Az normális, hogy egy alsós gyerek mindenből 4-es 5-ös legyen, kivéve matekból, ahol éppen kegyelemkettes?
Sokan írtak sokféle helytálló dolgot itt.
A matekkal van még egy "helyi sajátosság":
A matek készségtárgy, olyan, mint valamely adott sportág.
Úgy értem, hogy bizonyos született adottság kell az egyes sportokhoz, pl. a víváshoz egy jó reflex, a focihoz egy adott térlátás, a bringához keringési adottságok, kosárlabdához egy alap egyensúlyi érzék ... stb.
Ha ezek nincsenek meg, akkor nemigen fog menni az a sport.
Persze mindenki fejlődhet, de különböző módon és különböző mértékig.
A matek is azon múlik, kinek mennyi a születéssel hozott képessége.
Az alsós tantárgyak többsége nem annyira a képességeken múlik, szépen dolgozgatva, szorgalomból hozható a 4-es, 5-ös. A matek pedig valakinek született alapon kapásból megy, mert alapból olyan a logikai, elemző, strukturáló képessége, másoknak pedig alig, ha ezek az adottságai gyengébbek. (Nekem pl. már óvodában megvolt a számolás, műveletekkel is, pedig nem tanították. Később sem kellett melóznom az ötösért, de ez nem érdem, valahogy így születtem, amiről nem tehetek. De több osztálytársamnak alig volt meg a 3-as, pedig gyakoroltak, beletették a melót.)
Mindenesetre az 1-es, 2-es alsóban semmiképp nem természetes, ott más gondok is lehetnek. Akár diszkalkulia is felmerülhet, ki kellene vizsgálni minél hamarabb.
Mindig is volt ilyen (legalábbis 20 éve már volt), csak szigorították pár éve. Azelőtt a pedagógiai szakszolgálat véleménye is elég volt a felmentéshez, emiatt egyébként tömegesen lettek felmentve a matekérettségi alól. Most már szakorvosi, pszichiáteri vizsgálat sorozata és orvosi diagnózis kell a felmentéshez.
Sokan úgy ideírják, hogy NEM, mintha a körülmények nem is számítanának... ezek matektanárok? :D
Simán múlhat a tanáron, a gyereken, én is utáltam a matekot, és miközben pl magyarból, történelemből szinte mindig megvolt az 5ös, matekból gyakran a hármasért kellett kaparni.
Célszerű lehet korrepetálás, v legalább elbeszélgetni a tanárral, h mi a helyzet a gyerekkel, szerinte min kellene változtatni. Az is lehet, h a gyerkőc gyűlöli a matekot vmilyen okból (nem lenne egyedi eset), és ezért nem jók a jegyei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!