Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az új felsőoktatási törvény-te...

Az új felsőoktatási törvény-tervezet?

Figyelt kérdés

[link] -> erre gondolok. De kitérek a felsőoktatásra. Nekem semmi kifogásom nincsen az ellen, hogy színvonalasabbá tegyék a felsőoktatást és ne vegyék fel bárki emberfiát, de megfeledkeznek arról, hogy van egy csómó olyan "mezei" középiskola, ahol NEM készítenek fel senkit emelt szintű érettségi,akármennyire is szeretne vagy akármennyire jól tanul, vagy ha igen, akkor a- tanár felkészületlenségének vagy hozzállásának köszönhetően- az eredménye eléggé kifogásolható lesz és ezt nem most találtam ki, hanem ezt az egyik volt osztálytársam példájából mondom, aki biológiából akart emelt szintű érettségit tenni, ugyanis állatorvosira szeretett volna menni, mellesleg ő volt az osztály legjobb tanulója, a szaktanár, abszólut nem készítette fel, a vége az lett, hogy állatorvosira nem vették fel, pedig ő tényleg tanult, szóval léteznek ilyen iskolák.

Másrészt "ott fent" megfeledkeznek arról, hogy a szigorítással, ha kirúgnak rengeteg embert, akkor annak a főiskolák és egyetemek lesznek az elszenvedői. Azért, mert valljuk be, a főiskoláknak és egyetemek is pénzből élnek, amit abból is kap, hogy sok hallgató jár hozzájuk. Az egyetemek és főiskolák emiatt lehetetlen helyzetbe kerülnek, kénytelenek lesznek szemet hunyni a bukások felett, azért, hogy ne rúgjanak ki sok diákot, mert különben elesnek jelentős állami támogatásoktól, emiatt a mínőség megint háttérbe fog kerülni.

A sok diákot, akiket kirúgnának, azokkal mi lesz? Újabb munkanélküliek kerülnek ki közülük?

Várom a válaszokat és a véleményeket. Sőt érdekelne mások javaslata, hogy mit változtatnának a törvényen.

Egy hallgató

2010. nov. 3. 19:14
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
én azon nevettem jót, h kiknek tennék ingyenessé a felsőoktatást..:S
2010. nov. 3. 19:17
 2/16 anonim ***** válasza:
65%
akik 2012ben érettségiznek azoknak hogy lesz a felvétli? elég 1 emelt érettségi?
2010. nov. 3. 19:19
 3/16 anonim ***** válasza:
56%

Nem értek egyet a módosítással, az alábbiak miatt:

1. Az emelt érettségire való felkészítés, annak bármilyen támogatása a jobbnak gondolt középiskolákban sem megoldott.

2. Az egyetemeken nem a hallgatókkal van alapvetően gond, hanem az oktatás minőségével. Vannak olyanok az egyetemen (adjunktusok, docensek) akik semmit nem tesznek, csak órákat adnak. Nem kutatnak, érdemben nem publikálnak és ezek végzik az oktatás nagy részét. Persze se tudományos eredményük nincs, se pedagógiai képzettségük. Persze, hogy náluk a hallgatók nagy része bukik. Ezeket az embereket el kellene távolítani. Iszonyú minőségi különbség van azok között, akiknek vannak publikáció és pedagógiai képzettségük és azok között, akiknél semmi ilyesmi nincs.

Tehát, ha az állam szigorítást javasol, akkor nézzen rá az oktatókra, legyen értelme az OMHV-nak.

3. Az egyetem ne azt tanítsa, ami 20 éve volt. Azt tanítsa, ami a munkaerőpiacon 20 év múlva lesz. Így a diplomás nem a fejlődés gátolója, hanem zászlósa lesz.

4. Az egyetem korszerű módszerekkel tanítson korszerű ismereteket. Számomra például mai napig megrendítő, hogy kutatóegyetemi címet kapott intézményben c++ van JAVA helyett és a c++ is csak óvatosan, alapismeretek szintjén. Diszkrét matematikából például NEM LEHET SZÁMOLÓGÉPET használni, amikor már informatikai megoldásokkal kellett volna foglalkozni. Amúgy a záródolgozatban (összeszámoltam) 97 műveletet kellett elvégezni (nem számolva a fejben gyorsan számolható egyszerűeket) és így nem azon ment az értékelés, hogy mennyit tudunk a tárgyból, hanem van-e hiba a 97 műveletben (amúgy 90 perces volt a dolgozat és nekem hibátlan volt; sőt a többségnek is). Ezek csak példák arra, hogy mennyire nincs átgondolva.

