Mi a külömbség az egyetem és a főiskola között?
A mai rendszerben ugye mint említették van alap és mesterképzés. Lényegében ha elvégzel egy BSC/BA-t (alapképzést), akkor körülbelül olyan diplomát kapsz, mintha régen főiskolát végeztél volna. Például én mérnöknek tanulok, 3.5 évig fogok ide járni (ha marha nagy szerencsém van és nem bukok semmiből), ez alapképzésnek számít.
A mesterképzés ezen kívül még általában +2 év amire ugyanúgy kell jelentkezni és ugyanúgy van felvétel mint az alapképzésre, csak ott már a nyelvvizsgákat és a bsc-n elért eredményeket nézik, ilyesmi. Viszont ebben nem vagyok biztos.
Ezen kívül vannak ma még 5 éves képzések, ezek az osztatlan képzések ahol valamilyen oknál fogva nem lehet megosztani alap/mesterképzésre ezért egyben van. Ilyen például az orvosi, vagy a jog és lehet építészmérnöknek is menni így. Ebben az a különbség hogy nem lesz elég 3.5 év egy diplomához, hanem mindenképpen 5 évet le kell húznod és csak utána mehetsz dolgozni. De ha alapképzésre jársz utána bármikor mehetsz mesterképzésre és ugyanott tartasz mint azok, akik osztatlanra mentek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!