Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Önköltséges vagy államilag...

Önköltséges vagy államilag finanszírozott?

Figyelt kérdés
Melyik éri meg jobban? Melyiket választanátok?

okt. 24. 00:20
A kérdező szavazást indított:
Önköltséges
Államilag finanszirozott
25 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
83%
Ha belföldön akarsz dolgozni, akkor nyilván állami. De ha végzés után azonnal ki akarsz menni külföldre és vissza sem jönnél, akkor önköltséges.
okt. 24. 09:29
 2/7 anonim ***** válasza:
68%
1# 20 éven belül kell ledolgozni, úgyhogy ha ki is megy és soha nem jön vissza van akkor is van jónéhány éve félrerakni a tandíjnak megfelelő összeget mire megkapja a fizetési felszólítást. Ráadásul nem kamatozik, nem számolnak az inflációval, úgyhogy még így is jobban megéri, mint felvenni a diákhitelt önköltségesre vagy most kifizetni szemeszterenként 3-400 ezret. Úgyhogy egyértelműen államin éri meg jobban.
okt. 24. 13:55
 3/7 anonim ***** válasza:
2 tudom és ezért írtam oda, "hogyha vissza se jönnél"
okt. 24. 14:29
 4/7 anonim ***** válasza:
52%
2 amúgy meg nem értem mi éri meg jobban, ha tényleg vissza se jön :D nyilván egy orvosi önköltségesen drágább, mint egy közösségszervező szak, de tanulmány közben is simán lehet önköltségesen. Tanulmány közben se kamatozik, ugyanúgy X százezret kell becsergetni. Nem értem a logikád, ugyanott van vele
okt. 24. 14:31
 5/7 anonim ***** válasza:
2-es, én úgy tudom, számolnak az inflációval, te hol hallottad, hogy nem?
okt. 24. 14:49
 6/7 anonim ***** válasza:
63%

Ha nem jön vissza akkor is jobban megéri az állami, mert simán visszafizeti egy kinti jobb fizuval majd X év múlva.

Nem értem mit nem értesz, most a magyar fizuból fizeti az önköltséget vagy államin van és kinti magasabb fizuból fizeti miután az infláció miatt semmi lesz az az összeg.

Tanulmányi szerződésben nem szerepel hogy számolnának vele, azt kell visszafizetni amennyibe a képzés került. Nekem anno 240 eFt/félév volt például a tandíjam, 10 éve kezdtem, mellette nagyjából 180 nettót kerestem. Most meg kapok nettó 730-at, nyilván könnyebben visszafizetném most diplomás bérből, mintha anno kellett volna kicsengetnem az önköltséget. Úgyhogy nem ugyanott van ha most fizeti ki vagy 20 év múlva.

Arról nem is beszélve ha kimegy és mondjuk EUR-ban kapja a fizetését, akkor még az árfolyam is neki kedvez, mert nincs az az isten hogy itt a belátható jövőben bevezetnék az eurót vagy a forint drasztikusan megerősödne.

okt. 24. 15:38
 7/7 anonim ***** válasza:
48%
Egy államin tanult ismerősöm kiment külföldre, felhívta őket, és azt mondták neki, hogy számolnia kell az inflációval.
okt. 25. 05:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!