Reális az aggodalmam?
18 éves vagyok, a szüleim későn vállaltak gyereket, apám 62, anyám 60 éves, mindketten szeretnének már nyugdíjba menni, egész életükben fizikai munkát végeztek.
Szeretnék állatorvosi egyetemre menni, bár a szüleim szívesen támogatnak 2-3 éven belül már szeretnének nyugdíjba vonulni 2 kisnyugdíjastól meg nem várnám el, hogy teljes mértékben fenntartsanak és az öcsémet is támogassák, mivel van egy öcsém is, aki 1,5 évvel fiatalabb nálam. A probléma az, hogy az orvosi nem olcsó, bár mindenképp államilag támogatottként szeretnék tanulni, de amellett is szegediként fizetni kell a budapesti lakhatást, minimum kollégiumot, az általános létszükségletet fenntartani, a tanuláshoz szükséges eszközöket megvenni, stb. és mondjuk az sem lenne reális, ha minden héten vinném haza mosatni a ruháimat Budapestről huszonévesen. Nem tudom mennyire rémisztgetés, de mindenki azt mondja, hogy orvosin a tanulás melletti munka nagyon a tanulmányok rovására megy, így aki teljesíteni akar az ne dolgozzon. Persze előtte valamennyit tudok dolgozni, de gimi mellett napi 8 óra munka nem megy, szakma nélkül (vagyis csak érettségivel) nyáron sem lehet csillagászati összegeket keresni. A diákhitelt, hiába sulykolják egyesek, hogy milyen jó pénz szeretném elkerülni, ha csak lehet és bár ösztöndíjra szeretnék pályázni, azért mégsem alapozhatok arra mindent.
Szóval a probléma az, hogy a szüleim már szeretnének nyugdíjba vonulni, így is két gyerekük van, mindkettőnket ugyanannyira támogatnak, de nekik is fenn kell valamiből tartaniuk magukat, bár azt mondogatják, hogy amennyire tudnak támogatni fognak, nem tudom hogy mekkora összegekkel tudnak támogatni. A néhány hónapnyi minimálbér, amit esetleg megkeresek pedig nem tudom mennyi ideig tart ki.
Szerintetek túlaggódom az anyagiakat és nem ennyire rossz a helyzet, vagy van valami realitás az aggodalmamban? Ti hogyan oldjátok meg önmagatok fenntartását orvosi mellett?
Ha visszaolvasod, hogy miket írtál, tele van csupa olyannal, hogy mit nem szeretnél. Nem szeretnél mellette dolgozni, nem szeretnél függeni a szüleidtől, nem szeretnél diákhitelt stb. De azt akarod, hogy legyen pénzed. Hát valamit be kell áldozni. Az ösztöndíjra ne alapozz, semmi értelme, kitanulod a beled 5.0 átlaggal, aztán jó, ha 20-30 ezer lesz havonta. Vicc.
Én később kezdtem az egyetemet, előtte gyűjtöttem sok lóvét, hogy kitartson. De amúgy ha elmész dolgozni, legyen szó pl. egy pénztárosi munkáról, már rég nem a minimálbért kapja az ember, ráadásul 25 év alatti vagy, szja mentességgel. Ha otthon laksz, és csak 1 évet hagysz ki, már jó sokat tudtál félretenni.
Szerintem a koli elég megúszós ár tekintetében egy albérlethez képest, utóbbit nem ajánlom, mert horror most. De pl. a kaja igényedet nem tudjuk, szerintem ez a legkritikusabb, ha jó minőségű kaját akarsz enni, akkor az sem olcsó manapság. De ott is meg lehet fogni a költségeket, ha hétvégente hazajársz mondjuk, akkor otthonról tudsz hozni néhány napra.
Az első évben dolgozást nem nagyon ajánlom, én azt látom a környezetemben, hogy aki rögtön az elejétől dolgozik, az csak kínlódik.
Nem azt mondtam, hogy nem szeretnék mellette dolgozni, hanem azt hogy nem tudom, hogy mennyire reális, hogy dolgozzak mellette, mennyire megy a tanulmányok rovására. Természetesen sosem jártam orvosi egyetemre, csak hallottam, hogy nagy a követelmény, sok a tanulni való, a tanulás melletti munka a tanulmányok rovására megy, de nem tudom hogy mennyire valós, amit mondanak. Természetesen ez egy függő kérdés, nem egzaktul kimondtam, hogy nem lehet mellette dolgozni, csak nem tudom hogy tanév közben mennyire lehetséges.
Akkor ezt is megkérdezem: Orvosisok? Mennyi munka fér bele a tanulmányaitok mellett az életetekbe? (és nem azért az orvosisokat kérdezem, mert úgy gondolom, hogy csak nekik nehéz a képzés, hanem azért mert szerintem az tudja a legrelevánsabb tapasztalatot adni, aki ebben a rendszerben van benne).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!