Hogyan néz ki egy emelt szintü biológia érettségi szóbeli része és egyáltalán milyen könyveket kell (ene) megtanulni a sikeres vizsgához?
Szóbelire ezt a könyvet ajánlom:
MAJDNEM lefedi a teljes anyagot. Úgy van felépítve, mint ha tényleg egy tétel lenne kidolgozva. Javaslom, hogy azért nézd át a követelményrendszert, és ami hiányzik, azt tanulgasd hozzá vmelyik biológia könyvből.
Egyébként úgy néz ki, hogy bemész, húzol két tételt (de lehet, hogy egy lapon van mindkettő, már nem emlékszem:D), leülsz és kidolgozod. Mikor sorra kerülsz, akkor meg szépen elmondod. Közben nálad lehet a papírod is a jegyzetekkel. (De azért jó pont, ha csak belepillantasz, nem felolvasod:D)
Az A feladat az kifejtős, a B feladathoz általában van vmi szöveg, grafikon, táblázat vagy hasonló, és az alapján kell válaszolni.
Mindig vannak segítő kérdések is a feladatoknál:)
Nekem az A tételem szén körforgás volt. Plusz kellett hozzá mondani erdőből ilyen ökológiai kapcsolatokat (versengés, együttélés meg hasonlók). Volt olyan kérdés, hogy mivel lehetne nyomon követni a szénatom útját.
Meg volt vmi kérdés a trópusi esőerdő meg egy mérsékelt övi erdő talajáról is (azt hiszem az volt, hogy melyiknek kisebb a tápanyagtartalma és miért).
A B tételem a humán genom projekttel volt kapcsolatos.
Kérdezték a DNS szerkezetét, a program lényegét (ami egyébként benne volt a szövegben is).
Plusz a szöveg alapján volt egy számolós feladat is.
Nekem amúgy jó tapasztalataim voltak a szóbelivel:) Kedvesek voltak a vizsgáztatók. Meg ha vmi kimaradt, akkor megpróbálták kihúzni az emberből.
A szóbelim max pontos lett, írásbelivel összesen 95%. (2009-ben.)
Ui: Ha írsz egy e-mailt, akkor el tudom neked küldeni az összegyűjtött tételeket. (Mikor végeztünk, összeirkáltuk ki mit húzott). Bár nem garantálom, hogy nem változtattak rajta azóta, de szerintem a tételek nagy része még ugyanaz.
Üdv: Egy másodéves orvosis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!