A technikumi szakmai viszgával tovább lehet tanulni NEM szakiránynak megfelelő szakon is?
Az tiszta sor, hogy a technikumi 13. évfolyamban megszerzett a szakiránynak megfelelő továbbtanulásnál emelt szintű érettséginek számit, de mi a helyzet ha nem úgy tanulnék tovább?
Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető szakképesítésem lesz. Sok egyetemnél elfogadott ötödik érettségi tárgyként fel van sorolva például az informatika vagy az informatikai ismeretek, de a szakmai vizsgákat sehol nem említik. Ha nem elfogadott, csak szakirányba tudnék továbbtanulni vagy pedig érettségizzek egy 6. tárgyból csak ezért? Egyértelmű információt sehol nem találtam erről.
> informatikai ismeretek, de a szakmai vizsgákat sehol nem említik
-Fura, mert az informatikai ismeretek is szakmai érettségi tárgy. SZERINTEM azért nincs, mert eddig még senki nem érettségizett ilyen módon. Szakmai vizsga már volt érettségi utáni két éves képzésekben, de nekik az nem számít érettségi tárgynak.
A technikum előnyt és hátrányt is jelent.
Előny, hogy szakirányban simább az út az egyetemre. (És nagy előny, hogy már van egy kész szakmád.)
Hátrány, hogy a nem szakirányú egyetemhez szükség van egy kis pótlásra.
Mehetsz akármilyen egyetemre, de az ott megkövetelt tárgyakból kell érettségizned, vagyis a technikumon túl még 1-2 tárgyból külön sima vagy emelt érettségit tenned.
Ezt (miből milyen érettségi kell, mit fogadnak el) csakis a konkrét egyetem (felvételi tárgyak) és konkrét technikum (érettségi tárgyak) ismeretében lehet pontosan megmondani, ott kell érdeklődnöd.
Különösen azért is, mert ilyen eddig még nem volt (most érettségiznek először technikumban).
Igazán örülök neki, hogy ennyire ügyes és okos itt mindenki és már az anyjuk teherbeesésének pillanatában tudták, mivel szeretnének foglalkozni 🥰 képzeljétek a technikum 2020-ban nagyon sok embert bevonzott az ösztöndíj lehetőséggel és azzal, hogy már nemcsak a fizikai munkások kapnak, hanem a szellemik is. Ez sok nehéz sorsú családnak jó, mégha csak 59 ezer is max (tudom, hogy első 2 év 8 ezer, én is odajárok 13.-ba jelenleg, túl vagyok rajta). Lehet ez miatt küldték a kérdezőt technikumba, esetleg általánosban kimerült annyiban az informatika óra, hogy wordot meg power pontot használtak és az alapján úgy érezte, tetszik neki, majd megismerte a programozást és rájött, hogy nagyon nem. De az is lehet, hogy informatikai családi céget akart továbbvinni. Ezerféle oka lehet.
Egyébként rákerestem párra a felvin. SZTE-n biomérnöki, pénzügy-számvitel, BME-n építőmérnöki, Semmelweisen konduktor fix elfogadja az érettségid. De jobb lenne tudni, mi érdekel, ne tárgyhoz válassz szakot. [link] ezen az oldalon ki tudsz keresni szimpatikus szakot, azon belül egyetemet és meg tudod nézni, milyen tárgyakat fogadnak el
"Igazán örülök neki, hogy ennyire ügyes és okos itt mindenki és már az anyjuk teherbeesésének pillanatában tudták, mivel szeretnének foglalkozni"
Nem kell hülyén sarkítani, akinek nincs célja 14 évesen, hát az elég szomorú. Hogy csak a pénz reményében iratnak be valakit, az a másik szomorú. A döntésekért megtanulni a felelősséget vállalni, az egy fontos nevelési cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!