Hogyan is működnek pontosan a kreditek?
(remélem jó kategóriába írom, nem vagyok még jártas az oldalon)
Elsőéves egyetemista vagyok. A mintaterv szerint 7 tárgyam van, viszont csak egyből van záróvizsgám. De ahhoz, hogy meglegyen elég kreditem, ahhoz majdnem minden tárgyból vizsgáznom kéne. Az egyetem oldalán írt valamit félévi és évközi jegyekről, de ha azokból nem vizsgázok,akkor hogy lesz jegyem? Meg a tárgyfelvételnél láttam, hogy néhány tantárgyból enged vizsgára is jelentkezni, de a 600 fős szakon csak 100 hely van egy adott vizsgára. Akkor ez azon múlik, hogy ki a leggyorsabb? Egyáltalán mikor kell ezekre a vizsgákra jelentkezni? Ezek adnák a félévi jegyet?
Általában több vizsgaidőpontot meg szoktak hirdetni. Lehet hogy egy vizsgára 100 fő a limit, viszont akkor annyi vizsgaalkalmat fognak hirdetni, hogy mindenkinek legyen esélye kimenni a vizsgára, olyan nincs hogy valaki nem tud vizsgára elmenni helyhiány miatt. De amúgy meg augusztus van, valószínűleg nem releváns az, amit most látsz a rendszerben.
Elsőéves vagy, a záróvizsga téged ne érdekeljen jelenleg, és abból normális, hogy csak egy van. A záróvizsga nem egyenlő a félév végi vizsgával. Vannak olyan tantárgyak, ahol évközi munkával tudsz ajánlott jegyet szerezni, van ahol vannak tesztek évközben és az is hozzájárul a félév végi jegyedhez. Azonban van olyan tantárgy, ahol "annyi" a dolgod, hogy félév végén kimész vizsgára. Így szerzed a jegyedet. Minden tantárgyból kimész vizsgára, vagy pedig kaphatsz megajánlott jegyet is évközben. Minden félév végén van 1-2 hónap vizsgaidőszak, amikor a félév végi vizsgák zajlanak. Ismétlem, a záróvizsga nem egyenlő a vizsgáddal. 7 tantárgyad van ebben a félévben, 7 tantárgyból kell jegyet szerezned, valamelyikből lehet évközi munka által is kaphatsz jegyet, de ha nem, akkor 7 vizsgád lesz december-január környékén.
A záróvizsga az a képzés legutolsó félévében van, miután minden tárgyat teljesítettél, és megvan a szakdolgozatod. Akkor lezáróvizsgázol, és megkapod a diplomád.
A tárgyakat lehet teljesíteni minden félév végén (sima) vizsgával, vagy házi feladattal, évközi dolgozatokkal... Ezek adják a félévi jegyet. Ez mindig tantárgytól függ, és általában le van írva a tárgyadatlapon, amit az egyetemi honlapokon valahol meg kell találnod. (Esetleg moodleben) Előfordul, hogy pl. van házi is, ês vizsga is, és mindenből legalább 50%-ot kell teljesíteni a kettesért.
Nálunk vizsgára jelentkezni a vizsgajelentkezési időszakban lehet decemberben és májusban. Az időszakok az "egyetem_neve tanév rendje" dokumentumban szerepelnek.
Köszönöm,azt hiszem már értem
Még annyi, hogy ezeket az évközi számonkéréseket és az előadások anyagát a tanárok általában fel szokták tenni valahova? Nem lenne jó lemaradni róla és valahonnan tanulnom is kell
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!