Mennyire nehéz a tanári egyetem? Hová lesz érdemes jelentkeznem?
Nagyon tetszik a tanári szakma, és nagyon gondolkozok azon, hogy az általam kedvelt tantárgyakból elvégzek az egyetemen egy tanári osztatlan képzést.
Az a problémám, hogy lehet felvesznek egy egyetemre, mivel eléggé alacsonyan vannak a pontszámok, viszont egyáltalán nem biztos hogy bent is maradnék. Kitűnő vagyok jelenleg, de bevallom, hogy nem nehéz jó tanulónak lenni a középiskolámban, hogyha komolyan veszed a tanulást. És pont ettől félek. Lehet, hogy középiskolában jó tanuló vagyok és az érettségim is jól sikerül, és esetleg fel is vesznek, de nem biztos hogy a jövőben megállnám a helyemet. És elmondom miért. Egyrészt, mert hiába szeretem a történelmet és a magyart, hogyha az egyetemen olyan emberek mennek ezen az irányon, akik élnek-halnak ezekért a tantárgyakért. Én CSAK szeretem őket. Viszont a tanítást nagyon közelállónak érzem magamhoz, és hát ezekre a tantárgyakra gondoltam. Szóval... Menyire kellene attól tartsak, hogy olyan hallgatók vesznek majd körül akiknek tényleg ez az életük? Mert ha így lesz, eléggé nagy valószínűsége van annak, hogy lemaradok hozzájuk képest, ami nem lenne túl jó. Illetve... magyart szeretnék tanítani úgy, hogy nekem is gondjaim vannak a helyesírással (lehet van már ebben a szövegben is pár hiba). Sajnos, hiába képzem magamat, egy tollbamondásnál mindig rosszul teljesítek. Így hát az lenne a másik kérdésem, hogy ezen hogy tudnék még jobban fejleszteni, hogy ne legyek nevetséges? Mert ez eléggé az.
A Pázmányon, a Károlin illetve az ebben az évben induló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen gondolkodtam eddig. Ha van valaki aki valamelyikbe jár, vagy járt, mi a véleménye? Mennyire nehéz bent maradni, illetve milyen élményeket szerzett?
Bocsánat, kicsit hosszabb lett a tervezetnél.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Menjél tanító néninek!
Úgy tűnik, nagyon fiatalka vagy még, gyerekes.
Nincs olyan, hogy "tanári egyetem".

A bunkókkal ne foglalkozzál, mindig is lesznek ilyenek.
A kérdésedre válaszolva:
Nem a legnehezebb szak a tanárképzés, de azért nem is a legkönyebb. A legnagyobb nehézség, hogy általába a két szak miatt több tárgya van egy tanárszakosnak mint más sima alap- vagy mesterszakos hallgatóknak, de maguk a tárgyak nem borzasztóan nehezek leszámítva, persze egy-két mumus tárgyat.
Én az elte-ről tudok nyilatkozni. A magyar szak nem annyira nehéz, de persze rengeteget kell olvasni. A helyesírás fejleszthető, ezen ne aggódj. A töri szak - legalábbis az elte-n - viszont eléggé nehéz, szóval, ha csak szereted, akkor lehet érdemes más szakot választani. Esetleg ha jó vagy nyelvből, akkor valamilyen idegennyelv szakot, vagy könyvtár szak lehet még jó hozzá.
4-es ha kifogok pár bunkó tanárt az egyetemen akkor nem lesz semmi, mert nem vagyok annyira érzékeny lelkű. Az más dolog, hogy az ember egy normális kérdésre normális választ várna, ha meg nem is tudsz ilyet írni, akkor meg legalább kicsit kedvesebben fogalmazol, ha valamit rosszul írtam. Nem feltétlenül azért, mert megbántódok, hanem csak így azt a kevés önbizalmamat is elveszed. Ne haragudj, de nem a leghelytállóbb azaz állítás, hogy gyerekes vagyok, vagy „csak” tanító néninek való, pláne úgy, hogy nem is ismersz és csak az olvasottak alapján ítélkezel. És nem, nem martál ezzel a lelkembe, csak csalódtam, mert tényleg érdekelnek az emberek válaszai és olyanokra vártam, amik előrébb visznek.
5-ös köszönöm szépen a válaszodat. Nem értem miért pontoztak le, aki ezt megtette az legalább írhatott volna egy kommentet indoklásképpen.

Persze, hogy az olvasottak alapján ítélek (nem ítélkezem), mért, nem te írtad? "A stílus maga az ember." És bizony előrébb vittelek az önismereti úton. A stílusod - ami te vagy - 14 éves.
Arra pedig senki nem fog neked válaszolni, hogy neked konkrétan hogy fog menni az egyetem, mert mindenkinek mások a képességei és tanulási szokásai, és egy adott egyetemen belül is eltérőek a tanárok, te nem vagy előbbre azzal, hogy egy random embernek több évvel előtted épp könnyű vagy nehéz volt.
De, én írtam, viszont kérlek szépen a beszéd stílusom nem egy 14 évesé. Vagyis persze, lehet egy ennyi idős embernek is a stílusa, de semmi gond nincs azzal, hogy egy 18 éves is így beszél/ír. Hisz nem feltétlenül kor függő, mert ez egy eléggé tág korosztályt érinthet. Nem tudom, hogy te mennyi idős vagy, de hidd el nekem a mai fiataloknál - 13 és 20 éveseknél (vagy még felette is) - hasonló az emberek stílusa. Gondolom és remélem, hogy egyetem alatt ez még finomulni fog, de igenis bántó, hogy ezt legyerekesezed. Egyébként a te stílusod milyen? Csak ide szóltál nekem valamit, amit meg se indokoltál rendesen, mivel feltételezem nem is tudtál volna. És én ezekre azért válaszolok, mert szeretem fejleszteni a vitatkozási képességeimet, illetve, ha rosszul látom a dolgokat, akkor ismerjem fel. Szóval, ha mégis úgy látod, hogy gyerekes vagyok, akkor nyugodtan folytathatjuk még.
Én nem olyan kérdéseket tettem fel, amiket te írtál pl. menni fog-e az egyetem konkrétan nekem. Nyugodtan olvasd vissza. Nem azt várom, hogy most valaki elmondja, hogy milyen sorsom lenne, csak a véleményekre vagyok kíváncsi, amit 5-ös is tett. Igen, leírtam pár dolgot magamról, de csak azért tettem, hogy ha valaki is hasonló volt, vagy ismerőse járt ugyanabban a cipőben, mint én, az kicsit jobban kifejtse a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!