Mi ez a nagy sipítozás a gimik körül?
Már a sokadik videó és cikk jön elém, hogy a kormány le akarja építeni a gimiket, és az a cél a felvételikkel is, hogy kevesebb gyerek menjen gimibe.
Én emlékszem, amikor nyolcadikos voltam. Csak 3-an mentek gimibe, a többiek szakmunkásba vagy szakközépbe. Mert akkoriban nem kellett mindenhová érettségi. Az utána kövezkező években meg berobbant, hogy mindenhová kell, és e miatt sok rendőr és katona leszerelt, és sok ember nem kapott melót vagy előlépést a munkahelyen. Akkor e miatt nem sírt a nép, sőt, a tanárok tapsikoltak. Aztán még pár év eltelt, és mára a titkárnő és az ápolónő is diplomás. Arról nem is beszélve, mennyi a "papírgyár", azaz "Büfészak", ami arra jó, hogy a suli lehúz X összegre családokat, a gyerek kap valami főiskola papírt, és beírhatja a CV-be, hogy "Ja, diplomás wok".
(5+ éve volt, hogy a Volánbusz társaságok sofőrjeinek is legyen alap az érettségi. Na azóta sem merték előhozni, mert kiszámolták, hogy bedőlne a teljes buszhálózat idehaza.)
"A szakmunkásképzők adtak érettségit? Szerintem te az egykori szakközépiskolára gondolsz, ami ma már technikum, "
Nem, a szakmunkásképzőkre gondoltam. Opcionálisan, de már nagyon régóta adnak érettségit.
A szakközepek meg mindig is adtak.
A különbség az, hogy kb. ~'97-ig nem ugyanaz volt a szakközépiskolai és a gimis érettségi. Utána egységesítették.
"Mert legalább 25 éve már a szakmunkásképzők is adnak érettségit. Nem kell ahhoz gimibe menni."
Ez nem igaz. 25 éve, és régebben meg azóta is a szakmunkásképzők csak "szakmunkás levelet" adtak, érettségit nem. Amikkel kevered valószínűleg, azok a szakközépiskolák voltak. Ott tényleg adtak egy szakmát + érettségit, de azok ugyanúgy 4 évesek voltak ( sokban lehetett választani utána +1 éves képzést, technikusi végzettségért) mint a gimik, szemben a szakmunkásképzők 3 éves képzésével. Ráadásul a szakmunkásképzőkben a képzés több mint a fele szakmai gyakorlat volt ( általában 1 hét suli - 1 hét gyakorlat felosztásban + nyáron egy hónap gyakorlat), a szakközepekben meg általában heti egy nap volt a gyakorlat.
10/13 A kérdező kommentje:
8. Az ilyen helyekre "telefon" kell.
- OK, kérdező, akkor erről ennyit. Próbáltam neked normálisan elmagyarázni, hogyan működik a rendszer, de te csak a magadét ismételgeted, mint egy papagáj.
Elég nagy baj, hogy sok az ostoba ember, de még nagyobb probléma, hogy azt hiszik: ha elég hangosak, akkor nekik lesz igazuk. Te is eléggé ilyennek tűnsz.
Nem, nem elég egy telefon, központi lista alapján megy a felvételi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!