Az olvasással tényleg fejleszthető a beszédkészség? Mennyit kell olvasni ahhoz, hogy láthatóan fejlődjön?
Figyelt kérdés
Ezt azért kérdőjelezem meg, mert ismerek egy lányt, aki (nem túlzok) éjjel-nappal olvas, és még tőmondatokban is nagyon nehezen tudja kifejezni magát.2010. dec. 24. 21:57
1/3 anonim válasza:
A szókincs biztosan gyarapodik; de a lány példáján láthatod, hogy ez nagyon személyfüggő is.
2/3 anonim válasza:
A szóbeli önkifejezést is gyakorolni kell, pláne közönség előtt. Ez egy teljesen más, aktív készség, mint a passzív szókincs, amit olvasással sajátítasz el.
Sajnos ma az iskolákban ezerszer inkább íratnak dolgozatot, minthogy feleltessenek (40 fős osztályokban persze nem csoda, hogy így van). A diáknak egyszerűen alig alkalma szóban megnyilatkozni. :-(
3/3 anonim válasza:
Ha én olvasok, akkor arról szeretek beszélni is, ezért fejleszti a beszédkészséget mindenképpen szerintem. Meg a szókincset is fejleszti. Nálam a beszélt szókincset is, és arra is jobban odafigyelek, hogy minél választékosabban adjam elő magam. Én is ismerek olyat, aki sokat olvas, de tőmondatokban beszél :) De ezért nem bántjuk meg őt és ugyanolyan jó barátunk ő is. ÉS a koncentrációt mindenképpen fejleszti az, hogy az olvasott dolgokon gondolkodik valaki a könyv fölött és "feldolgozza" az olvasottakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!