Elsősegély vizsgán kell lélegeztetni 2024/25-ben?
Szia.
" Egy éve voltam tanfolyamon, akkor azt mondták, hogy a vírushelyzetre való tekintettel a lélegeztetést nem kell teljesen bemutatni (befújás része elmarad). "
Egészen pontosan mikor 1 éve? 😁 Tudtommal 2023-ban sem volt már vészhelyzet. Én ezt hülyeségnek gondolom, mondjuk én 2012-ben csináltam az elsősegélyt az is igaz.
Majd megmondják itt az okosok. Én azt mondom hogy "Á-tól Z-ig" tanuld meg, és mutasd meg, hogy biztosra menj.
Szia, szerintem nem fogják kérni! Ennek ellenére mindenképp tanuld meg, mert érhetnek meglepetések.
A hivatalos egészségügyi álláspont szerint most már éles helyzetben (nem kórházi körülmények között) felnőttet nem lélegeztetünk újraélesztés közben, mivel az emberek nagy százaléka egyáltalán nem csinálja jól, és ráadásul így ki is esnek a mellkaskompresszió ritmusából, ami felnőtt esetén a legfontosabb, hogy jól sikerüljön (gyereknél más a prioritás, de ez most nem lényeges).
Azonban elképzelhető, hogy a vizsgán ennek ellenére fogják kérni. Az a legfontosabb, hogy döntsd hátra a baba fejét, húzd le az állát, fogd be az orrát, majd az egész száját lepd el a sajátoddal, és fújj kettőt, amilyen erősen csak tudsz, utána pedig akár jól sikerült, akár nem, csináld tovább a mellkaskompressziót. Meg előtte, ha ilyeneket akarnak, akkor kérdezd meg le van-e fertőtlenítve a baba, más után szar nyalogatni.
Csak az a gond ezzel, hogy a való életben nagyon súlyos szövődményeket lehet a befújással okozni ha nem szakszerűen történik.
Én nem kérném. Persze meg lehet ezt tanulni sok sok gyakorlással, de az elsősegély tanfolyamokon amik jogsihoz kellenek ott vannak vagy 30an, mire mindenki letol egy kör újraélesztést majdnem le is telt az idő. És bele kell kalkulálni azt is, hogy elsőre nagyon kevés embernek fog jól sikerülni, így meg kell állítani, odamenni megmutatni neki....
Nem lesz senki olyan szinten, hogy éles helyzetben biztonságosan alkalmazhassa.
Én inkább bevezetném az AMBU ballont mint kötelező felszerelés minden autóba, mert nagyon egyszerű a használata, és önmagában az sem sokat ér, de sokkal többet mintha önmagában csak mellkas kompresszió menne, vagy nem szakszerű befújásokkal lenne megszakítva egy újraélesztés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!