Angliában miért nem törlik el a kötelező iskolai egyenruhát?
Tudom régen világszerte volt iskolai egyenruha, de miközben mindenhol eltörölték, az Egyesült Kiralyságban és Írországban még mindig kötelező. Nem zavar, csak fura látni, hogy minden megengedett manapság de az nem, hogy beleszólj saját gyereked vagy saját magad öltözködésébe. Főleg a lányoknak, akik tél közepén is miniszoknyába kell járkálniuk ( tudom húzhatnak nadrágot is, de muszlimokon kívül nem jellemző )
Ez valami konzervatív hozzáállás? Miért nem törlik el ahogy mindenhol megtörtént?
Az egyenruha kérdése nem olyan fekete-fehér, hogy mennyire konzervatív vagy liberális.
Sőt, sok esetben szerintem sokkal többet tesz az elfogadásért és egyenlőségért az egyenruha, legalább ebben nem tudják egymást cikizni a gyerekek, hogy ki milyen ruhát vett fel, vagy mit engedhet meg magának. Növeli a közösségbe-tartozás érzését is.
Emellett persze ez lehet hagyomány-őrzés is, vagy presztízs kérdés is.
Nem törlik el mindenhol, egyrészt senki sincs erre kötelezve, másfelől van, ahol például visszatérőben van (pl. egyes magániskolák).
ui.: melyik iskolánál láttál miniszoknyát? Én gyorsan rákeresve térdig, vagy az alá érő szoknyákat láttam.
Azt tudom, hogy iskolánként Változhat, színben árnyalatban szokott, de valamilyen egyenruha mindenhol kötelező. Kisiskolásoktól középsuliig mindenhol miniszoknya van, ahol lakom épp egy katolikus középsuli van lányoknak blúz, rövid miniszoknya legtöbb persze még harisnyát sem hord. Fiúknál zakó, nyakkendő... Itt veszítene el engem az iskola ha olyan körú lennék, még érettségire sem akartam nyakkendőt kötni, nemhogy minden nap.... Tényleg nem értem minek ezeket ráeröltetni a diákokra.
Amúgy sokkal drágább az egyenruha, mint egy sima ruha, szóval a szegényebb családoknak sem segíti (természetesen a szülőnek kell megvenni, nem állja az állam vagy az iskola hiába kötelező )
Kerdezo, nem a miniszoknya kotelezo, hanem a szoknya, de nadragot is hordhatnak a lanyok.
Amikor kijottunk, akkor kerult secondaryba a kislanyom. Mivel meg nem szokta meg az idojarast, neki kulon engedelyezte az iskola, hogy dzsekit is felvehessen az egyenruhara. Azota megszokta. :-)
Ki mondta , hogy télen is Miniben kell járniuk ??
Ugyanúgy felvehetnek nadrágot is mint a fiúk amíg a színkód stimmel.
Itt élek Angliában. Mellesleg itt nagyon ritkán van mínusz télen akkor is csak éjjel .
Enyhék a telek , szóval a szoknya sem gond pl vastag harisnyával.
Nekem nem a szoknyával van bajom, hanem azzal, hogy nem döntheti el saját maga miben szeretne járni. Írtam is a kérdésben sok lány bokáig érő szoknyában vagy nadrágban jár, de a közelünkben lévő suliban szinte minden lányon miniszoknya van. De érdektelen, ha ez saját döntése lenne, de mivel hagyomány vagy egyéb beidegződés alapján nem akarnak változtatni a szülők sem.
Magyarországon megnézed a diákokat kevesen járnak szoknyában és harisnyában novemberben a diákok, mert maguk döntik el mit vesznek fel, persze a szülők öltöztetik. Azt, hogy nyakkendőt kötnek minden reggel (ahogy a saját peldámban írtam) főleg nem jellemző...
Amúgy nekem is van munkaruhám, egyenruha amin ott van a cég neve és logója. Értem mire való az egyenruha, a céget képviseled vele aminek dolgozol. Na a diákoknál ez felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!