Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megtakarításra tippek?

Megtakarításra tippek?

Figyelt kérdés
Történet a következő: Én egy szlovákiai MAGYAR vagyok, szeptembertől valószínűleg Magyarországon kezdem az orvosi egyetemet, reális becslések alapján kb 90%,hogy felvesznek, már megírtam tavaly előrehozottan Magyarországon az emelt biológiát az 96% lett, az emelt kémia, pedig most októberben 98%. Édesapám évtizedekig Magyarországra adózott, amiből kb a tandíjam sokszorosát ki lehetett volna fizetni, ezt csak azért írom le,még mielőtt valaki nekem esne "élősködöm a magyar államon" címszó alatt. A lényeg: Nincs magyar állampolgárságom, gondolom érthető okok miatt...Így nem kaphatok se kollégiumot, se ösztöndíjat, de még csak diákmunkát se vállalhatok. Utána jártam az illetékeseknél még mielőtt bárki belekötne. Levontam abból a pénzből,amit havonta kapni fogok otthonról az egyéb költségeket, rezsi, albérlet etc. Így kb. 20ezer forintom maradna havonta, gyakorlatilag mindenre, étkezés és egyéb. Mivel tanulni megyek, ezért nem fogok sírni,hogy nem bulizgathatok és egyebek, minden pénzem az ételre fog elmenni. Kérdésem a következő: Tudna valaki tippeket adni étkezéssel kapcsolatban? Hogy lehetne spórolni? Minden forint megtakarítás jól jönne. Diákhitelt semmiképp se szeretnék felvenni. Kérlek titeket konkrét boltokat ne írjatok,ahol olcsóbb, hisz még nagyon képlékeny merre fogok lakni, és ha nem muszáj bérletet se veszek,és csak a közelben leszek. Haza kb fél évente-évente 1x fogok menni, akkor elég egy vonaljegy. Bármilyen értelmes választ szívesen fogadok!
2011. ápr. 10. 07:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Az unokám Szegeden jár egyetemre. Kollégiumban lakik. Az egyetem és a gyakorló kórház is messze van a kolesztól. Azonfelül a városban sem tud mindig gyalog közlekedni.

Bérletet neked is kell majd venni,akárhová kerülsz.

20.000.- Ft aligha lesz elég neked. Mosnod is kell. Ha a legolcsóbb mosószert veszed,és öblítő helyett ecetet használsz,akkor is elég sokba kerül. A tisztálkodási szerek is 1-2000.- Ft havonta. Ha még kozmetikumokat is használsz,sokkal több. A kaja pedig csak akkor olcsó,ha tudsz magadnak olcsó ételeket főzni.

2011. ápr. 10. 07:52
 2/6 A kérdező kommentje:

Bérletet nem fogok venni, max jegyet,ha 1-2x el kell menni valahova, legfeljebb viszem a bicajom is. Tisztálkodási szerek persze alap, kozmetikumokat nem használok. Köszönöm a válaszod,de pont az ételekre várok valami tippet, persze én fogok főzni. Alapanyagok, akármi...

Szóval, hogy hogy tudnám úgy megoldani, hogy azért ne szenvedjek mindenféle hiánybetegségben,de mégis kijöjjek,végülis akármi lesz,kijövök belőle,legfeljebb havi 1x eszek meleget, választási lehetőség nincs, de persze szeretném okosabban megoldani.

2011. ápr. 10. 07:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Megpróbálhatok neked tanácsot adni... :) Nem tudom, hogy Szlovákiában mennyire vannak például olcsóbb boltok, itt száz forintos boltnak hívják őket és a praktikusabb és a kevésbé márkás dolgokat meg tudod venni töredékáron. Ilyen lehet akár mondjuk a mosószer, konyhai eszközök, dezodor, stb. Mindennek megvan az a hely, ahol olcsó. Ha rászánsz 1 napot arra, hogy bejárj 2-3 supermarketet (interspar, tesco, stb.) hogy kiválaszd azt, ami a legolcsóbb, már nyert ügyed van, mert egy-egy bevásárlással sok pénzt meg tudsz takarítani.

