Milyen jó tanulási módszert ismersz?
gyorsat és eredményeset!
mikor a legjobb tanulni?
Én meg pont hogy reggel, délelőtt tudok hatékonyan tanulni, minél korábban kelek fel, annál jobb (persze időben le is kell(ett volna) feküdni). Nem tudom, miért, de az is számít, hogy hol vagyok: gimnazista koromban a suli könyvtárában tudtam a legjobban tanulni. Pedig nem használtam a könyvtári könyveket, egyszerűen a hangulat, vagy a szék meg az asztal, vagy nem tudom. Most is ott tudok, csak épp ritkán járok arra.
Módszerből meg az a jó nekem, ha az elején átnézem, hogy mit kell tanulni, bejelölöm, megszámolom hány oldal/feladat/feladattípus/szó (idegen nyelvből), és így motivál, hogy látom, ahogy haladok (már csak ez a 10 fizikapélda van hátra!)
Ha nagyon elvetemült (egy nagy blabla az egész, vagy érdekes, de nehéz) a tárgy, akkor meg a fő kifejezéseket szoktam viccesebbnél viccesebb dolgokkal összekötni láncszerűen. Tehát, ha a kulcselemek pl az elefánt, a gazdasági válság, meg az esőerdők fokozott növekedése, akkor elképzelem, ahogy a tanár feje elefánttá változik, nagy, sárga elefánttá, ami aztán leesik, szétnyomódik és elvásik (válság~vásik), aztán az elefánt lábai fákká alakulnak, vadul elkezdenek nőni és közben monszun jellegű eső zuhog rájuk. Ezeket le is szoktam rajzolni.
Az új szakszavakhoz mindig próbálok keresni valami hasonlóan hangzó magyar szót, és megjegyzem, hogy mi a különbség. Szakszó példát nem tudok, de pl. a német "der Körper", azaz test szót úgy jegyeztem meg, hogy a körper az kb. úgy hangzik, mint a köpeny, és épp akkor tanultuk a csigák köpeny nevű testrészét bioszból, erről meg mindig eszembe jutott a Körper is.
Az idegen szavakat, amíg a nyelv szintje engedi, szókártyán vagy a szókártyákat utánzó számítógépes programokkal tanulom (ez utóbbi azért jobb, mert megjegyzi, hogy mit tudok már, és ha jól írtam be a szavakat, akkor a helyesírást is ellenőrzi). Ehhez a Parley nevű programot használom (Linuxra írták, de elvileg futnia kell Windows alatt is, csak kell hozzá KDEwin, vagy ilyesmi). Ki kellett olvasnom a kézikönyvét, hogy megtanuljam rendesen kezelni, de azóta a szavakat, az igeragozást, az igék vonzatát is ezzel tanulom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!