Nem szakirányú továbbtanulás?
Figyelt kérdés
Nem szakirányú továbbtanulás esetén, ha az ötödik tárgyam a szakmai vizsgám, akkor kell csinálni egy hatodik tárgyat vagy lehetséges 2 emeltet duplázni? Azt nem tudom, hogy mivel 4 tárgyas lesz az érettségi és az ötödik csak záradékban lesz, akkor ez elfogadható e egy teljes érettségi bizonyítványnak? Azt értem, hogy nem számítható belőle tanulmányi pont.tegnapelőtt 14:03
1/6 anonim válasza:
Meg tudod nézni, hogy az adott egyetemen és szakon miket fogadnak el érettségi tantárgyakként. Ha például a szakmákat nem fogadják el és csak az alapvető közismereti tárgyaid meg az idegennyelv van azon kívül, megvan az esélye, hogy csak egy tantárgyad számítható be. De ez egyetemenként változik.
Ezt a záradékot nem teljesen értem, mire gondolsz ezalatt. Nem kaphatsz érettségi bizonyítványt, ha csak négy érettségid van. A szakmai is ad érettségit technikumban, csak azt nem 12., hanem 13. évvégén teszed le. De még azelőtt meglesz az eredmény, hogy elkezdődne az egyetemi pontszámítás.
2/6 A kérdező kommentje:
Azt tudom, pont most aktuális nekem. Pénzügy számviteli ügyintéző szakmai vizsgát teszek, de ahova jelentkezni szeretnék (gyógytornász) nem fogadja el. Ellenben teszek emelt magyart és emelt angolt, amit dupláznék, mert mindkettő elfogadott.
tegnapelőtt 18:25
3/6 anonim válasza:
Én is ugyanezt fogom letenni évvégén. Ha azt elvégzed, akkor meglesz az érettségid és csak ez a lényeg. Ha lesz érettségi bizonyítványod és az angol meg a magyar számít a szakodon, akkor azt be lehet számítani az érettségi pontokba. Feltételezem, duplázni is lehet abban az esetben, ha azzal jobban jönnél ki pontok tekintetében, mint a tanulmányi pontokkal.
4/6 A kérdező kommentje:
Igen jobban jönnék ki. De akkor így teljes értékű 5 tárgyasnak számít az érettségim?
tegnapelőtt 19:25
5/6 anonim válasza:
Persze. Legalábbis én még ilyenről nem hallottam, hogy ne számítana annak. Leteszed a PSZÜ vizsgát, aminek egy része az érettségi. Ha megvan a 3 kötelező közismereti, 1 idegennyelvi, valamint egy általad választott tantárgy (jelen esetben a szakmai), akkor megkapod az érettségi bizonyítványod. Ez 5 tantárgy, igen, hacsak nem csinálsz önszorgalomból többet. Tök mindegy, hogy az ötödik tárgyad közgazdaságtan vagy állampolgári ismeretek vagy dráma. Csak a lényeg, hogy ezek közül kettő legyen a jelölt szakodon elfogadható.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen akkor a megnyugtató választ!
tegnapelőtt 22:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!