Mit jelent Radnóti "Nem tudhatom" c. vesében ez?
"s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom."
Mit akar mondani ezzel a költő?
ez nézőpont kérdése, konkrét választ magától a költőtől tudhatnál meg, de mint általában mindig, a költők csak a haláluk után válnak híressé.
Egyébként az ilyen versekben a költő az érzelmeiket, belső világukat fejezik ki.
Háború volt akkor...
Jelenthetne egy szép naplementét, de a költőt ismerve inkább bombázásra gondolok, aminek a fénye rávetül a fehér házfalra, vörösre festve azt.
Szeretem ezt a verset, világfájdalmas kamaszkoromban versmondóversenyt nyertem vele :-)
a házfalakról csorgó vöröslő fájdalom a vér, a sebesülés, és az ebből eredő szenvedés metaforája valószínűleg. (tombolt a II. világháború, bevették a németek Budapestet illetve azidőtájt indult meg a budapesti zsidóság haláltáborokba deportálása.
mint köztudott ebben Radnóti is érintett volt a származása végett.
Ezzel kapcsolatosan én csak egy anekdotát szeretnék elmesélni neked Arany Jánosról. Az egyetemen elemezték a verseit. Nem tudták a diákok, hogy köztük ül maga a költő. S már sokadszor azt mondták,hogy "itt azt akarta mondani a költő, hogy .." S betelt Arany Jánosnál a pohár és megszólalt: "Akarta a fene".
Szóval nézd meg mikor keletkezett a vers és mint előttem írták nézd meg mi lehet vöröslő fájldalom. Talán valamit hasonlót akart ezzel kifejezni a költő.
Vagy az is egy megoldás, hogy megidézed Radnóti szellemét, és tőle magától kérdezed meg.
lehet többet érnél vele, mint találgatásokba bocsátkozni, hehe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!