Miért sértődnek meg a mérnök hallgatók, ha diplomás segédmunkásoknak hívom őket?
Szerintem egyértelmű miért. A nem büfédiplomák közül a mérnök diplomákkal lehet a legrosszabbul keresni, miközben messze nem a legkönnyebb.
A mi egyetemünkön van egy kis heccelés a gazdászok és mérnökök között. Én mindig diplomás segédmunkásoknak hívom őket, de ez nekik nem tetszik 😂. Ők általában azzal jönnek, hogy mennyivel nehezebb tárgyaik vannak (ami szerintem is igaz), és erre szoktam válaszolni a segédmunkással, illetve elmondom nekik, hogy 20-50 százalékkal keresnek jobban a gazdász diplomával az emberek.
Szerintetek ez sértő? Hiszen csak az igazat mondom. Amúgy sem értettem soha a mérnököket. Szerintem tökéletes jelző a diplomás segédmunkás.
Pincérként többet kerestem, mint a mérnök ismerőseim. Most már szakács vagyok, így meg jóval többet. Ja és én már 18 évesen dolgoztam. A mérnökök (diplomások) meg leghamarabb 21-22 évesen. Van aki 5 éves gimibe volt + mesterképzés. 25 évesen kezdett dolgozni. Addigra nekem már kocsim, hazám volt. Ő meg 30 évesen (szeniorként) kereste meg azt a pénzt, amit a pincérek fél év után. Pedig ezek gépész, mechatrós mérnökök. Az építészek, vegyészmérnökök stb. még ennél is kevesebbet keresnek. Egy szakács kb. 2szer annyit keres, mint egy építész.
Ezért nem tartom a diplomásokat semmire 1-2 kivételtől eltekintve.
Bocs, de teljesen hozod egy pincér közgazdasági szakértelmét. Soha senki nem állította hogy egy pincér nem kezd el előbb keresni, és jól keresni mint egy mérnök. Viszont a csúcsot nagyon hamar eléri, és... ennyi.
A diplomás karrierek ezzel szemben lassan indulnak be, éveket kell tanulni, aztán gyakorlatot szerezni, mivel komplexebb feladatok vannak mint a főzés és a tálalás.
Aztán pár év és jön a pénz.
Jelenleg minden mérnök közeli barátom aki szakmában van (kb. 10 elemű minta), 1 millio felett keres. Nagyrészt home officeból, gyerekeket pesztrálva, stb. Az én átlag havi bevételem tavaly havi 1.7 mil netto volt, úgy hogy 4-6 óránál ritkan dolgozok tobbet (kb évi kèt, kéthetes hajtós periodus van, akkor siman 12 orazok amig kell). Szabadúszókènt is 300e huf-t számlázok naponta.
Hasonlítsd ezt össze egy kiemelkedően jó pincér karrierútjával 10 év után, mekkora napi kereset van, mennyi erőfeszitésért.
A különbség tehát nem az elrugaszkodásban van, hanem a plafon magasságában.
Pincérként többet kerestem, mint a mérnök ismerőseim.
Viszont ők otthon vannak, amikor te térdig lejárod a lábad szilveszterkor meg nyáron...
Czeszheted a pénzed, ha 50 évesen maszek varixműtétre költheted...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!