Amennyiben otthon tudsz vásárolni és vinni tartós élelmiszert, azzal is sokat könnyítesz magadon (pl. májkrém, löncshús). Általában a hűtőknek is van fagyasztó része, ahol a legtöbb élelmiszert le tudod fagyasztani magadnak hosszabb időre (pl. lecsó, stb.), így kevésbé romlik meg és tartósan eláll.

Néhány olyan albérlet is van, ahol a fűtést magad szabályozod és annyit fizetsz, amennyit használsz. Ergo hajlandó vagy lemondani a döglesztő melegről (~ 25°C), annak érdekében, hogy több pénzed legyen. Inkább felöltözöl és pár ezret megspórolsz... :)

A másik, hogy például pékáru az elég drága lett, előző 2 évhez képest elég sok, tehát ha teheted, néha készíts szendvicset, mert naponta elég sok tud elmenni ilyen kiadásra... :( A másik az, hogy hiába tűnik relatíve olcsónak a menza, nem feltétlen az. Ha kiszámolod, hogy otthon hány adagot főznek meg x összegből, ott rájössz, hogy egy tál leves kb. 500 forint és sehol sem vagy, egy menü pedig kb. 1000 forint és a minősége sem mindig olyan... Ehelyett például vásárolhatsz tésztát + szószt és kb. 4-500 forintból bőven megcsinálod 2 napra a kajádat és mindig fel tudod dobni valamivel, pl saláta 250 forintért, cékla 200 forintért, tehát nem lesz egyhangú... :) Az ember mindig tanul valami kreativitást és annyiféle étel van, hogy szerintem valahogy csak ki fogod húzni, mert céltudatos vagy.

Majd még gondolkodok azon, hogy min tudsz spórolni, ha eszembe jut valami, akkor írok! :)

Sok sikert! :D

2011. ápr. 10. 10:38
 4/6 anonim válasza:

Nem tudom, hogy fiú vagy lány vagy-e, mekkora étvágyad van, de 10 ezerből egészen biztosan ki lehet hozni havonta a kaját.

És ehhez nem is kell feltétlenül egészségtelenül étkezned, mert a normális kaja sem kerül sokkal többe.

Rizs, zabpehely, tojás, burgonya, bab, lencse, alma.

Ezek legyenek az alapanyagok, amiből főzöl, ezek nem olyan drágák.

Csirkecomb kb. 700Ft/kg. A leggagyibb felvágott vagy virsli sem kerül kevesebbe. Akkor már inkább egyél normális húst!

2011. ápr. 10. 12:37
 5/6 A kérdező kommentje:

Előző 2 köszönöm szépen a válaszotok!

Igen, én is ilyesmiben gondolkoztam, hogy végig járom a boltokat. Valamint magam főzök, semmiképp sem menza...

Haza sajnos csak fél évente 1x,vagy évente 1x fogok, szóval onnan nem tudok hozni, bár mikor elindulok szeptemberben,akkor igen, 1x. Egyébként lány vagyok. Étvágyam az elég változó, van,hogy alig eszem,van hogy nagyon sokat, nem tudom,de nyilván otthon egyszerűbb volt ezt megoldani, de majd hozzászokom,ha kevesebbet kell,hogy egyek.

Várom a további ötleteket!

2011. ápr. 10. 18:40
 6/6 anonim ***** válasza:
Szia,az almat en is ajanlom,nagyon egeszseges es aranylag olcso is.Nyaron vannak szedd magad helyek,ott be tudod szerezni a gyumolcsoket es ha sokat szedtel,telire is eltehetsz fagyasztoba..meleg kajak:krumplis teszta,kaposztas teszta,en tejszines csirket is szoktam csinalni,a tejszin ugyan draga,de csak ket dolgot kell venni hozza.a lecso is olcso kaja,de sztem,ha talalsz recepteket a neten is,jopar fozos oldalon kulon csoportba teszik a koltsegkimelo recepteket.egyebkent soxerencset a sulihoz:)
2011. ápr. 13. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!