Mennyiben más egy egyetemista élete mint egy gimnazistáé?
Nekem sokkal könnyebb volt barátkozni egyetemen. Mivel nem vagy többé összezárva senkivel, nincsen bullying, vagy klikkek, és bár külön erőfeszítésbe kerül, hogy valakivel jó kapcsolatot alakíts ki, viszont teljesen megtérül. :) Könnyebb, ha jelentkezel valami szakosztályba, kolis leszel, csoportfeladatokat vállalsz, önkénteskedni mész...
Külföldön is ugyanúgy lehet barátkozni, viszont arra számíts, hogy ott elsősorban nem "a Kis Pista" leszel, hanem "a külföldi".
Ez elég egyetem és szakfüggő.
Órarendileg nekem ugyanolyan kötött maradt az egyetem, minden nap ugyanúgy be kell jönnöm 8-ra, van hogy tovább, van hogy kevesebb ideig vagyok bent. Néha előfordult, hogy később kezdődött a napom. Az órarendem nekem fix, az egyetem rakja össze, minden nap vannak óráim, gyakorlataim. Azért nem ez az általános, legtöbb egyetemen magadnak rakod össze az órarended.
Szociálisan sokkal mobilisabbnak érzem az egyetemet, a csoportos gyakorlatok még "osztály" hangulatúak egy kicsit, de nincs az az összezártság érzés, ha valakivel nem jössz ki jól könnyen elkerülitek egymást. Nálunk drámák se nagyon voltak, ha megromlott valakik között a kapcsolat felnőtt emberként kezelték és nem volt ebből akkora herce-hurca, mint a gimiben. Nekem a csoportomon kívül van a legtöbb barátom, de sokkal több emberrel vagyok általános jóban/beszélő viszonyban, létszám arányosan, mint gimnáziumban. Szerintem sokat számít, hogy itt idősebbek az emberek.
"Kiélés" alatt azért mást ért egy gimis meg egy egyetemista. Más életszakasz, más őrültségeket tudsz megcsinálni, de én az egyetem alatt találtam meg magam. Nem érzem úgy, hogy elmentek a jó éveim.
Külföldi egyetemi tapasztalatokban nem tudok segíteni.
Gimi: Minden full kötött, mindent megmondanak hogy csinálj. Hétfőn dolgozat, kedden TZ, egy hét múlva írj 6 oldalt egy tölteléktárgyra. Az osztály olyan, hogy bántják egymást, de a tanárok le se szarják. Jellemző a klikkesedés, kiemelkedik a ,,kemény mag", és a hierarchia alján vannak a lúzerek. Hétfőtől péntekig mindennap 7-8-ra kötelező bejárnod, és rohadnod délutánig. Könyörögni kell, ha ép kell menned hamarabb, és minden hülyeségről igazolást vinni.
Az osztállyal döntötök közösen(=a kemény mag dönt mindenről), milyen ruha, milyen nyakkendő, milyen műsor legyen, stb.
Egyetem: Kimondott osztály sincs, csak szak. Egyes tárgyakon látsz pár idegen arcot is, mert lehet mondjuk csúszott a tag a tárggyal. Van ahol több százan is vagytok. Nincs olyan, hogy,,X időpontban dolgozat", vagy röpdolgozat. Elmondja a tanár érthetően, hogy 3 hét múlva pontosan ZH, és tudod mit kell tanulni addigra. Röpdoga abszolút nincs. A vizsgáidròl te döntesz. Kiírnak minimum négy időpontot, és döntesz mikor akarsz menni. Senki nem csesz le, vagy áll feletted, hogy mi lesz már.
A szakon is lehet klikkesedés, de nálunk nincs ,,kemény mag" hála az égnek, és lúzerek sincsenek. Aki ide jött az mind tanulni jött. Ez már nem óvoda, hogy fingáson röhögünk, meg papírgalacsinokon. Órán az a cél, hogy tanuljunk, nem az, hogy elmaradjon, mint pl gimiben.
Ha egy óra nem katalógusos, akkor nem kötelező bejárni sem. Nincs osztályfőnök, nincs közös döntés. Mindenről a HÖK, vagy a TO dönt, és minden az addig kialakult szabályok/hagyományok szerint alakul. Az egyéni ügyeidről te magad döntesz.
Ha szarban vagy, mert épp lelépett a pasid, akkor nem fog direkt felszólítani a tanár felelni, ha látja rajtad, hogy rossz a kedved, hanem csak simán nem mész be órára, ha nem katalógusos.
Anyu-apu már nem tudja nézegetni 0-24 a jegyeidet, mert a Neptun kódodat tilos megadnod másnak, illetve a kétlépcsős bejelentkezés miatt ez nem is olyan egyszerű már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!