Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A felnőttképzés és az esti...

A felnőttképzés és az esti tagozat között mi a különbség?

Figyelt kérdés
Felnőttképzésre miért jár árvasági ha esti tagozatra nem? Lényegében ugynaz a kettő. Nem értem.
okt. 8. 10:09
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Felnőttképzésre nem jár árvasági, csak tanulói jogvszonyra. Ha más információd van, oszd meg, egy ismerősömnek jól jönne.

A felnőttképzés egy jogviszony, ami felnőttképzési szerződéssel valósul meg. Lényege, hogy nem tb-jogviszony, tehát pl. ingyenes orvosi ellátásra nem jogosít, ahhoz mellette dolgozni kell, vagy fizetni megállapodás alapján az egészségbiztosítást.

Az esti tagozat pedig egy oktatásszervezési forma, amikor a tanórák délután-este vannak, ami megkönnyíti a munka melletti tanulást. Másik ilyen a levelező, ahol még kisebb az óraszám, nagyobb az önálló tanulás aránya.

okt. 8. 10:36
 2/15 A kérdező kommentje:
Épp az, hogy felnőttképzésnél jár az árvasági, de sima esti tagozaton nem. Ma voltam bent a kormányhivatalban, ott mondták. Azt nem értem, hogy a kettő között mégis mi a fészkes fene a különbség, mert szerintem ugyanaz lényegében, ugyanúgy van jogviszonyod, ugyanúgy kell bejárni, ugyanazt tanítják. Nem értem, eléggé bosszantó.
okt. 8. 11:06
 3/15 A kérdező kommentje:
De amúgy ha van kérdésed, tedd fel nyugodtan, említetted, hogy egy ismerősödnek jól jönne.😁
okt. 8. 11:12
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

A kormányhivatal hülyeséget beszél - mióta nem fizetik rendesen a köztisztviselőket, hígul a szakma.

>De amúgy ha van kérdésed, tedd fel nyugodtan, említetted, hogy egy ismerősödnek jól jönne

-Most hogy mondtad rákerestem, és ez a lényeg:

"Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki [...] huszonöt évesnél fiatalabb, és felnőttképzésben vesz részt, feltéve, hogy a felnőttképzés nem távoktatási formában folyik, és a képzés heti átlagos óraszáma eléri a hét órát."

Ez alapján a legtöbb esti tagozat belefér, mert a heti óraszám 12-14 körüli. Merthogy amúgy minden felnőttképzés, ami nem tanulói jogviszony, tehát zagyvaságokat beszélt a hivatalnok. Az iskola igazolja, hogy a heti átlagos óraszám eléri a hét kontakt órát, meg hogy fennáll a felnőttképzési jogviszony.

okt. 8. 12:04
 5/15 anonim ***** válasza:

"Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki [...] huszonöt évesnél fiatalabb, és felnőttképzésben vesz részt, feltéve, hogy a felnőttképzés nem távoktatási formában folyik, és a képzés heti átlagos óraszáma eléri a hét órát."

Forrás: [link]

Tehát ha ennek megfele az oktatás (nem online van stb) akkor jár.

Estin azért nem jár, mert feltételezik hogy azért nem vagy nappali tagozatos, mert van mellette állásod.

okt. 8. 12:09
 6/15 anonim ***** válasza:
#5 De az hol van leírva, hogy estin nem jár? Az esti az egy felnőttoktatási képzés, eléri a hét órát hetente, tehát jár.
okt. 8. 12:42
 7/15 A kérdező kommentje:
Nekem tényleg azt mondták, hogy estin nem jár de felnőttképzésen pedig igen. Nagyon nem értem ebben a logikát.
okt. 8. 12:51
 8/15 anonim ***** válasza:
Ha megnézed a törvény szövegét, sehol nem szerepel benne az "esti tagozat". Ha a törvényi definíció ráillik az estire (felnőttképés? igen, több mint 6 kontakt óra/hét? igen) akkor jár.
okt. 8. 12:56
 9/15 A kérdező kommentje:
Akkor szerintetek csináljam azt, hogy kitöltöm az ilyenkor kitöltendő papírt, hozzá csatolom az iskola látogatásít, felküldöm Pestre a nem tudom kikhez akik elbírálják aztán lesz ami lesz.
okt. 8. 12:59
 10/15 anonim ***** válasza:
Igen, de az iskola igazolja, hogy a képzésen heti hány kontakt óra van, ne csak a jogviszonyt.
okt. 8. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!