg. Ha az adott mezőben NULL értéket talál, azt nem veszi figyelembe. Ha a NULL értékeket tartalmazó rekordokat is be akarjuk számítani, akkor a COUNT(*) kifejezést használjuk.
STDEV: az adott mezőben levő értékek szórását számítja ki.
VAR: az adott mezőben levő értékek varianciáját (szórás négyzete) számítja ki.
FIRST: a rekordok közül az elsőnek adja vissza az adott mezőben tárolt értékét.
LAST: a rekordok közül az utolsónak adja vissza az adott mezőben tárolt értékét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!