5. Áldatlan egy helyzet, hogy tanulom a tárgyat, bent vagyok a kötelező gyakorlatokon, majd esténként mellé kell tanulnom, hogy az aktuális ismereteket is tudjam az átvett témakörből, mert az aktuális dolgokat két kurzust leszámítva soha nem vettük.

Nem is folytatom tovább, a lényeg az, hogy nem a hallgatót kell hibáztatni, hanem az intézményekre is rá kellene pirítani (ahol ez szükséges).

2010. nov. 3. 19:33
 4/16 anonim ***** válasza:
78%

Én az államilag támogatott képzéseknél tudnám elképzelni hogy feltétel legyen az emelt szintű érettségi(egy tárgyból). Én két év múlva szeretnék elkezdeni egyetemre járni(levelezőn), nincs emelet szintű érettségim, mindenből jó eredménnyel végeztem. Egy kicsit aggódom hogy felnőtt fejjel szintemelőt kell tennem.

Amit a kirúgott hallgatókról írtál:

Szerintem ha valaki elkezd egyetemre járni akkor azért elvárható hogy nem a buli stb. az elsődleges(mint ahogy sok ismerősömnél látom)hanem a tanulás. Természetesen előfordulhat a bukás, tudom hogy ez néha nem a hallgató hibája...de azért van egy szint ami felett már nem kellene a padot melegíteni a nem törődöm diákoknak...meg hogy munkanélküliek lesznek....végül is ha végeznek akkor is elég nagy a lehetősége hogy egy jó ideig nem találnak munkát...

2010. nov. 3. 19:45
 5/16 anonim ***** válasza:
53%
Bukáshoz: vannak szakok, ahol az oktatók sportot űznek a buktatásból. A többség nem bulizik, hanem tanul és bukik.
2010. nov. 3. 19:55
 6/16 anonim ***** válasza:
90%

"Én az államilag támogatott képzéseknél tudnám elképzelni hogy feltétel legyen az emelt szintű érettségi(egy tárgyból). "

Tehát akinek van pénze, az lehet hülye is, akinek meg nincs, az szívjon még jobban, mint eddig?

2010. nov. 3. 20:11
 7/16 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem:

Aki tanulni akar de nem elég jók az eredményei, fizessen. Ezt úgy is felfoghatjuk hogy pénzért bárki tanulhasson.

De az állami pénzből képzett hallgatók esetében lehetne egy kicsivel több elvárás.

Pl.nekem sincs emelet szintűm, mert amikor én érettségiztem, már akkor is levelezőben gondolkodtam, ami bizony pénzbe kerül. És nem szeretném ha meggátolna az emelt szintű érettségi ebben(bár ha kell leteszem, de nem örülök neki). Jó lenne ha átlagos(jó, de nem kitűnő) képességű lányként megvehetném a tudás lehetőségét.:)

2010. nov. 3. 20:48
 8/16 anonim ***** válasza:
50%

Nekem ami leginkább nem tetszik az az hogy egy tárgyet 2szer lehet csak felvenni és max kétszer vizsgázni egy időszakban azaz 4bukás ugyanabból és vége az egyetemi pályafutásnak.

Valaki valahol már írta hogy a felsőoktatás nem egységes annyira hogy ezt be lehessen vezetni.Valahol 90%os bukási arány van némely tárgyból másutt jóformán csak azok buknak akik meg se jelentek.

Emellett aki már az első szemeszterben elvérzik az még jobban jár mint aki évekig veszi az akadályt és mit ad isten ötödévesen törik bele a bicskája abba amin 4edszerre se megy át.Utóbbi haverunk éveket dobott ki a kukába ezzel az életéből.

A 70es években volt ilyesmi szigor de akkor diploma nélkül is el lehetett helyezkedni különösebb megeröltetés nélkül.Mai viszonyok között ez a korosztályt halálba kergeti.

2010. nov. 3. 21:07
 9/16 anonim ***** válasza:
25%

Én épp ekég eszköznek tartanám a szint javítására a költségtérítésre való átkerülést vagy arra való bejutását ea kevésbé jól teljesítőknek.Végülis ha maga állja a cekhet akkor járjon és bukdácsoljon csak kedvére majdcsak elvégzi ha nem unja meg.

Még mielőtt valaki azzal jönne hogy így sokkal előnyösebb helyzetben lennének a tehetősek annak figyelmét felhívom hogy mióta világ a világ a pénz beszél,ezen nevetséges lenne kiakadni már.

2010. nov. 3. 21:11
 10/16 anonim ***** válasza:
Én egyetértek a szigorításokkal, és nem, nem bölcsész vagyok.
2010. nov. 3. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!