Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Közgazdaságtanban melyek a...

Közgazdaságtanban melyek a bérezési módszerek?

Figyelt kérdés
2011. márc. 12. 10:49
 1/4 anonim ***** válasza:

Elég merész a kérdés, elsőéves közgazdásznak tanulok, de ami elsőre beugrott:

-időarányos bérezés: a munkával töltött idő után fizetnek valakinek bért, ez olyan helyen jellemző, ahol nem mérhető pontosan az, hogy ki mennyi munkát végzett el. (ilyen lehet például az, hogy a tanárnak hány órája van, igazából nem lehet teljesen objektíven ítélni minőség alapján, mert máshogy tanít egy biológia és egy közgazdaságtan tanár, máshogy állnak hozzá a diákok, mindig eltérő a diákok összetétele, stb.)

-teljesítményarányos bérezés: a munka mennyiségét (és esetlegesen minőségét) értékelik úgy, hogy minél többet (és jobban) dolgozol, az alapján kapod a fizetést. Ilyen például, hogyha egy varroda így működne, akkor neked nem érdeked, hogy ellassúzd a munkát és 2 óra alatt varrj össze egy farmert, hanem minél gyorsabban és jobban, mert úgy te is több pénzt kapsz, a vállalatnak is jó. :)

Természetesen ezeket még tovább lehet bontani, ezek a fő csoportosítási szempontok. Attól is függ, hogy milyen tárgyhoz kell, gazdasági környezethez/alapismerethez ez bőven elég. Közgazdaságtanhoz ugye ez egy alcsoport, mert elsődlegesen úgy csoportosítjuk, hogy munkával szerzett jövedelem (bér: W), nem munkával szerzett jövedelem (kamatjövedelem: j, vállalati profit: pi, transzferált jövedelem: tr, stb.). Vállalati gazdaságtanból/üzleti gazdaságtanból például ezt megint lehet tovább bontani aszerint, hogy a darabbér milyen jellegű (pl. progresszív...).

Remélem, segítettem. :)

2011. márc. 12. 15:05
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!:)
2011. márc. 13. 00:34
 3/4 anonim ***** válasza:

Nincs mit! :D

Egyébként szabad tudni, hogy mihez kellett? :D

2011. márc. 13. 11:58
 4/4 anonim ***** válasza:
ui.: most olvastam vissza, és a vállalati profit (pi) az munkával szerzett jövedelem, bocsi... csak fáradt voltam, amikor írtam! :D
2011. márc. 13. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!